Słodkości

Tarta z bananami i kajmakiem (wersja mini w dwóch wydaniach!)

19 czerwca 2012

Kolejny sposób na wykorzystanie kruchych spodów, 
o których pisałam przy przepisie na domowy budyń truskawkowy,
swoją drogą- ktoś z Was go zrobił?:)

O tym mowa:
Spód do tarty + domowy budyń truskawkowy

Ja spodów zawsze robię kilka- przechowuję w lodówce albo zamrażam,
do tego deseru wystarczą 2 banany,
zalegająca w lodówce puszka z masą krówkową
i garść orzeszków solonych.

Wyjście awaryjne, gdy niespodziewanie ktoś nas zaskoczy wizytą:)

Składniki:

  • 125g zimnego masła
  • 90g cukru
  • 1 duże jajko (ja dałam same żółtko)
  • 250g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka-łyżka zimnej wody (jeśli dacie całe jajko pomińcie ją!)
  • opcjonalnie: łyżeczka soli morskiej

Można użyć miksera, ja zagniatam ciasto sama:)

Masło rozcieramy palcami łącząc je z cukrem, następnie dodajemy żółtko, mąkę i zagniatamy. Dodajemy łyżkę wody.
Formujemy w kulę, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na 30-40minut.

 

Składniki na wypełnienie tarty:

  • 5 łyżek ugotowanego mleka skondensowanego (masy krówkowej)
  • 2 banany
  • garść orzeszków solonych

Banany kroimy w plastry. Masę krówkową nakładamy na zimny spód, na wierzch kładziemy banany i posypujemy orzeszkami, możemy także zrobić na odwrót- czyli schować  banany pod masę krówkową:)

Bardzo proste przygotowanie, a  zajada się z wieeelkim smakiem!:)

Przeczytaj również

15 komentarzy

  • Reply Emcia Pichci! 19 czerwca 2012 at 07:12

    o rany bomba… wszystko to co lubię <3

  • Reply kulinarne-smaki 19 czerwca 2012 at 07:28

    Tak z rana kusić pysznymi smakołykami to grzech. Całe szczęście, że mi to nie przeszkadza 🙂 Jest pysznie

  • Reply Bizneswoman w kuchni 19 czerwca 2012 at 07:33

    Mmm uwielbiam masę kajmakową. Przepis zapisuję 😉

  • Reply Maggie 19 czerwca 2012 at 08:05

    Smakowicie wyglada, i to w obu wersjach 🙂

  • Reply asieja 19 czerwca 2012 at 08:09

    pyszny pomysł na słodkie wypełnienie.

  • Reply Dusia 19 czerwca 2012 at 09:05

    o jak słodko, o jak rozkosznie 🙂

  • Reply MintElegance 19 czerwca 2012 at 09:20

    pyszności

    • Reply AnnaA-G 19 czerwca 2012 at 09:47

      Smakowicie:) moje smaki

  • Reply Kaś 19 czerwca 2012 at 13:40

    świetne połączenie!

  • Reply pleasureofcooking 19 czerwca 2012 at 14:00

    Smakowicie wygląda ta tarta. 🙂 Na pewno jest dobrym rozwiązaniem właśnie na niezapowiedziane wizyty gości.

  • Reply Krysia 19 czerwca 2012 at 14:49

    Dobrze znam to połączenie. Bardzo kaloryczne ale warte grzechu 🙂

  • Reply ILoveBake.pl 19 czerwca 2012 at 15:19

    Akurat mam kajmak, więc już wiem co mam z nim zrobić 🙂

  • Reply Don'tforgettosmile 19 czerwca 2012 at 17:19

    Uwielbiam takie słodkie desery!
    Wyglądają obłędnie 🙂

  • Reply sniadankomania 19 czerwca 2012 at 20:22

    wspaniałe połącznie <3

  • Reply KUCHARNIA, Anna-Maria 19 czerwca 2012 at 20:57

    Ależ pyszności – prawdziwe smakowite kąski;) Jak dobrze, że tu trafiłam:)
    Pozdrawiam!

  • Zostaw komentarz