Lody czekoladowe.
Można je uwielbiać i można ich nie znosić.
Zgadnijcie do której grupy należę ja?:)
Prosty przepis (inspiracja KLIK),
na pewno sobie z nim poradzicie.
Kto nie ma maszynki- nic straconego!:)
Składniki:
- 250 kremówki
- 350 ml mleka
- 4 żółtka
- 70 g cukru
- 150 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
- 60 g dobrej jakości mlecznej czekolady
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- dodatkowo 50g czekolady gorzkiej
Kremówkę podgrzewamy z mlekiem i cukrem do rozpuszczenia się cukru. Żółtka ubijamy, wlewamy do masy i mieszamy na wolnym ogniu do czasu, aż całość zacznie się robić kremowa (konsystencja kisielu). Po odstawieniu łamiemy do masy czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Pozostałą czekoladę siekamy drobno i dorzucamy do masy, gdy ta już przestygnie- tak, aby się ona nie zdążyła rozpuścić.
Lody przelewamy do maszyny do lodów i postępujemy tak, jak każe nam instrukcja obsługi.
U mnie: zamrożona wcześniej maszyna miesza lody przez 30minut, następnie wstawiam pojemnik do zamrażarki na 4 godziny i po tym czasie znów mieszam przez 30minut. Powtarzam ten krok 2-3 razy.
Gdy nie posiadamy maszyny do lodów należy wyjmować pojemnik z lodami co parę godzin i mieszać mikserem bądź blenderem, aby usunąć powstające kryształki lodu.
W pucharku prezentują się równie dobrze, jak w wafelku:)
4 komentarze
Pysznie te lody wyglądają, ale wymagają sporo pracy … 🙂 Pozdrawiam 🙂
Ale kusisz! Obłędnie wyglądają;)
oblizuje się:D
wypróbowałam;) są wspaniałe!! Polecam ;))