Pyszny!
Do teraz pamiętam smak tego sernika,
chociaż robiłam go jakiś czas temu.
Rzadko korzystam z palnika do crème brûlée,
nie wiedzieć czemu!
Do jego przygotowania
użyłam produkty bezglutenowe :
mąkę kukurydzianą oraz
ciastka przekładane czekoladą.
Bez problemu stworzyłam z nich
czekoladowy spód- idealny do tego sernika!
Mowa o serniku nowojorskim,
bo to jeden z moich ulubionych,
tym razem zamiast creme fresh czy kwaśnej śmietany na wierzchu
znajduje się warstwa crème brûlée i karmelizowanego cukru.
Pysznie brzmi, prawda?
- 80 g masła, roztopionego
- 160 g ciastek bezglutenowych (można użyć digestive)
- 1 kg twarogu/masy serowej do sernika (ja twaróg mielę blenderem)
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej (można użyć mąkę pszenną)
- 200 g cukru pudru
- 250 ml śmietany 18%
- 4 jajka
- 2 żółtka
- 5 łyżeczek soku z cytryny
- skórka otarta z jednej cytryny
- ziarenka z jednej laski wanilii
Sernik należy piec w kąpieli wodnej,
Sernik studzimy w wyłączonym piekarniku do momentu aż on wystygnie.
Składniki na crème brûlée:
-
5 żółtek
-
250ml śmietany kremówki
-
6-8 łyżek cukru + 4-5 do posypania i zrumienienia
- ziarenka z połowy laski wanilii
Kremówkę podgrzewamy wraz z ziarenkami wanilii, ma się zagotować, ale uważajmy aby nie zaczęło się przypalać. Żółtka ucieramy z cukrem. Obie masy powoli łączymy i miksujemy. Wylewamy na ostudzony sernik, zapiekamy jeszcze 15 minut w 180stopniach.
Na sam koniec wierzch posypujemy cukrem i przypalamy za pomocą palnika do crème brûlée bądź wstawiamy pod górną grzałkę do piekarnika na 5minut.
Przed podaniem sernik nowojorski należy schłodzić co najmniej 3 godziny w lodówce.
12 komentarzy
jeszcze się palnika nie dorobiłam xd ale to kwestia czasu. cudowny pomysł na sernik. wygląda rewelacyjnie!
Musi być pyszny! Wygląda pysznie:)
Sernik nowojorski i creme brulee w jednym? Jak tu sie nie skusic!
I jak tu się nie skusić na takie pyszności? :<
Kocham go!
uwielbiam ten smak. Niestety sama w domu go nie zrobię, bo nie mam palnika… ile takie cudo może kosztować? 🙂
Ola, napisałam że można karmelizować cukier wstawiając sernik na 5 minut do nagrzanego piekarnika w 180stopniach pod samą grzałkę- efekt będzie taki sam!:)
Palnik dostałam w prezencie, kosztuje koło 60-80zł chyba.
Sernik doskonały:) Pięknie wygląda i fajny pomysł z tym chrupiącym karmelem na wierzchu:)
Pozdrawiam!
Za sernikami nie przepadam, ale ta wierzchnia skorupka jest taka intrygująca:D
Wygląda super i musi być pyszny:)
fajne połaczenie. super.
padoba mi się zarówno sernik, jak i… palnik 😀