Pyszna zupa cebulowa.
Z serowymi grzankami.
Francuska, a jak!
Przepis podst. pochodzi z książki Raymonda Blanc’a,
pt. Łatwa kuchnia francuska- tytuł: Zupa cebulowa.
Ta zupa jest lekko słodka, ma w sobie coś niespotykanego-
każdy jedząc zupę cebulową myśli, że cebula będzie tu bardzo wyczuwalna-
jednak jest inaczej!:)
Składniki na 4 porcje:
- 6 dużych cebul albo 8 średnich
- 100g masła
- 1 łyżka mąki
- 200ml białego wytrawnego wina
- 1.5l wrzątku
- sól, pieprz
- dodatkowo: bagietka pokrojona w kromki i 150g startego żółtego sera
Cebulę piórkujemy.
W dużym garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy na dużym ogniu przez parę minut, aż zmięknie. Doprawiamy do smaku- ok. 15 szczypt soli i 4 szczypty pieprzu.
Cebulę smażymy na małym ogniu jeszcze przez 30-40minut, do momentu aż zbrązowieje. Jeśli chcemy przyśpieszyć ten proces podkręćmy ogień na większy- musimy jednak wtedy mieszać często cebule, aby się nie przypaliła.
Gdy cebula uzyska ciemniejszy odcień dodajemy do niej mąkę i mieszamy.
Do garnka wlewamy wino i 1/3 wrzątku, mieszamy i dodajemy resztę wody. Gotujemy, zbieramy szumowinę i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.
Kromki bagietki posypujemy startym serem i zapiekamy 5-10 minut w piekarniku pod górną grzałką. Podajemy z zupą.
A, i oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby zupę zmiksować- powstanie dzięki temu zupa krem:)
Zupę możemy dosłodzić cukrem, jeśli jest taka potrzeba.
16 komentarzy
pyszna!
dziś widzę, po francusku :]
zupy cebulowej jeszcze nie próbowałam, ale wygląda apetycznie 🙂
bardzo lubię cebulową zupę, widzę sporo białego winka :)mmm…
Bardzo apetycznie się prezentuje 🙂
Bardzo smaczna propozycja! Pozdrawiam!
Ostatnio robiłam 🙂 Jedna z moich ulubionych zup 😀
To ta słynna zupa cebulowa ?:) wygląda wspaniale 🙂
I jeszcze te grzanki…kusisz!!!!
Uwielbiam, poproszę miseczkę 🙂
Wykonane własnoręcznie i potwierdzone – świetny smak, mega zupa – znak jakości KorKiego przyznany 😀
http://koras.pl/2012/10/28/korki-gotuje-zupa-cebulowa/
brawo:) jestem mega dumna:D
A można mniej wody, a więcej wina? Czy mogą tę zupkę jeść kierowcy?
Można więcej wina- w zależności od upodobań smaku i wina:)
Alkohol podczas gotowania wyparuje więc myślę, że powinno być okej- możesz wcześniej odparować alkohol z wina- gotując je w osobnym garnuszku przez 2-3minutki:) Tak dla pewności:)
u mnie o cebulową w tym stylu dopominają się domownicy co niedzielę. Pychota!!
a grzanki robię szczypiorkowe
ooo szczypior też świetnie brzmi! na bank wypróbuję:)