Uwielbiam crumble i basta.
Ze śliwkami, z czereśniami,
z truskawkami, z rabarbarem.
Koniecznie zróbcie:)
Przepis podstawowy pochodzi ze strony: KLIK
Składniki:
- 8 śliwek
- 2 łyżki cukru
- 100ml soku brzoskwiniowego/jabłkowego
Składniki na kruszonkę:
- 150g mąki pszennej
- 80g masła
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki płatków owsianych
- migdały- u mnie 100g do posypania (w płatkach i w całości)
Śliwki myjemy, przekrajmy na pół, wyrzucamy pestki. Wrzucamy je do rondla, posypujemy cukrem, zalewamy sokiem i gotujemy 7minut- aż zmiękną i zaczną się rozpadać.
Składniki na kruszonkę zagniatamy razem- mają być mniejsze i większe grudki.
Obgotowane owoce układamy w ramekinie, posypujemy kruszonką, na wierzch sypiemy migdały i zapiekamy ok. 30 minut w 180 stopniach.
Podajemy z lodami.
Uwaga: Gdy nie macie zamiaru podać crumble z lodami zwiększcie ilość cukru w kruszonce:)
11 komentarzy
Pycha! U mnie ostatnio też było, ale bez lodów.
Chyba wiele straciłam, bo nigdy nie robiłam tego deseru 🙂
kocham crumble<3 ze śliwkami wspaniałe, też ostatnio robiłam:D
miałam wczoraj robić 🙂 ale padło na ciasto jednak 🙂
Uwielbiam crumble;)
Uwielbiam crumble <3
w tym roku często robiłam crumble, ale ze śliwkami jeszcze nie, planuję je zrobić na dniach 🙂
pyszniee…
Witam, nominowałam Cię do nagrody Versatile Blogger Award http://www.kuchniokracja.hanami.pl/?p=930 Zapraszam do zabawy.
skusiłaś 🙂 właśnie podobne robię
Jak ja uwielbiam crumble! A taka wersja to już w ogóle coś pysznego!
Pozdrawiam! 🙂