Obiady

Gołąbki – te najlepsze

13 czerwca 2012

Uwielbiam gołąbki,
to jeden z moich ulubionych obiadów.
Zawsze robię dużą porcję, by potem mieć co pomrozić.
To tradycyjny przepis, taki, jaki robi się u mnie w domu od zawsze.


Z porcji, którą ja przygotowałam wyszło 14 sztuk.
Nigdy nie zagęszczam sosów,
w przypadku gołąbków przez długi czas gotowania sos się redukuje:)


Składniki na gołąbki:

  • 800-850g mięsa mielonego wieprzowego (może być także 1/2 wołowego)
  • 2 woreczki ryżu
  • główka kapusty
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • odrobina chili

Kapustę umieszczamy w garnku pełnym wody i gotujemy, aż jej liście zmiękną i będzie je łatwo zdjąć- nie przerywając ich przy tym.

Ryż gotujemy tylko chwilę. Mięso mielone przyprawiamy, dodajemy ryż, jajko
i wszystko dobrze łączymy.

Na każdy liść kapusty nakładamy farsz, formujemy go delikatnie (może być kwadrat, prostokąt), zwijamy liście- bokami do środka i rolujemy.

Duży garnek wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty i kładziemy na nie gołąbki.

Zalewamy wodą bądź sosem pomidorowym. Gotujemy ok. 40 minut pod przykryciem.

Składniki na sos pomidorowy:

  • 4 duże łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1.5 szklanki bulionu (ew. 1 kostka rosołowa rozpuszczona w wodzie)
  • sól, pieprz

Koncentrat mieszamy z bulionem, doprawiamy i zalewamy nim gołąbki- sos powinien sięgać do połowy wysokości gołąbków.

Gołąbki możemy zamrozić, a sos przechować 2-3 dni w lodówce.

Do przygotowania gołąbków użyłam klasycznego ryżu białego, 
Britta Ryż Biały- bardzo sypki, delikatny, świetnie sprawdza się w przepisach
kuchni tradycyjnej, tak jak u mnie- w gołąbkach!

Przeczytaj również

6 komentarzy

  • Reply Karmel-itka. 14 czerwca 2012 at 05:30

    bo kto gołąbków nie lubi?
    pycha!

  • Reply Szczypta Jotki 14 czerwca 2012 at 08:18

    absolutnie uwielbiam!:)

  • Reply Paulina 14 czerwca 2012 at 08:32

    Właśnie dzisiaj myślałam o gołąbkach i chyba zrobię 🙂

  • Reply olesia 14 czerwca 2012 at 20:43

    OMG!!! najlepsze zdecydownaie 🙂 🙂 ale ja lubie gotowane w wodzie a sosem polane .. a najsmaczniejsze jeszcze jak s anie dogotawne ..twardawa kapusta – rozkosz;)
    ja tez mysle juz o golabkach pare dni tez musze zrobic:)
    golabki jak pierogi nigdy sie nie znudza:)
    pozdrawiam

  • Reply alucha 15 czerwca 2012 at 18:01

    Przepadam za tradycyjnymi gołąbkami :). Twoje takie właśnie są! Też nie zagęszczam sosu, a często jem je po prostu w sosie własnym 🙂
    Miłego weekendu!

  • Reply Karolka 16 czerwca 2012 at 18:16

    Najlepsze te od mamy lub z jej przepisu:)

  • Zostaw komentarz