Przepisy

10 czerwca 2012
Przepis pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej ‘Palce lizać’. Można go również znaleźć tutaj.
Składniki na około 40 ciasteczek:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • szczypta cukru pudru
  • szczypta soli
  • żółtko
  • jajko do posmarowania (lub samo białko)
  • sól i inne dodatki do posypania

Mąkę mieszamy z solą i cukrem pudrem, dodajemy masło i siekamy nożem do połączenia się składników. Dodajemy żółtko, rozcieramy je z mąką w palcach i zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 30 min. Zimne ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 6 mm i wykrawamy kształty ciasteczek lub paluszków.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ulubionymi dodatkami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 10 min.
Zagadnienia do egzaminu z psychologii rozwojowej i osobowości
1. Założenia psychologii rozwojowej
2. Przebieg rozwoju człowieka (np. punktualność i niepunktualność
zdarzeń życiowych)
3. Okres prenatalny ( osiągnięcia poszczególnych trymestrów ->
zmysły,masa ciała)
4. Okres niemowlęcy ( rozwój fizyczny, etapy rozwoju mowy, konsekwencje i
zagrożenia poszczególnych wzorców przywiązania)
5. Okres poniemowlęcy (rozwój motoryczny, mowy)
6. Okres przedszkolny ( rozwój mowy i myślenia)
7. Zachowanie, spanie, jedzenie.
 
 

Składniki: na 12 bułeczek
200 g mąki pszennej
200g mąki żytniej
10 g drobnego cukru
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży suchych
1 szklanka mleka
30g masła, roztopionego
nadzienie:
40g miękkiego masła
10 ząbków czosnku
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w dużej misce i wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione.
Umieszczamy je w misce, przykrywamy lnianym ręczniczkiem i pozostawiamy do podwojenia objętości
/ja nagrzewam piekarnik do 50 stopni, wkładam miskę przykrytą ściereczką i czekam do podwojenia objętości/.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 równych części.
Formujemy z nich kulki, następnie każdą spłaszczamy i lepimy w podłużną bułeczkę,
układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni i czekamy aż się ładnie napuszą.
Czosnek przepuszczamy przez praskę wkładamy do miseczki razem z masłem i natką pietruszki i ucieramy na gładką masę.
Nadzienie przekładamy do rękawa cukierniczego lub woreczka, w którym odcinamy róg.
Wyrośnięte bułeczki nacinamy ostrym nożem do połowy, /wzdłuż lub dwa razy na ukos/ i wciskamy w to miejsce nadzienie.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut.
Najlepsze są ciepłe.

 

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz