Obiady

Leczo z cukinią

6 maja 2012
leczo przepis na
Uwielbiam leczo,
kojarzy mi się z ciepłymi wieczorami,
wysiadywaniem przed domem pod dużym parasolem.
Właśnie wróciłam do Łodzi,
prawie tydzień spędziłam w swoim domu rodzinnym,
czas tam mija naprawdę prędko!
 
Nie wiem czy jest uniwersalny przepis na leczo,
ja pojechałam na Górniaka i kupiłam wszystkie te warzywa, które zachwyciły moje oczy.
Tak więc składniki i ich proporcje są dowolne.
 
Składniki:
  • 3 czerwone cebule
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 duża papryka żółta
  • 2 duże cukinie
  • 300-350g suchej kiełbasy
  • 3 duże pomidory
  • 3/4 szklanki wody
  • sól, pieprz, chili
  • 3 łyżki oliwy
  • do podania: ryż lub pieczywo

Cebulę siekamy w piórka, paprykę kroimy w cienkie paski, cukinię w półokręgi (nie obierałam).
Kiełbasę kroimy w plastry.
Na oliwie należy zeszklić cebulę, dołożyć papryki oraz cukinię i zalać wodą. Kiełbasę podsmażyć na patelni, aby wytopił się tłuszcz, dodać do warzyw. Gotować, aż woda odparuje, następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory oraz doprawić, gotujemy ok. 20-30 minut. Po tym czasie, gdy pomidory się rozpadną, utworzą gęsty i aromatyczny sos.

Leczo podajemy w formie obiadu bądź dodatku do niego,
możemy także leczo zawekować i przetrzymywać w lodówce.

Smacznego!

leczo z cukinią

Przeczytaj również

16 komentarzy

  • Reply Saratelka 6 maja 2012 at 22:29

    Ale dawno nie jadłam leczo! Generalnie lubię to danie, ale musi być dobra kiełbasa. No i buła najchętniej do tego 🙂

  • Reply Kamila 7 maja 2012 at 05:51

    Uwielbiam lecza, pysznie u Ciebie!

  • Reply Aurora 7 maja 2012 at 07:44

    Wspaniała kolorystyka 😀

  • Reply Karolka 7 maja 2012 at 07:47

    Pieczywo:) najlepiej z masłem czosnkowym zapieczone:)

  • Reply oliwek 7 maja 2012 at 09:46

    leczo to tylko z cukinią i z bagietką 🙂
    dawno nie jadłam! narobiłaś mi apetytu 🙂

  • Reply Anonymous 7 maja 2012 at 13:36

    Fantastycznie wygląda! aż ślinka leci!
    Zrobię dziś na obiad.

  • Reply świeże jeżyny 7 maja 2012 at 21:20

    Też uwielbiam leczo, w moim wykonaniu dodaje również cukinię. Nabrałam ochoty na taki obiadek:)

  • Reply Dusia 9 maja 2012 at 17:59

    lubię leczo, podobno można w słoiki zamknąć i trzymać na zime 🙂

  • Reply Anonymous 20 lipca 2012 at 11:36

    Ja jem z swiezutkim pieczywem, bez cukinii tylko z zielona papryka nie dodajac chili, oryginalne leczo podawane jest na slodko i generalnie do takiego jestem przyzwyczajona, pozdrawiam

  • Reply Anonymous 8 sierpnia 2012 at 10:54

    Właśnie idę kupić wszystkie składniki to przyrządzenia tego lecza :), jak już je zrobię to dam znać co o nim sądzę :). Pozdrawiam

  • Reply Anonymous 12 sierpnia 2012 at 18:44

    Zrobiłem, rewelacja.

  • Reply Anonymous 8 września 2012 at 10:40

    robię inaczej: pokrojone pomidory na dół gara (dadzą wodę) na nią papryka i to razem na mały ogień. W międzyczasie (wbrew powyższemu przepisowi) wpierw wrzucamy na rozgrzaną patelnię kiełbasę (może być też boczek) ale pokrojone w kostkę a nie w plastry (by się nie udławić)… całość da tłuszcz (na którym możemy następnie zeszklić cebulę). Podsmażamy i do gara z papryką. Szklimy cebulę na tamtym tłuszczu i razem z nim – do gara. Dusimy, doprawiamy (papryka ostra, słodka, sól pieprz i co kto lubi) i jemy 🙂 najlepiej z ryżem ale niezłe jest też z kaszą jęczmienną.
    Zawsze robię tego dużo i pasteryzuję w słoiczkach – dobry szybki obiadek po ciężkim dniu pracy gdy już opadają ręce…

  • Reply Anonymous 23 października 2012 at 11:07

    Rewelacja – idealnie wstrzelone w mój gust. Pozdrawiam.

  • Reply Anonymous 31 października 2012 at 08:19

    a ja najbardziej lubie leczo z plackami ziemniaczanymi, pycha!

  • Reply Krzysiu 4 października 2014 at 23:43

    Co Ty jesz do leczo, Paulino? 😉

    • Reply pees 6 października 2014 at 00:37

      chleb! 😀

    Zostaw komentarz