Słodkości

Tarta cytrynowa z rumem

2 września 2012

Kurka wodna,
znacie już moją tartę cytrynową, prawda? KLIK
Chwalicie ją i robicie w domach,
a ta jest jeszcze lepsza!
Uwierzcie na słowo:)

Tajemniczym dodatkiem jest…

rum!
Cytryny w rumie, marki Eterno to genialny wymysł!
Prosty i mega smaczny 🙂

Jeśli nie znajdziecie w sklepie,
to może zrobimy sami?
Zgłoście się koniecznie do mnie,
to coś wymyślę!:)

Składniki na spód:

  • 250g mąki (pszennej, kukurydzianej bądź jakiejkolwiek innej)
  • 125g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ew. odrobina wody dla zebrania wszystkich składników

Wszystkie składniki mieszamy w misce i zagniatamy. Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny (może być zawinięte w folię spożywczą).
Po upływie tego czasu natłuszczamy formę, posypujemy ją odrobiną mąki i wyklejamy ciastem.

Nagrzewamy piekarnik do 180stopni, tartę nakłuwamy widelcem i przykrywamy folią aluminiową, pieczemy ok.20min, następnie zdejmujemy folię i podpiekamy na złoto-brązowy kolor (ok. 10min.).

Składniki na lemon curd z rumem:

  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • sok i skórka otarta z 3 cytryn
  • rum z 3/4 słoiczka “Cytryny w rumie”
  • 1 łyżka oliwy bądź masła
  • 200g cukru pudru (można dodać więcej)
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku, pomijając oliwę, zagotowujemy i cały czas mieszamy. Po upływie 3minut dodajemy oliwę i nadal mieszamy.
Po zdjęciu z ognia, jeśli powstały grudki, trzeba krem zmiksować bądź przetrzeć przez sitko.

Tak powstałą masę wylewamy na ostygnięty spód i zapiekamy w piekarniku przez 10min.

Dodatkowe składniki:

  • 250ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • plastry cytryn nasączone rumem

Na podpieczony lemon curd nakładamy plastry cytryn (zostawmy parę do dekoracji wierzchu). Kremówkę ubijamy, dosładzamy, pokrywamy nią wierzch tarty. Dekorujemy plasterkami cytryn.

Zdjęcia robione późnym popołudniem;/ Wybaczcie ich jakość!

Przeczytaj również

4 komentarze

  • Reply Dusia 3 września 2012 at 20:47

    też mam te cytrynki <3 fajnie to wykombinowałaś

  • Reply asieja 4 września 2012 at 12:03

    czuję się strasznie skuszona tym ciastem :)))

  • Reply MartynCia ^^ 5 września 2012 at 09:20

    ale się obśliniłam jak patrzę na tą tartę! mogę kawaleczek?:)

  • Reply Przysmaki Owocowe 6 września 2012 at 19:15

    bardzo fajny przepis, smacznie i pięknie wygląda 🙂

  • Zostaw komentarz