Przekąski i przystawki

Bułki maślane – domowe

31 sierpnia 2012

Szybkie, proste bułki maślane,
których przygotowanie zajmie Wam chwilę.
Robiłam je wieczorem, wsadziłam do lodówki na całą noc
i rano schrupaliśmy na śniadanie:)

Składniki:

  • 500g mąki pszennej (ja dałam coś koło 450g)
  • 30g drożdży świeżych
  • 70g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli (jeśli mają być wytrawne dajcie 1 łyżeczkę)
  • 250ml ciepłego mleka (można dodać wody)
  • 1 żółtko roztrzepane z 2 łyżkami mleka do posmarowania wierzchu bułek

Zaczynamy od zaczynu. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, dodajemy cukier. Odstawiamy, aż zaczną pracować. Po 15 minutach dodajemy sól, mąkę, roztopione masło i wszystko dobrze wyrabiamy.
Formujemy bułeczki wielkości pięści (kobiecej;p), układamy na blasze oprószonej mąką i wstawiamy na całą noc do lodówki.
Rano bułki wyjmujemy, wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut w temp. 60stopni (aby się ogrzały i napuszyły). Gdy bułki podrosną smarujemy je roztrzepanym żółtkiem i zwiększamy temp. piekarnika do 180stopni, pieczemy ok. 25 minut- aż wierzch bułek się zarumieni.

Z czym zjadacie Wasze śniadaniowe bułeczki?
U mnie jest to klasyczne połączenie mozzarelli, pomidorów i niestety, z racji przebywania na urlopie, suszonej bazylii.

Przeczytaj również

12 komentarzy

  • Reply asieja 31 sierpnia 2012 at 06:51

    cudne są śniadania z świeżymi pachnącymi bułkami

  • Reply smaki życia 31 sierpnia 2012 at 06:58

    Bułeczki są tak kaloryczne ze dodatki do nich są już zbędne 🙂 wyglądają bardzo apetycznie

  • Reply whiness 31 sierpnia 2012 at 07:04

    Ach, kto mógłby nie lubić maślanych bułeczek 🙂 Ja zjadłabym z twarożkiem.

  • Reply Capacitier 31 sierpnia 2012 at 07:48

    Podoba mi się szybkość ich przygotowania.
    Takie cieplutkie nadają się do wszystkiego ;).

  • Reply Dusia 31 sierpnia 2012 at 09:04

    uwielbiam małe kulki mozzarelli a bułeczki moje love takie domowe:) ja za leniwa jestem żeby swoje zrobić

  • Reply Kamciss 31 sierpnia 2012 at 10:21

    Fajny pomysł. Dobrze że ciasto można zrobić dzień wcześniej i rano zajadać się świeżymi i ciepłymi bułeczkami 🙂

  • Reply CornerWithRecipes 31 sierpnia 2012 at 11:27

    Ten komentarz został usunięty przez autora.

  • Reply CornerWithRecipes 31 sierpnia 2012 at 11:34

    Nominowałam Cię do Versatile Blogger Award, taki rodzaj uznania dla Twojego bloga 🙂 Pozdrawiam 🙂

  • Reply Fuchsia 31 sierpnia 2012 at 12:17

    Mniam! Poproszę jedną na śniadanie 🙂

    Wyróżniłam Cię w zabawie Versatile Blogger Award
    http://kraina-szczesliwosci.blogspot.com/2012/08/nie-lubie-ancuszkow-ale.html

  • Reply Agata 31 sierpnia 2012 at 15:13

    Nominowałam Cie do Versatile Blogger Award:
    http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/2012/08/dzien-bloggera-to-i-ja-sie-doacze-do.html

    🙂

  • Reply katie 31 sierpnia 2012 at 17:54

    Wyglądają superładnie 🙂 U mnie bułki zazwyczaj dziwnie wychodzą, wolę robić chleb 🙂

  • Reply MartynCia ^^ 2 września 2012 at 10:55

    własnoręczne bułeczki <3 ależ rozpusta na śniadanie. mniam

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie 😉

  • Zostaw komentarz