Gdzie zjeść?

Doceń polskie

29 lipca 2012
fot. Marek Bielski
Poprzedni weekend spędziłam razem z K. i innymi blogerami w Krakowie.
Miasto przeze mnie uwielbiane, nie widziałam więc żadnego ‘ale’,
gdy odpowiadałam na zaproszenie od organizatorów akcji Doceń polskie,
na warsztaty fotograficzne, które prowadzić miał mistrz Leszek Szurkowski.
Doceń Polskie… produkty!
Tak, cała idea tego programu opiera się na przyznawaniu certyfikatów jakości
polskim produktom/producentom.
Przyznam szczerze, że tak wspaniałej organizacji warsztatów nie przeżyłam jeszcze nigdy.
Wszystko było dopięte na ostatni guzik,
podziękowania należą się organizatorom akcji Doceń polskie, firmie MASMAL -sponsorowi programu, panu Leszkowi oraz hotelowi Swing.
Gruszka z fartuszka, ja, Paula oraz prowadzący warsztaty- pan Leszek Szurkowski     fot. Marek Bielski
Gdy usiadłam w tak zacnym gronie osób mi znanych przeważnie tylko
za pośrednictwem monitora,
pomyślałam sobie ‘co ja tu robię?!’.
Gdy większość blogerek wyjęła z futerałów mega fantastyczne
lustrzanki, znów dopadło mnie to samo pytanie…
Miałam wielką tremę odnośnie mojego nie-lustrzankowego sprzętu,
jednak rady oraz podejście pana Leszka sprawiały,
że nikt nie musiał się czuć gorszy.
Fotografowaliśmy pieczywo, szkło, warzywa, rosół, makaron z pomidorami. Uczyliśmy się  tego, co powinno być na zdjęciu, w jakiej proporcji. Gdzie ma być ciemny motyw, a gdzie coś jasnego.
Przed warsztatami każdy z uczestników musiał wypełnić krótką ankietę na temat fotografii oraz wysłać parę swoich mniej lub bardziej udanych zdjęć.
Prowadzący warsztaty wyjaśniał co i jak, pokazywał błędy w zdjęciach oraz tłumaczył jak ich w przyszłości uniknąć. Takie indywidualne podejście do każdego z nas było genialne. Nigdy wcześniej nie spotkałam się z takim zabiegiem, a jest on wg mnie bardzo potrzebny.
Dzięki temu wiem, czego powinnam unikać, jak komponować przestrzeń na zdjęciu itp.
Gromkie brawa należą się również Markowi Bielskiemu,
który zaprosił mnie do udziału w tych warsztatach:)
Ojjj polecam się na przyszłość, zdecydowanie!:)
A, i kochani, na zakończenie warsztatów otrzymaliśmy upomminki od sponsora czyli
firmy Masmal w postaci masełek, smalca czy żółtego sera- który jest przepyszny:)
A kilka dni po powrocie do moich drzwi zapukał kurier z taką oto przesyłką,
w której znalazłam produkty z logo Doceń polskie:)
Najciekawsza jestem nalewki i cytryn w rumie!:)

Przeczytaj również

15 komentarzy

  • Reply kuchenny bałagan 30 lipca 2012 at 06:40

    Bardzo fajna i cenna w doświadczenia przygoda, odrobinę zazdroszczę 😉 Piękne zdjęcia zaprezentowałaś 🙂

  • Reply whiness 30 lipca 2012 at 08:04

    Musiało być wspaniale. 🙂

  • Reply Kuchnia na wzgorzu 30 lipca 2012 at 09:12

    było wspaniale to fakt, miło było Cię spotkać ponownie 🙂

  • Reply Viola 30 lipca 2012 at 09:38

    Szkoda że nie mogłam być tam z Wami, pozostaje mi zazdrość, ale ta pozytywna 🙂

  • Reply dorota20w 30 lipca 2012 at 10:18

    bardzo miło było Cie poznac 🙂

  • Reply Dominika 30 lipca 2012 at 11:13

    musiało być świetnie 🙂

  • Reply Dusia 30 lipca 2012 at 12:37

    widać że było super, zdjęcia też lepsze już widzę:)

  • Reply Madame Edith 30 lipca 2012 at 13:23

    To już kolejna relacja z tych warsztatów, jaką miałam okazję przeczytać. Widzę, że wszystkim się bardzo podobało, a to najważniejsze! Jestem pewna, że nauczyliście się wielu ciekawych rzeczy pod okiem Mistrza.

    Żałuję tylko, że nikt z piszących relacje nie pokusił się o przedstawienie nawet cząstki zdobytej na warsztatach wiedzy teoretycznej.

    Z pozdrowieniami,
    Edith

    • Reply Atria C. 30 lipca 2012 at 19:52

      Ten komentarz został usunięty przez autora.

    • Reply Atria C. 30 lipca 2012 at 19:53

      Zapraszam do mnie, na Ziołowy Zakątek – tam jest “cząstka”, pokazane ustawienia oświetlenia i lamp błyskowych…
      Bo wiesz, naprawdę trudno to wszytko streścić, trzebyaby napisać książkę;).. Zapraszam też do cyklu “Fotografia kulinarna z Ziołowym Zakątkiem”:)

  • Reply ugotujmyto.pl 30 lipca 2012 at 16:53

    Super doświadczenie :)! I super zdjęcia!

  • Reply mojetworyprzetwory 30 lipca 2012 at 19:36

    Zazdroszczę takich warsztatów, piękna i bardzo pożyteczna sprawa. Pozdrawiam!

  • Reply Atria C. 30 lipca 2012 at 19:51

    Warsztaty były super zorganizowane, bez dwóch zdań!

    • Reply Atria C. 30 lipca 2012 at 19:53

      I oczywiście super było się spotkać, zawsze jest fajnie na takich spotkaniach!

  • Reply Sisterskitchen 3 sierpnia 2012 at 12:51

    Musi być wspaniale mieć możliwość uczestniczenia w takich warsztatach. Gratuluje i pozdrawiam.

  • Zostaw komentarz