Przepisy, Zupy

Zupa cebulowa (francuska)

27 października 2012

Pyszna zupa cebulowa.
Z serowymi grzankami.
Francuska, a jak!

Przepis podst. pochodzi z książki Raymonda Blanc’a,
pt. Łatwa kuchnia francuska- tytuł: Zupa cebulowa.

Ta zupa jest lekko słodka, ma w sobie coś niespotykanego-
każdy jedząc zupę cebulową myśli, że cebula będzie tu bardzo wyczuwalna-
jednak jest inaczej!:)

Składniki na 4 porcje:

  • 6 dużych cebul albo 8 średnich
  • 100g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 200ml białego wytrawnego wina
  • 1.5l wrzątku
  • sól, pieprz
  • dodatkowo: bagietka pokrojona w kromki i 150g startego żółtego sera

Cebulę piórkujemy.
W dużym garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy na dużym ogniu przez parę minut, aż zmięknie. Doprawiamy do smaku- ok. 15 szczypt soli i 4 szczypty pieprzu.
Cebulę smażymy na małym ogniu jeszcze przez 30-40minut, do momentu aż zbrązowieje. Jeśli chcemy przyśpieszyć ten proces podkręćmy ogień na większy- musimy jednak wtedy mieszać często cebule, aby się nie przypaliła.
Gdy cebula uzyska ciemniejszy odcień dodajemy do niej mąkę i mieszamy.
Do garnka wlewamy wino i 1/3 wrzątku, mieszamy i dodajemy resztę wody. Gotujemy, zbieramy szumowinę i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.
Kromki bagietki posypujemy startym serem i zapiekamy 5-10 minut w piekarniku pod górną grzałką. Podajemy z zupą.

A, i oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby zupę zmiksować- powstanie dzięki temu zupa krem:)

Zupę możemy dosłodzić cukrem, jeśli jest taka potrzeba.

Przeczytaj również

16 komentarzy

  • Reply Karmel-itka. 28 października 2012 at 05:58

    pyszna!
    dziś widzę, po francusku :]

  • Reply Aneta Wojciechowska 28 października 2012 at 07:28

    zupy cebulowej jeszcze nie próbowałam, ale wygląda apetycznie 🙂

  • Reply Inka 28 października 2012 at 08:23

    bardzo lubię cebulową zupę, widzę sporo białego winka :)mmm…

  • Reply mania179 28 października 2012 at 09:14

    Bardzo apetycznie się prezentuje 🙂

  • Reply Kamila 28 października 2012 at 09:24

    Bardzo smaczna propozycja! Pozdrawiam!

  • Reply Dasia 28 października 2012 at 09:34

    Ostatnio robiłam 🙂 Jedna z moich ulubionych zup 😀

  • Reply kulinarny-świat 28 października 2012 at 15:43

    To ta słynna zupa cebulowa ?:) wygląda wspaniale 🙂

  • Reply Nemi 28 października 2012 at 18:23

    I jeszcze te grzanki…kusisz!!!!

  • Reply Zielaczek 28 października 2012 at 18:40

    Uwielbiam, poproszę miseczkę 🙂

  • Reply KorKi 28 października 2012 at 19:23

    Wykonane własnoręcznie i potwierdzone – świetny smak, mega zupa – znak jakości KorKiego przyznany 😀
    http://koras.pl/2012/10/28/korki-gotuje-zupa-cebulowa/

    • Reply pees 28 października 2012 at 22:22

      brawo:) jestem mega dumna:D

  • Reply piotras100 28 października 2012 at 22:21

    A można mniej wody, a więcej wina? Czy mogą tę zupkę jeść kierowcy?

    • Reply pees 28 października 2012 at 22:24

      Można więcej wina- w zależności od upodobań smaku i wina:)

      Alkohol podczas gotowania wyparuje więc myślę, że powinno być okej- możesz wcześniej odparować alkohol z wina- gotując je w osobnym garnuszku przez 2-3minutki:) Tak dla pewności:)

  • Reply Aga Strzęciwilk 28 października 2012 at 22:23

    u mnie o cebulową w tym stylu dopominają się domownicy co niedzielę. Pychota!!

    • Reply Aga Strzęciwilk 28 października 2012 at 22:24

      a grzanki robię szczypiorkowe

    • Reply pees 28 października 2012 at 22:24

      ooo szczypior też świetnie brzmi! na bank wypróbuję:)

    Zostaw komentarz