Gulasz.
Pyszny obiad, który idealnie wpasowuje się
w coraz to krótsze i zimniejsze dni.
Ja robię zawsze z pieczarkami.
Mniam!:)
Składniki:
- 0.5kg wołowiny na gulasz
- 200g pieczarek
- 1 duża czerwona papryka
- 3 duże cebule
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz
- sól
- chili
- 1 szklanka bulionu
Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, aż się zrumieni. Pieczarki kroimy w plastry. Cebulę piórkujemy. Paprykę siekamy w cienkie paski.
Do garnka przekładamy mięso z patelni z tłuszczem, który się wytopił, dodajemy warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem ok. 1 godziny.
Po tym czasie gulasz przyprawiamy i dusimy jeszcze 30-45minut.
Dzięki temu, że dodaję tyle cebuli nie muszę zagęszczać sosu innymi środkami, cebula sprawdza się tutaj świetnie w roli zagęstnika:)
6 komentarzy
Pyszny gulasz!
Uwielbiam gulasze 🙂
Oj uwielbiam. Szczególnie z kaszą jęczmienną 🙂
Bardzo fajny blog, ciekawe przepisy, tylko dlaczego ponad 80% z nich jest z użyciem piekarnika? 🙁 W wynajmowanych mieszkaniach, na które nas tylko stać zazwyczaj nie ma piekarnika 🙁
A gulasz pyszna sprawa. Ja najbardziej lubię z pyzami.
Anonimowy- tak się składa, że i ja rok temu nie miałam piekarnika!
Korzystałam z prodiża- robiłam w nim ciasta, mięso. Powiedz jaki masz dostępny sprzęt, to może coś wymyślę:)
mm gulasz soczysty normalnie paluszki lizać 😉
z chęcią wprosiłabym się na obiadek;)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)