To ciasto czekoladowe (tudzież tort)
jest obłędne!
Biszkopt jest delikatny, pulchny, nawet nie musiałabym go nasączyć,
ale tak zrobiłam, bo trochę alkoholu nie zaszkodzi:)
Mój K. obronił tytuł magistra i to był świetny powód do tego,
aby wreszcie upiec coś dużego!:)
On uwielbia owoce, wszystko zawsze jest z owocami,
muffiny, ciasta kruche,
a ja uwielbiam czekoladę.
Postanowiłam zrobić tak, aby każde z nas było zadowolone!:)
Tort został zjedzony bardzo szybko,
serio!:)
Widać też po zdjęciach,
że nie bardzo miałam czas, je robić… 🙂
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek (osobno białka i żółtka)
- 140g mąki
- 40g kakao
- 130g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, następnie dodajemy cukier- miksujemy aż masa będzie lśniąca jak w przypadku bezy. Na sam koniec dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy. Mąkę, proszek i kakao przesiewamy i delikatnie łączymy ją z pianką jajeczną, aby jej nie zniszczyć.
Masę wylewamy do natłuszczonej formy i pieczemy w piekarniku 40minut w temp. 170stopni- możemy sprawdzić za pomocą patyczka czy w środku jest już upieczony.
Składniki na krem czekoladowy:
-
500ml śmietany 36%
-
1 opakowanie serka mascarpone
-
1 tabliczka gorzkiej czekolady
-
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
-
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wrzącej wody
Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Żelatynę mieszamy, aby cała się rozpuściła.
Gdy czekolada się rozpuści dodajemy do niej 2 łyżki śmietany kremówki i odstawiamy do ostygnięcia. Kremówkę ubijamy na sztywno (nie za długo, żeby się nie zważyła!), dodajemy do niej roztopione i wystudzone czekolady, żelatynę oraz mascarpone- wszystko chwilę mieszamy/miksujemy.
Dodatkowo:
- 1- 1.5 kg truskawek do dekoracji i między krem
- kakao w proszku
- alkohol do nasączenia biszkoptu (ok. 200ml)
Wystudzony biszkopt dzielimy na 2-3 części (a piekłam w małej foremce- 20cm i podzieliłam go na 3 części). Każdą część możemy nasączyć alkoholem bądź wodą z cytryną, nakładamy krem, na wierzch truskawki pokrojone w plasterki. Przykrywamy biszkoptem i powtarzamy czynność tyle razy ile potrzeba w zależności od ilości płatów biszkoptów. Na sam koniec cały tort smarujemy kremem. Truskawkami dekorujemy jego boki, a wierzch posypujemy kakao oraz dekorujemy np. 3-4 truskawkami zanurzonymi w roztopionej czekoladzie (pozostałej z kremu).
Tak wygląda pierwszy blat z kremem i truskawkami, obok w folii aluminiowej (przesiedział noc w lodówce) siedzi drugi:) |
Tak wygląda w przekroju- możecie zobaczyć strukturę biszkoptu- idealnie puszysty! |
Smacznego!:)
14 komentarzy
Mój wymarzony weselny 😀
Istna czekoladowo-truskawkowa rozpusta! 🙂 Cudownie wygląda.
Gratulacje dla Pana K. 🙂
Rzeczywiście obłędne!:)
gratuluję zdolnego mężczyzny i zazdroszczę ciacha 😀 musiało być pyszne!
Wygląda bajecznie! :))
Jej,ale piękny ten tort…
Rzeczywiście baardzo puszysty biszkopt! Wygląda przepysznie 🙂
O mamo, cudo!
obłędne ciacho!
no, efektowne to jest!
i smakowite. o kurczę, czekolada i truskawki – jestem na tak!
Rozpływam się i pożądam strasznie chociaż malusieńkiego kawałka tych czekoladowo truskawkowych pyszności:-)
tort genialny, bardzo profesjonalny.
przepiękny widoczek ale smak chyba jeszcze lepszy:)
Jak tylko sie pojawia truskawki z pewnoscia przygotuje!:D swietny pomysl dziekuje za przepis 🙂