Słodkości

Ciasto czekoladowe z truskawkami (tort czekoladowy)

29 czerwca 2012
To ciasto czekoladowe (tudzież tort)
jest obłędne!
Biszkopt jest delikatny, pulchny, nawet nie musiałabym go nasączyć,
ale tak zrobiłam, bo trochę alkoholu nie zaszkodzi:)
Mój K. obronił tytuł magistra i to był świetny powód do tego,
aby wreszcie upiec coś dużego!:)
On uwielbia owoce, wszystko zawsze jest z owocami,
muffiny, ciasta kruche, 
a ja uwielbiam czekoladę.
Postanowiłam zrobić tak, aby każde z nas było zadowolone!:)
 
Tort został zjedzony bardzo szybko,
serio!:)
Widać też po zdjęciach, 
że nie bardzo miałam czas, je robić… 🙂
 
Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 140g mąki
  • 40g kakao
  • 130g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, następnie dodajemy cukier- miksujemy aż masa będzie lśniąca jak w przypadku bezy. Na sam koniec dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy. Mąkę, proszek i kakao przesiewamy i delikatnie łączymy ją z pianką jajeczną, aby jej nie zniszczyć.
Masę wylewamy do natłuszczonej formy i pieczemy w piekarniku 40minut w temp. 170stopni- możemy sprawdzić za pomocą patyczka czy w środku jest już upieczony.
Składniki na krem czekoladowy:
  • 500ml śmietany 36%
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wrzącej wody
Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej.  Żelatynę mieszamy, aby cała się rozpuściła.
Gdy czekolada się rozpuści dodajemy do niej 2 łyżki śmietany kremówki i odstawiamy do ostygnięcia. Kremówkę ubijamy na sztywno (nie za długo, żeby się nie zważyła!), dodajemy do niej roztopione i wystudzone czekolady, żelatynę oraz mascarpone- wszystko chwilę mieszamy/miksujemy.
 

Dodatkowo:

  • 1- 1.5 kg truskawek do dekoracji i między krem
  • kakao w proszku
  • alkohol do nasączenia biszkoptu (ok. 200ml)
Wystudzony biszkopt dzielimy na 2-3 części (a piekłam w małej foremce- 20cm i podzieliłam go na 3 części). Każdą część możemy nasączyć alkoholem bądź wodą z cytryną, nakładamy krem, na wierzch truskawki pokrojone w plasterki. Przykrywamy biszkoptem i powtarzamy czynność tyle razy ile potrzeba w zależności od ilości płatów biszkoptów. Na sam koniec cały tort smarujemy kremem. Truskawkami dekorujemy jego boki, a wierzch posypujemy kakao oraz dekorujemy np. 3-4 truskawkami zanurzonymi w roztopionej czekoladzie (pozostałej z kremu).
Tak wygląda pierwszy blat z kremem i truskawkami, obok w folii aluminiowej (przesiedział noc w lodówce) siedzi drugi:)
Tak wygląda w przekroju- możecie zobaczyć strukturę biszkoptu- idealnie puszysty!
Smacznego!:)

Przeczytaj również

14 komentarzy

  • Reply Aurora 30 czerwca 2012 at 05:52

    Mój wymarzony weselny 😀

  • Reply Madzialena 30 czerwca 2012 at 07:52

    Istna czekoladowo-truskawkowa rozpusta! 🙂 Cudownie wygląda.
    Gratulacje dla Pana K. 🙂

  • Reply Tyna 30 czerwca 2012 at 08:37

    Rzeczywiście obłędne!:)

  • Reply Emcia Pichci! 30 czerwca 2012 at 10:47

    gratuluję zdolnego mężczyzny i zazdroszczę ciacha 😀 musiało być pyszne!

  • Reply Evitaa 30 czerwca 2012 at 13:44

    Wygląda bajecznie! :))

  • Reply Bon Appetit! 30 czerwca 2012 at 13:58

    Jej,ale piękny ten tort…

  • Reply Lovelykate 30 czerwca 2012 at 14:47

    Rzeczywiście baardzo puszysty biszkopt! Wygląda przepysznie 🙂

  • Reply mania179 30 czerwca 2012 at 15:47

    O mamo, cudo!

  • Reply Antenka 30 czerwca 2012 at 17:37

    obłędne ciacho!

  • Reply Karmel-itka. 30 czerwca 2012 at 17:37

    no, efektowne to jest!
    i smakowite. o kurczę, czekolada i truskawki – jestem na tak!

  • Reply Joanna Skoraczyńska 30 czerwca 2012 at 20:37

    Rozpływam się i pożądam strasznie chociaż malusieńkiego kawałka tych czekoladowo truskawkowych pyszności:-)

  • Reply Bernadeta 1 lipca 2012 at 20:41

    tort genialny, bardzo profesjonalny.

  • Reply magda111 8 sierpnia 2012 at 07:52

    przepiękny widoczek ale smak chyba jeszcze lepszy:)

  • Reply - Amy 26 grudnia 2012 at 11:26

    Jak tylko sie pojawia truskawki z pewnoscia przygotuje!:D swietny pomysl dziekuje za przepis 🙂

  • Zostaw komentarz