Kuchnia polska

Frittata dietetyczna i zdrowa

6 lipca 2012

Kochani,
tak się składa, że ograniczam to i owo,
przykładam większą wagę do tego ile i kiedy…
Stąd przepis od Agaty, na frittatę!

Pozmieniałam trochę składniki,
a i tak wyszła genialna.
Przepis ma to do siebie,
że można go dowolnie modyfikować
uważając tylko na ich kaloryczność!:)

Składniki na 2 porcje (duża forma):

  • 150g chudego twarogu
  • 2 jajka + 2 białka
  • 1/2 cukini
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 1/2 papryki
  • 4 pieczarki
  • chili w proszku
  • sól, pieprz do smaku

Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy jajka i białko, mieszamy. Resztę składników kroimy w kostkę (cebulę drobno) i mieszamy z masą, doprawiamy do smaku.
Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia, nalewamy masę i zapiekamy w piekarniku ok. 30minut w 180stopniach.

Uwaga: Koniecznie sparzcie skórkę pomidora i papryki!:) Ja się bardzo męczyłam!

Przeczytaj również

8 komentarzy

  • Reply CARUNIA 7 lipca 2012 at 08:39

    Ja się ciągle przymierzam do frittaty…Twoja kusi! Jest cudna 🙂

  • Reply Lovelykate 7 lipca 2012 at 09:07

    Frittata tak mi posmakowała, że koniecznie muszę wypróbować Twoją wersję, bo wygląda świetnie 🙂

  • Reply Aurora 7 lipca 2012 at 13:24

    Lekkie dania wskazane przy takiej pogodzie! 🙂

  • Reply Karmel-itka. 7 lipca 2012 at 19:03

    piękna i kolorowa!

  • Reply manufaktura ciastek 7 lipca 2012 at 21:00

    ciekawie:)

  • Reply Brenia 9 lipca 2012 at 09:39

    Ostatnio polubiłam frittatę, a ta Twoja tak apetycznie wygląda!

  • Reply Tylko Spróbuj 10 lipca 2012 at 10:22

    stawiam się na degustację!
    proszę o adres! 🙂

  • Reply Karolka 13 lipca 2012 at 18:59

    Pyszności:) chętnie wypróbuję, ale ostatnie 2 dni obfitowały w jaja więc teraz muszę przystopować:)

  • Zostaw komentarz