- 125g zimnego masła
- 90g cukru
- 1 duże jajko (ja dałam same żółtko)
- 250g mąki pszennej
- 1 łyżeczka-łyżka zimnej wody (jeśli dacie całe jajko pomińcie ją!)
- opcjonalnie: łyżeczka soli morskiej
Można użyć miksera, ja zagniatam ciasto sama:)
Masło rozcieramy palcami łącząc je z cukrem, następnie dodajemy żółtko, mąkę i zagniatamy. Dodajemy łyżkę wody.
Formujemy w kulę, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na 30-40minut.
Uwaga: Nie zagniatajmy ciasta zbyt długo- im krócej tym lepiej!
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto cienko i wykładamy nim formę do tarty bądź małe foremki.
Nakłuwamy widelcem spód, obciążamy go grochem, ryżem albo specjalnymi kuleczkami ceramicznymi.
Nagrzewamy piekarnik do 190-200stopni i wkładamy tartę do pieczenia.
Po 15minutach zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze ok 5-7minut, aby dno tarty również się zarumieniło.
Główną zasadą zrobienia naprawdę dobrego ciasta kruchego do tarty jest zimne ciasto i gorący piekarnik!:)
Gdy opanujemy ten przepis to nic nie stoi nam na przeszkodzie tworzenia genialnych tart na słodko i słono.
Dla przykładu podam Wam jeszcze przepis na mini tarty z domowym budyniem truskawkowym!:) Który znalazłam kiedyś tutaj KLIK
- 0.5kg truskawek
- 0.5l mleka
- 3/4 opakowania cukru wanilinowego
- 5 łyżek cukru
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
350ml mleka miksujemy z truskawkami. Resztę mleka mieszamy z mąką.
“Truskawkowe mleko” wlewamy do garnka i gotujemy, dodajemy oba cukru i powoli wlewamy pozostałą porcję mleka z mąką ciągle mieszając. Gotujemy ok. 3 minut.
Gdy budyń zacznie stygnąć wylewamy go na upieczoną tartę i dekorujemy świeżymi truskawkami, chłodzimy ok. 1 godziny.
Możemy podać z bitą śmietaną czy mrożoną herbatą z miętą!:)
10 komentarzy
Gordon to jeden z moich ulubionych “telewizyjnych” szefow kuchni. Zna sie na rzeczy i choc w TV sprawia dosc przerazajace wrazenie, na zywo i prywatnie wydaje sie byc fantastycznym, zabawnym facetem 🙂
A jego przepisy – poezja!
Marzy mi sie wizyta w jego najslynniejszej restauracji w Claridges. Moze kiedys…
jakie ładne te mini tarty!:-)
Gordon, trochę taka męska wersja Magdy Gessler, hm? 😛 świetny pomysł na budyń 😀
Spędziłam kiedyś chorobę oglądając wszystkie 9 sezonów “Hell`s Kitchen”. Wielu osobom z Gordonem kojarzą się same krzyki, ale ja również uważam go za rewelacyjnego szefa kuchni. Mam dwie z jego książek i lubię korzystać z jego przepisów. Marzy mi się jego książka “3 Star Szef”.
Pozdrawiam 🙂
bardzo lubię Gordona:) na razie mam tylko 1 jego książkę.
tarty super 🙂
ale ten budyń truskawkowy musi być wspaniały! zakochałam się 🙂
ten budyń truskawkowy wygląda interesująco, z chęcią wypróbuję:)
Ja również go uwielbiam, jeden z tych szefów, za którym stoi niesamowita wiedza i doświadczenie a nie tylko chęć ‘pokazania się’. Kiedyś robiłam ten spód, jest pyszny 🙂
A pomysł z budyniem genialny, uwielbiam budynie a taka domowa wersja musi być sto razy lepsza 🙂
O tartaletka z budyniem i truskawkami to jest to:)))
Gesslerowej to jest bardzo daleko do Gordona. On jest wyjątkowy i bardzo dobrym mistrzem kuchni.