Słodkości

Szarlotka sypana

10 września 2012

Szarlotka sypana to jest to, co lubię:)
Najprostsza i najszybsza jaką znam:)

Przepis posiada chyba każdy,

ja mam od Babci 🙂
Koniecznie wybierzcie soczyste jabłka,
im więcej puszczą soku tym lepiej warstwy się skleją:)
A, jeśli boicie się, że forma może przeciec 
włóżcie pod nią trochę większą blaszke:)
 
Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka kaszy manny (można z powodzeniem zastąpić bułką tartą)
  • 0.5 szklanki płatków owsianych
  • 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 dużych jabłek
  • 200g masła
  • ja dodatkowo użyłam mieszanki przypraw do ciast (marki na K. :))

Mąkę, cukier, kaszę mannę, płatki owsiane, proszek do pieczenia  i przyprawy mieszamy razem.
Jabłka obieramy, kroimy w plastry.
Dno formy do pieczenia (u mnie średnica 28cm) wykładamy papierem do pieczenia, na niego sypiemy pierwszą warstwę suchych składników, na to układamy jabłka. Tę czynność powtarzamy na zmianę, aż nasze składniki się skończą. Na sam wierzch ciasta kroimy masło.
Pieczemy w 180 stopniach ok. 45-60 minut.

Ładne warstwy? 
Ja lubię układać plastry jabłek, gdybym je starła na tarce efekt byłby gorszy.
Jak myślicie?:)

Przeczytaj również

12 komentarzy

  • Reply Dusia 10 września 2012 at 22:09

    ja jestem niecierpliwa z tymi warstwami 🙂

  • Reply Antenka 10 września 2012 at 22:11

    uwielbiam ta szarlotkę:D pokazał mi ją teściowa i zakochałam się w jej smaku, zapachu i tym, że robi się ją błyskawicznie;)

  • Reply What's Baking?? 11 września 2012 at 04:14

    Love the chunky pieces of the apples in-between.

  • Reply Izaa 11 września 2012 at 05:30

    muszę zrobić bo dawno nie piekłam jej ;))

  • Reply Marta 11 września 2012 at 07:21

    Duża ilość jabłek – to lubię. Wygląda bardzo apetycznie 🙂

  • Reply CornerWithRecipes 11 września 2012 at 09:13

    tak wygląda idealnie!

  • Reply Lovelykate 11 września 2012 at 12:17

    Szarlotka to chyma moje ulubione ciasto. Najlepsza jest na ciepło, z lodami. Ale zawsze z receptury babci 🙂

  • Reply GrowingUp 11 września 2012 at 14:41

    Uwieeelbiam!:)

  • Reply Agata 11 września 2012 at 20:50

    Abstrahując od szarlotki (udaję, że nie widzę) to narobiłaś mi smaka na kawkę, a tu bach, 23 😛
    Właściwie u mnie też jutro będzie szarlotka z okazji przyjazdu siostry, ale taka mamina, tradycyjna 🙂

  • Reply MartynCia ^^ 12 września 2012 at 21:27

    Sezon jabłkowy w pełni..trzeba korzystać! 😉 pyszności;)

  • Reply Iga 26 września 2012 at 16:56

    Zrobiłam!! Wyszła pyszna!! Zwłaszcza na ciepło z lodami waniliowymi!

  • Reply Anonymous 13 marca 2013 at 19:59

    Wyszła rewelacyjna!!!!!

  • Zostaw komentarz