Jak już pewnie zauważyliście
jestem wielką fanką ciasta francuskiego.
To połączenie znam od dawna- ser pleśniowy typu lazur, orzechy włoskie
i ciasto francuskie- no powiedzcie, czy nie brzmi pysznie?!
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 3 łyżki śmietany
- 1 opakowanie sera pleśniowego typu lazur (niebieska pleśń)
- garść orzechów włoskich
- 1 jajko
Ser pleśniowy kruszymy na mniejsze części, dodajemy do niego śmietanę. Orzechy włoskie rozdrabniamy i kruszymy na wierzch masy serowej. Ciasto francuskie kroimy na 8 części. Każdą z nich smarujemy roztrzepanym jajkiem, na 4 części nakładamy ser, na wierzch kładziemy ciasto francuskie i boki zakładamy do środka- sklejamy.
W ten sposób:
Smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na 20-30 minut (180stopni).
Ja podawałam w towarzystwie oliwek oraz mini ogóreczków:)
Aaaa i w środku wygląda to tak:
Mmmm i te chrupiące orzechy w rozpływającym się gorącym serze…
14 komentarzy
lubię takie wariacje!
Bardzo smakowicie 🙂
Kochana, będzie mi bardzo miło, gdybyś znalazła chwilę wolnego i odpowiedziała na kilka pytań (ot, taka blogowa zabawa). Zapraszam! 🙂 http://deliciousmorning.blogspot.com/2012/05/51-tag-nr-2.html
Super połączenie, nie próbowałam jeszcze łączyć ciasta francuskiego z serem, muszę spróbować 🙂
O to wersja dla moich rodziców:D
Kurczę, muszę zrobić. Moja mama byłaby zachwycona. 🙂
pewnie, że brzmi pysznie!
też lubię ciasto francuskie- daje tyle możliwości. szczególnie smakuja mi propozycje na wytrawnie, takie jak Twoja:)
ojj, ja również jestem wielka fanka ciasta francuskiego! mogę faszerować je niemal wszystkim :))
ale smakołyki!
O też uwielbiam francuskie, wczoraj robiłam ciacha z budyniem:)
Ale pyszny pomysł! 🙂
Właśnie po raz pierwszy jadłam ciasto francuskie na wytrawnie, zakochałam się więc przepis podkradam i niedługo zdam relację 🙂
Ale szybkościowa sprawa 🙂 fajna rzecz na imprezowe małe conieco 🙂
Mmm, brzmi i wygląda pysznie 🙂
mistrz ale to musi być dobre