Obiady

Zapiekanka z grzybami (z kurkami)

14 sierpnia 2012

Kurki, kurki,
przygotujcie się na wiele przepisów z nimi w roli głównej!:)

Zapiekanka jest bajecznie prosta i bardzo smaczna,
można użyć do niej borowików,
pieczarek- zawsze wyjdzie!

Składniki:

  • 2 woreczki ryżu
  • 250g kurek
  • 3 łyżki śmietany 18% (w kartoniku)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 żółtka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz

Ryż gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo.
Kurki oczyszczamy, płuczemy i kroimy w mniejsze cząstki. Cebulę siekamy drobno i wrzucamy na rozgrzaną patelnię razem z masłem i kurkami. Wszystko dusimy, aż woda z kurek wyparuje. Dosalamy do smaku.
Śmietanę mieszamy z żółtkami i bułką tartą, doprawiamy używając soli i pieprzu.
Ugotowany ryż mieszamy z podsmażonymi kurkami i cebulą, nakładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy wierzch przygotowanym sosem (powinien on wsiąknąć w ryż). Zapiekamy ok. 30minut w 180stopniach- aż zapiekanka się zarumieni.

No wybaczcie, ale nie umiem sprawić, 
żeby zapiekanka wyglądała inaczej niż w rzeczywistości- tzn. lepiej ;>

Przeczytaj również

3 komentarze

  • Reply przecinkowa 14 sierpnia 2012 at 09:19

    Uwielbiam takie proste i szybkie zapiekanki 🙂

  • Reply koziou 23 września 2013 at 10:41

    Witam, czy można zamiast śmietany użyć jogurtu greckiego? ;>

    • Reply pees 23 września 2013 at 10:44

      możesz spróbować, chociaż nie wiem czy nie będzie to zbyt kwaśne.

    Zostaw komentarz