Sosy i dodatki

Ciasto francuskie z serem pleśniowym

9 maja 2012
Jak już pewnie zauważyliście
jestem wielką fanką ciasta francuskiego.
To połączenie znam od dawna- ser pleśniowy typu lazur, orzechy włoskie
i ciasto francuskie- no powiedzcie, czy nie brzmi pysznie?!
 
Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 opakowanie sera pleśniowego typu lazur (niebieska pleśń)
  • garść orzechów włoskich
  • 1 jajko

Ser pleśniowy kruszymy na mniejsze części, dodajemy do niego śmietanę. Orzechy włoskie rozdrabniamy i kruszymy na wierzch masy serowej. Ciasto francuskie kroimy na 8 części. Każdą z nich smarujemy roztrzepanym jajkiem, na 4 części nakładamy ser, na wierzch kładziemy ciasto francuskie i boki zakładamy do środka- sklejamy.

W ten sposób:
Smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na 20-30 minut (180stopni).
Ja podawałam w towarzystwie oliwek oraz mini ogóreczków:)
Aaaa i w środku wygląda to tak:
Mmmm i te chrupiące orzechy w rozpływającym się gorącym serze…

Przeczytaj również

14 komentarzy

  • Reply wilczyca-Aga 9 maja 2012 at 22:45

    lubię takie wariacje!

  • Reply Kamila 10 maja 2012 at 06:10

    Bardzo smakowicie 🙂

  • Reply mania179 10 maja 2012 at 06:31

    Kochana, będzie mi bardzo miło, gdybyś znalazła chwilę wolnego i odpowiedziała na kilka pytań (ot, taka blogowa zabawa). Zapraszam! 🙂 http://deliciousmorning.blogspot.com/2012/05/51-tag-nr-2.html

  • Reply Paulina 10 maja 2012 at 07:08

    Super połączenie, nie próbowałam jeszcze łączyć ciasta francuskiego z serem, muszę spróbować 🙂

  • Reply Dusia 10 maja 2012 at 08:17

    O to wersja dla moich rodziców:D

  • Reply Sue 10 maja 2012 at 08:40

    Kurczę, muszę zrobić. Moja mama byłaby zachwycona. 🙂

  • Reply oliwek 10 maja 2012 at 10:15

    pewnie, że brzmi pysznie!
    też lubię ciasto francuskie- daje tyle możliwości. szczególnie smakuja mi propozycje na wytrawnie, takie jak Twoja:)

  • Reply Ala 10 maja 2012 at 10:21

    ojj, ja również jestem wielka fanka ciasta francuskiego! mogę faszerować je niemal wszystkim :))

  • Reply abcmojejkuchni 10 maja 2012 at 10:37

    ale smakołyki!

  • Reply Karolka 10 maja 2012 at 11:47

    O też uwielbiam francuskie, wczoraj robiłam ciacha z budyniem:)

  • Reply Madzialena 10 maja 2012 at 15:34

    Ale pyszny pomysł! 🙂
    Właśnie po raz pierwszy jadłam ciasto francuskie na wytrawnie, zakochałam się więc przepis podkradam i niedługo zdam relację 🙂

  • Reply Agata 12 maja 2012 at 20:40

    Ale szybkościowa sprawa 🙂 fajna rzecz na imprezowe małe conieco 🙂

  • Reply Lovelykate 12 maja 2012 at 22:09

    Mmm, brzmi i wygląda pysznie 🙂

  • Reply Jarosław Berdak 13 maja 2012 at 08:39

    mistrz ale to musi być dobre

  • Zostaw komentarz