Generalnie mieszam w przepisach.
Spisuję na kartkę wszystkie składniki,
po czym w kuchni postanawiam zrobić połowę porcji,
a zapominam o tym w trakcie pieczenia…
Podobnie było z tymi bułeczkami,
trochę pomieszałam:)
Wyszły jednak pyszne!:)
Co mnie skłoniło do ich upieczenia?
Piwo Raciborskie, które otrzymałam w paczce od
Doceń Polskie, pamiętacie?
Jako że ja za piwem samym w sobie nie przepadam,
nie miałam ochoty go wypić,
a że jest ono z miodem, postanowiłam wykorzystać je do wypieków!:)
Bułeczki na bazie piwa są puszyste, mięciutkie,
warto spróbować!:)
Inspiracja KLIK
Składniki:
- 3 szklanki mąki żytniej razowej
-
2 szklanki mąki żytniej
-
pół szklanki wody
-
40g świeżych drożdży
-
70 g roztopionego masła
-
1,5 łyżeczki soli
-
1 łyżeczka miodu
- 300ml piwa miodowego Raciborskie
- dodatkowo: słonecznik, pestki dyni, mak do posypania bułek + 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Robimy zaczyn z drożdży, mąki oraz ciepłej wody i cukru. Odstawiamy na 20minut, aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie dodajemy ciepłe piwo (w temp. pokojowej), roztopione masło, resztę mąki i sól. Wyrabiamy. Odstawiamy do podwojenia objętości na 1.5godziny w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto nam urośnie formujemy z niego kuleczki (możemy podsypać mąką), układamy je na blaszce i odstawiamy na kolejne 30minut. Smarujemy je jajkiem, obsypujemy ulubionymi dodatkami i pieczemy w piekarniku ok. 20minut w 200stopniach.
5 komentarzy
Wspaniałe bułeczki! Pozdrawiam
Na piwie? Wspaniały pomysł! Mój tata będzie zachwycony 😉
O, ja chętnie spróbuje, zawsze byłam ich ciekawa 🙂
Lubię takie zdjęcia;)
Ps: Ja mam chlebek na piwie od Doceń Polskie.
Piwo zwie się “Czarny Kot”.
Pozdrawiam:D
Pps: dodałam Cię do obserwowanych, bo fajny klimat tu masz!