Kuchnia polska

Gulasz wołowy z pieczarkami

20 września 2012

Gulasz.
Pyszny obiad, który idealnie wpasowuje się 
w coraz to krótsze i zimniejsze dni.

Ja robię zawsze z pieczarkami.
Mniam!:)

Składniki:

  • 0.5kg wołowiny na gulasz
  • 200g pieczarek
  • 1 duża czerwona papryka
  • 3 duże cebule
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól
  • chili
  • 1 szklanka bulionu

Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, aż się zrumieni. Pieczarki kroimy w plastry. Cebulę piórkujemy. Paprykę siekamy w cienkie paski.
Do garnka przekładamy mięso z patelni z tłuszczem, który się wytopił, dodajemy warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem ok. 1 godziny.
Po tym czasie gulasz przyprawiamy i dusimy jeszcze 30-45minut.

Dzięki temu, że dodaję tyle cebuli nie muszę zagęszczać sosu innymi środkami, cebula sprawdza się tutaj świetnie w roli zagęstnika:)

Przeczytaj również

6 komentarzy

  • Reply Anna i Grzegorz 20 września 2012 at 23:52

    Pyszny gulasz!

  • Reply Paulina 21 września 2012 at 16:53

    Uwielbiam gulasze 🙂

  • Reply Lovelykate 22 września 2012 at 12:17

    Oj uwielbiam. Szczególnie z kaszą jęczmienną 🙂

  • Reply Anonymous 23 września 2012 at 14:19

    Bardzo fajny blog, ciekawe przepisy, tylko dlaczego ponad 80% z nich jest z użyciem piekarnika? 🙁 W wynajmowanych mieszkaniach, na które nas tylko stać zazwyczaj nie ma piekarnika 🙁

    A gulasz pyszna sprawa. Ja najbardziej lubię z pyzami.

    • Reply pees 24 września 2012 at 07:09

      Anonimowy- tak się składa, że i ja rok temu nie miałam piekarnika!
      Korzystałam z prodiża- robiłam w nim ciasta, mięso. Powiedz jaki masz dostępny sprzęt, to może coś wymyślę:)

  • Reply MartynCia ^^ 24 września 2012 at 19:29

    mm gulasz soczysty normalnie paluszki lizać 😉
    z chęcią wprosiłabym się na obiadek;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

  • Zostaw komentarz