W ramach urozmaicenia podczas TEGO dnia
serwować będziemy np. cytrynówkę,
której to przepis daję Wam dziś,
żebyście też mogli się raczyć
tą słodko-kwaśną miksturą:)
Składniki na 0.7l do 1l :
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka spirytusu
- 1 szklanka cukru
- 3 cytryny
Cytryny myjemy, wyparzamy i kroimy w drobną kostkę- ze skórką!
Podgrzewamy wodę w garnku i rozpuszczamy w niej cukier. Następnie ciecz przelewamy do zakręcanego słoja i wsypujemy cytryny. Na sam koniec wlewamy spirytus.
Wstrząsamy co jakiś czas, aby cytryny się przemieszały.
Po 2-3 dniach cytrynówka powinna być dobrze przegryziona:)
My degustowaliśmy po 2 godzinach… 🙂
3 komentarze
niedługo właśnie mam zamiar robić :)ale tylko skórkę ścierać będe chyba, zaleje spirytusem i na koniec dosłodzę
Dziś wznoszę nią toast za mego czekoladowego bloga 😉
lubię cytrynową wódkę, taka własnej roboty musi być super;)