Kuchnia polska

Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim

25 czerwca 2012

Znów podaję Wam propozycję na obiad ze szpinakiem w roli głównej:)
Pamiętacie tę zupę? (KLIK)
To propozycja dla wielbicieli szpinaku, tart
i szybkich obiadów!:)

Składniki (forma do tarty 20cm + 2 mini tarty) :

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 400g szpinaku (wykorzystałam szpinak z sosem serowym)
  • 1 kulka mozzarelli
  • pomidor
  • 3 pieczarki (oczywiście możecie dać więcej!)
  • przyprawy do szpinaku- czosnek, pieprz, sól, chili

Szpinak siekamy drobno, podsmażamy go na patelni z przyprawami (jeśli korzystacie z mrożonego jak ja- wrzućcie na patelnię, ale doprawcie przyprawami rozważnie- dla mnie bez dodatków był ok).
Pomidora i pieczarki kroimy w plastry.

Ciasto francuskie wykrawamy tak, aby spód i brzegi formy były nim pokryte. Nakłuwamy je widelcem, obciążamy grochem albo fasolą i zapiekamy 10-15minut, aż boki zaczną się rumienić.
Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i nakładamy szpinak, pieczarki, pomidora, rwiemy mozzarellę i wstawiamy na 10minut do piekarnika- aż ser się roztopi i zarumieni.

Pychota!:)

Przeczytaj również

5 komentarzy

  • Reply wilczyca-Aga 25 czerwca 2012 at 22:32

    obłędnie smakowita!

  • Reply Karmel-itka. 26 czerwca 2012 at 04:50

    mmm… moje smaki, zdecydwanie!

  • Reply Aurora 26 czerwca 2012 at 05:37

    Wspaniale skomponowana dekoracja grzybkowa 🙂

  • Reply pleasureofcooking 26 czerwca 2012 at 06:35

    Nie smakowałam nigdy szpinaku i myślę, że jest to błędem. Czas wybrać się do sklepu i kupić. Być może zrobię taką tartę? ;>

  • Reply oliwek 27 czerwca 2012 at 13:04

    no pewnie, że pychota! w dodatku zdrowa 🙂

  • Zostaw komentarz