Papryka faszerowana mięsem mielonym

Zapowiada się genialny tydzień!:)
Poniedziałek i wtorek- spotkanie Przyjaciół Winiary,
a co za tym idzie poznanie kolejnych blogerek (np. Dusi!:P)
Środa i czwartek to konkurs, o którym napiszę Wam nieco więcej
po powrocie z Warszawy, czyli we wtorek wieczorem:)
Piątek to wyjazd do domu!:)
Sobota- ślub kuzynki!

Kto mi zazdrości tak intensywnego tygodnia?
Uwielbiam takie dni:)
 
Dziś przepis na szybki,
wspaniały obiad, 
którego jestem fanką od paru lat.
Mowa o
faszerowanych paprykach!:)
 
Składniki:
  • 4 papryki (mogą być jednokolorowe)
  • 500g mięsa mielonego (jakie lubicie- u mnie wieprzowo-wołowe)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, chili
  • 1 woreczek ryż naturalny

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso oraz wyciśnięty przez praskę czosnek.
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Mięso doprawiamy do smaku.
Paprykę przekrajamy blisko górnej krawędzi, wyjmujemy gniazdo nasienne, wycinamy białe błonki.
Na spód nakładamy ugotowany ryż, na wierzch mięso, przykrywamy czapeczką papryki i zapiekamy w piekarniku ok. 45minut w 180stopniach (papryka powinna być miękka i skórka powinna z niej łatwo odchodzić).

Ryż naturalny gotowy w 10minut, który otrzymałam od firmy Sonko jest dobrym wyjściem dla tych, którzy nie lubią długiego czasu przygotowywania potraw.
Czasami sama, jak widzę na opakowaniu informację o 35minutach gotowania to jestem zła! Bo to za długo, gdy chce się szybko przygotować obiad. Tak więc ryż ten, miękki w ciągu 10minut gotowania, polecam zabieganym!:)

6 myśli nt. „Papryka faszerowana mięsem mielonym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>