Fit/lekkie

Dietetyczna sałatka z ryżem (sałatka ryżowa z papryką i szynką)

24 czerwca 2012

To moja ulubiona sałatka,

popisowa- zabieram ją na każdą imprezę, nie tylko rodzinną.
Ekspresowa, prosta,
mało kaloryczna i przede wszystkim smaczna.
 
Świetna alternatywa dla ciężkich sałatek z ziemniakami:)
Polecam osobom dbającym o linię!
 
Składniki na sałatkę:
  • 2 torebki brązowego ryżu *
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • papryka żółta
  • ok. 300g szynki (ew. piersi z kurczaka/szynkowej)
  • można dodać szczypiorek (zapomniałam!:P)

Składniki na sos czosnkowy:

  • 1 kubek jogurtu naturalnego (można zastąpić greckim)
  • sól, pieprz, płatki chili – do smaku
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka majonezu (można dodać więcej dla smaku)

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu, papryki kroimy w drobną kostkę, szynkę również. Gdy ryż przestygnie mieszamy go z warzywami i szynką, przekładamy do dużej miski.

Jogurt mieszamy z majonezem, doprawiamy przyprawami do smaku, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy.
Odstawiamy do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Przed podaniem sałatki na jej wierzch nakładamy grubą warstwę sosu. Przechowujemy w lodówce.

*można użyć również dzikiego, białego- ważne jest, aby ryż był ugotowany na sypko!

Ach te kolory!:)

Przeczytaj również

11 komentarzy

  • Reply Karmel-itka. 24 czerwca 2012 at 22:10

    o, jaka kolorowa!
    podoba mi się.

  • Reply pleasureofcooking 25 czerwca 2012 at 06:47

    Kolorowa letnia sałatka. Na pewno jest pyszna. 🙂

  • Reply wilczyca-Aga 25 czerwca 2012 at 07:04

    od sierpnia czeka mnie dieta, co prawda nie wiem jak zniosę paprykę ale zapisuję sobie Twoją sałatkę bo jest przepyszna. Pozdrawiam

  • Reply Emcia Pichci! 25 czerwca 2012 at 07:20

    uwielbiam takie pyszne sałatki!

  • Reply Paulina 25 czerwca 2012 at 07:24

    Spróbuję, ale bez ryżu i majonezu 😀

  • Reply oliwek 25 czerwca 2012 at 11:30

    pychota 🙂

  • Reply Lovelykate 25 czerwca 2012 at 15:06

    Uwielbiam Twoje dietetyczne propozycje 😉

  • Reply Anonymous 25 czerwca 2012 at 15:11

    Nie wiem jak ty to robisz ale jestes zajebista,z toba zadna dieta nie jest zla:-)

  • Reply manufaktura ciastek 25 czerwca 2012 at 20:34

    wygląda bardzo smakowicie. też jestem zwolenniczką jogurtu zamiast majonezu:) wypróbuję. pozdrawiam

  • Reply Karolka 27 czerwca 2012 at 09:51

    pora wypróbować;))

  • Reply Izabella 16 czerwca 2015 at 11:25

    Robię praktycznie tę samą wersję, tylko jeczsze z dodatkiem niewielkiej ilości posiekanych ogf3rkf3w kwaszonych, ale i bez nich przepis jest godny polecenia 🙂

  • Zostaw komentarz