Kolejny sposób na wykorzystanie kruchych spodów,
o których pisałam przy przepisie na domowy budyń truskawkowy,
swoją drogą- ktoś z Was go zrobił?:)
O tym mowa:
Spód do tarty + domowy budyń truskawkowy
Ja spodów zawsze robię kilka- przechowuję w lodówce albo zamrażam,
do tego deseru wystarczą 2 banany,
zalegająca w lodówce puszka z masą krówkową
i garść orzeszków solonych.
Wyjście awaryjne, gdy niespodziewanie ktoś nas zaskoczy wizytą:)
Składniki:
- 125g zimnego masła
- 90g cukru
- 1 duże jajko (ja dałam same żółtko)
- 250g mąki pszennej
- 1 łyżeczka-łyżka zimnej wody (jeśli dacie całe jajko pomińcie ją!)
- opcjonalnie: łyżeczka soli morskiej
Można użyć miksera, ja zagniatam ciasto sama:)
Masło rozcieramy palcami łącząc je z cukrem, następnie dodajemy żółtko, mąkę i zagniatamy. Dodajemy łyżkę wody.
Formujemy w kulę, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na 30-40minut.
Składniki na wypełnienie tarty:
- 5 łyżek ugotowanego mleka skondensowanego (masy krówkowej)
- 2 banany
- garść orzeszków solonych
Banany kroimy w plastry. Masę krówkową nakładamy na zimny spód, na wierzch kładziemy banany i posypujemy orzeszkami, możemy także zrobić na odwrót- czyli schować banany pod masę krówkową:)
15 komentarzy
o rany bomba… wszystko to co lubię <3
Tak z rana kusić pysznymi smakołykami to grzech. Całe szczęście, że mi to nie przeszkadza 🙂 Jest pysznie
Mmm uwielbiam masę kajmakową. Przepis zapisuję 😉
Smakowicie wyglada, i to w obu wersjach 🙂
pyszny pomysł na słodkie wypełnienie.
o jak słodko, o jak rozkosznie 🙂
pyszności
Smakowicie:) moje smaki
świetne połączenie!
Smakowicie wygląda ta tarta. 🙂 Na pewno jest dobrym rozwiązaniem właśnie na niezapowiedziane wizyty gości.
Dobrze znam to połączenie. Bardzo kaloryczne ale warte grzechu 🙂
Akurat mam kajmak, więc już wiem co mam z nim zrobić 🙂
Uwielbiam takie słodkie desery!
Wyglądają obłędnie 🙂
wspaniałe połącznie <3
Ależ pyszności – prawdziwe smakowite kąski;) Jak dobrze, że tu trafiłam:)
Pozdrawiam!