Sosy i dodatki

Bułki razowe (żytnie) na piwie

9 sierpnia 2012
 

Generalnie mieszam w przepisach.
Spisuję na kartkę wszystkie składniki,
po czym w kuchni postanawiam zrobić połowę porcji,
a zapominam o tym w trakcie pieczenia…
Podobnie było z tymi bułeczkami,
trochę pomieszałam:)
Wyszły jednak pyszne!:)

Co mnie skłoniło do ich upieczenia?
Piwo Raciborskie, które otrzymałam w paczce od
Doceń Polskie, pamiętacie?
Jako że ja za piwem samym w sobie nie przepadam,
nie miałam ochoty go wypić,
a że jest ono z miodem, postanowiłam wykorzystać je do wypieków!:)

Bułeczki na bazie piwa są puszyste, mięciutkie,
warto spróbować!:) 
Inspiracja KLIK

 
Składniki:
  • 3 szklanki mąki żytniej razowej
  • 2 szklanki mąki żytniej
  • pół szklanki wody
  • 40g świeżych drożdży
  • 70 g roztopionego masła
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 300ml piwa miodowego Raciborskie
  • dodatkowo: słonecznik, pestki dyni, mak do posypania bułek + 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Robimy zaczyn z drożdży, mąki oraz ciepłej wody i cukru. Odstawiamy na 20minut, aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie dodajemy ciepłe piwo (w temp. pokojowej), roztopione masło, resztę mąki i sól. Wyrabiamy. Odstawiamy do podwojenia objętości na 1.5godziny w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto nam urośnie formujemy z niego kuleczki (możemy podsypać mąką), układamy je na blaszce i odstawiamy na kolejne 30minut. Smarujemy je jajkiem, obsypujemy ulubionymi dodatkami i pieczemy w piekarniku ok. 20minut w 200stopniach.

Przeczytaj również

5 komentarzy

  • Reply Kamila 10 sierpnia 2012 at 06:45

    Wspaniałe bułeczki! Pozdrawiam

  • Reply Lovelykate 10 sierpnia 2012 at 12:30

    Na piwie? Wspaniały pomysł! Mój tata będzie zachwycony 😉

  • Reply Agata 11 sierpnia 2012 at 06:07

    O, ja chętnie spróbuje, zawsze byłam ich ciekawa 🙂

  • Reply Olciaky vel Olcik 11 sierpnia 2012 at 17:19

    Lubię takie zdjęcia;)
    Ps: Ja mam chlebek na piwie od Doceń Polskie.
    Piwo zwie się “Czarny Kot”.

    Pozdrawiam:D

  • Reply Olciaky vel Olcik 11 sierpnia 2012 at 17:20

    Pps: dodałam Cię do obserwowanych, bo fajny klimat tu masz!

  • Zostaw komentarz