Obiady

Tagine z kurczakiem

23 października 2012

Tagine.
Tagin marokańskie było bardzo smaczne, od kurczaka po jagnięcinę czy wieprzowinę.
Tyle rodzajów ile gustów.
I te dodatki, i ten rozgrzewający kolor, którego nadaje harissa- ach!

Tagine zjada się głównie za pomocą chleba… używając przy tym trzech palców!:)
Gdzie tam widelce, noże- tylko w restauracjach tak Wam podadzą tagine.
Gdy tylko wyjdziecie nocą na ulicę, zobaczycie go w zupełnie innej odsłonie-
już nie będzie tak schludnie podany, już nie tak pięknie wyglądający, ale prawdziwy, marokański!:)

A, jeszcze jedno- tagine przygotowałam w garnku rzymskim, bo żeby sprowadzić sobie do niego specjalne naczynie, musiałabym mieć walizkę prawie pustą- to spory ciężar.

Składnik:

  • 3 skrzydełka
  • 2 udka
  • 4 pałki
  • 1 cebula
  • 4-5 sztuk kiszonych cytryn
  • garść czarnych oliwek (można również użyć zielonych)
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 1 żółta papryka
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 szklanka wody
  • 4 łyżki oliwy 
  • 2 łyżeczki harissy
  • 3-4 łyżeczki ras el hanout (mieszanka przypraw do mięsa)
Marchewkę, cukinię, i paprykę kroimy w paseczki. Cebulę siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i na niej podsmażamy mięso do zrumienienia (możemy również podsmażyć cebulę). Przyprawy mieszamy razem.
Do garnka rzymskiego (wcześniej namoczonego) wkładamy podsmażone mięso, posypujemy je częścią przypraw, na wierzch układamy warzywa, wrzucamy oliwki i przekrojone na pół cytryny. Wszystko posypujemy pozostałymi przyprawami, zalewamy wodą i wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na temp. 150 stopni, (ew. gotujemy w garnku o grubym dnie) pieczemy przez 1.5-2 godziny.
Podajemy z kuskusem albo bez dodatków.
 —

Przeczytaj również

4 komentarze

  • Reply Christopher 24 października 2012 at 02:46

    Witaj.Być w Maroku i nie przywieźć tażiniery? To był mój pierwszy zakup.Przepis fajny, dodałbym kilka ząbków czosnku.4-5 cytryn nataką ilość? Na pewno brakuje w opisie jak ukisić cytryny.To oprócz przypraw jest podstawą dobrego tażina. Mało osób wie jak to zrobić.Jak ukisić tak jak robią to w Maroku, no i jak ukisić szybko.Pozdrawiam Christopher

  • Reply pees 24 października 2012 at 08:00

    Witaj, niestety ja nie kisiłam cytryn, przywiozłam je z Maroko, gdy tylko uda mi się to zrobić to wzbogacę ten przepis. Pozdrawiam:)

  • Reply Anonymous 24 października 2012 at 16:24

    Kolorystycznie wygląda pięknie! smakowo tez na pewno super!

  • Reply Karolka 25 października 2012 at 17:16

    Maroko Cię wciągnęło…:)

  • Zostaw komentarz