Święta

Cytrynówka

19 września 2012

W ramach urozmaicenia podczas TEGO dnia
serwować będziemy np. cytrynówkę, 
której to przepis daję Wam dziś,
żebyście też mogli się raczyć 
tą słodko-kwaśną miksturą:)

Składniki na 0.7l do 1l :

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka spirytusu
  • 1 szklanka cukru
  • 3 cytryny

Cytryny myjemy, wyparzamy i kroimy w drobną kostkę- ze skórką!
Podgrzewamy wodę w garnku i rozpuszczamy w niej cukier. Następnie ciecz przelewamy do zakręcanego słoja i wsypujemy cytryny. Na sam koniec wlewamy spirytus.
Wstrząsamy co jakiś czas, aby cytryny się przemieszały.

Po 2-3 dniach cytrynówka powinna być dobrze przegryziona:)

My degustowaliśmy po 2 godzinach… 🙂

Przeczytaj również

3 komentarze

  • Reply Dusia 19 września 2012 at 10:43

    niedługo właśnie mam zamiar robić :)ale tylko skórkę ścierać będe chyba, zaleje spirytusem i na koniec dosłodzę

  • Reply Aurora 19 września 2012 at 20:33

    Dziś wznoszę nią toast za mego czekoladowego bloga 😉

  • Reply MartynCia ^^ 22 września 2012 at 20:08

    lubię cytrynową wódkę, taka własnej roboty musi być super;)

  • Zostaw komentarz