Kto mi zazdrości tak intensywnego tygodnia?
- 4 papryki (mogą być jednokolorowe)
- 500g mięsa mielonego (jakie lubicie- u mnie wieprzowo-wołowe)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, chili
- 1 woreczek ryż naturalny
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso oraz wyciśnięty przez praskę czosnek.
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Mięso doprawiamy do smaku.
Paprykę przekrajamy blisko górnej krawędzi, wyjmujemy gniazdo nasienne, wycinamy białe błonki.
Na spód nakładamy ugotowany ryż, na wierzch mięso, przykrywamy czapeczką papryki i zapiekamy w piekarniku ok. 45minut w 180stopniach (papryka powinna być miękka i skórka powinna z niej łatwo odchodzić).
Ryż naturalny gotowy w 10minut, który otrzymałam od firmy Sonko jest dobrym wyjściem dla tych, którzy nie lubią długiego czasu przygotowywania potraw.
Czasami sama, jak widzę na opakowaniu informację o 35minutach gotowania to jestem zła! Bo to za długo, gdy chce się szybko przygotować obiad. Tak więc ryż ten, miękki w ciągu 10minut gotowania, polecam zabieganym!:)
6 komentarzy
pees, wspaniałe warzywa!
znakomite danie, uwielbiam faszerowane warzywa!
uwielbiam paprykę faszerowaną a twoja tak smakowicie wygląda, że chyba w tym tygodniu skuszę się ponownie 🙂
Moje ulubione letnie danie, obłęd <3
Uwielbiam faszerowaną paprykę! A tak dawno nie robiłam. Koniecznie muszę sobie przypomnieć ten smak 🙂
Właśnie faszerowana papryka siedzi w moim piekarniku, jednak robię ją trochę inaczej