Słodkości

Lody bananowe – idealny deser

24 sierpnia 2012

Lody bananowe są pycha!
Dla mnie- wielbicielki bananów nie ma chyba smaczniejszych:)

Nie dodałam do nich cukru, więc podałam je z polewą czekoladową,
którą w szybkim tempie rozpuściłam, i po zużyciu zaledwie 1/3opakowania 
schowałam do lodówki:)

Składniki na 1l lodów:

  • 5 dużych bananów
  • 300ml kremówki
  • ew. cukier do smaku (ja pominęłam)
  • dodatkowo: polewa czekoladowa do podania (u mnie firmy Emix)

Banany kroimy w plasterki, miksujemy razem ze śmietaną. Dosładzamy do smaku.
Masę przekładamy do maszyny do lodów i postępujemy według instrukcji, pamiętajmy, że misa do lodów powinna być wcześniej zmrożona co najmniej 6 godzin.

Gdy nie mamy maszyny do lodów masę przelejmy do miski- najlepiej znacznie większej, ponieważ lody zwiększają swą objętość. Co 2-3godziny wyjmujmy lody z zamrażaki i przemieszajmy masę, aby rozbić powstające kryształki lodu. Powtórzmy takie działanie 3-4 razy.

Smacznego!:)

Przeczytaj również

5 komentarzy

  • Reply Jola P-S 24 sierpnia 2012 at 14:34

    U mnie to samo, lody robiłam bez maszynki, ale też wyszły znakomite.

  • Reply Antenka 24 sierpnia 2012 at 20:20

    ja robiłam z dodatkiem nutelli, wyszły równie dobre:)

  • Reply Patrycja D 28 stycznia 2013 at 18:01

    Kremowka to śmietana? Czy maślanka?;p

    • Reply pees 28 stycznia 2013 at 19:49

      kremówka to śmietanka 30% w kartoniku:) albo 36%:)

  • Reply PAN tomassini 23 maja 2014 at 14:03

    Lody i to jeszcze bananowe… Mmmm 😉

  • Zostaw komentarz