Słodkości

Pleśniak (skubaniec)

26 kwietnia 2012

Miałam wielką ochotę na pleśniaka,
oj wielką.
Jak dla mnie to ciasto jest przesmaczne!
Zasługą jest kwaśna konfitura, wanilia
i beza!

Dedykuję je Wam,
wszystkim tym, którzy zaglądają do mnie
i pomagają osiągnąć każdy cel, 
który sobie wyznaczę:)
To dopiero pół roku bloga,
i 110 postów, a tak wiele uśmiechów!:)

Składniki:

  • 230g masła
  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1.5 łyżki kakao
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • słoik kwaśnego dżemu albo świeże owoce (u mnie powidła śliwkowe)

Masło zagniatamy z mąką, żółtkami, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
Masę dzielimy na 3 części, do jednej z nich dodajemy 2 łyżki kakao, do drugiej esencję waniliową i zagniatamy.
Odstawiamy do lodówki na godzinę.

Białka ubijamy, pod koniec dodajemy cukier oraz skrobię.

Małą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, trzemy na tarce 1 część białego ciasta, smarujemy ją powidłami, na wierzch trzemy ciemne ciasto, nakładamy bezę i kruszymy ostatnią część jasnego ciasta z esencją waniliową.
Zapiekamy ok. 30-40minut w 180stopniach (aż masa się zarumieni).


Uwaga: Moje powidła śliwkowe były kwaśno- słodkie, dlatego też do ciasta nie dodałam ani grama cukru, był on tylko w bezie (która była baardzo słodka).

 Inspiracja czerpana stąd

Przeczytaj również

21 komentarzy

  • Reply Gosia 27 kwietnia 2012 at 05:25

    nie przepadam za tego typu ciastami, ale to wygląda wyjątkowo smacznie!

  • Reply zauberi 27 kwietnia 2012 at 06:30

    pycha ciasto :)! Widziałam Cię w tym programie na Kuchni+, świetnie sobie radziłaś 🙂

    • Reply pees 27 kwietnia 2012 at 10:44

      bardzo mi miło!:)
      może nie radziłam sobie świetnie, ale usłyszałam wiele ciepłych słów od Gosi Molskiej, które niesamowicie mobilizują, w końcu jak ktoś taki jak Ona mówi Ci, że Jej zaimponowałaś… 🙂 ach!

  • Reply Kaś 27 kwietnia 2012 at 07:01

    znakomity Ci wyszedł!

  • Reply Kamila 27 kwietnia 2012 at 07:12

    Kocham to ciasto, najbardziej z kwaśnym owocem. Pozdrawiam

  • Reply Samantha 27 kwietnia 2012 at 07:43

    Ciasto przepiękne, wygląda przepysznie ! Pozdrawiam 🙂

  • Reply Maggie 27 kwietnia 2012 at 10:00

    Kiedys unikalam plesniaka ze wzgledu na… nazwe. Potem sprobowalam i zakochalam sie w tym ciescie na zaboj. Twoje wyglada idealnie!

    • Reply pees 27 kwietnia 2012 at 10:45

      dziękuję!:)

  • Reply Barbara 27 kwietnia 2012 at 11:19

    Słodko-kwaskowe, takie lubię 🙂

  • Reply Dusia 27 kwietnia 2012 at 11:52

    Uwielbiam pleśniaka! W szczególności babci 🙂 W zeszłym roku robiłam z rabarbarem też fajny spróbuj 🙂

  • Reply KucharzyTrzech 27 kwietnia 2012 at 12:49

    Uwielbiam pleśniaka i co najgorsze nigdy go nie robiłam 🙁

  • Reply pleasureofcooking 27 kwietnia 2012 at 15:08

    Uwielbiam pleśniaka i sama kilka dni temu jadłam podobnego. Był wspaniały i najchętniej upiekłabym go po raz kolejny. Lubię słodko-kwaskowe konfitury, moim zdaniem najlepiej sprawdzają się właśnie do pleśniaka. 🙂

  • Reply Arvén 27 kwietnia 2012 at 20:05

    Skubany jest niesamowicie dobry 😉

  • Reply Słodka pasja 28 kwietnia 2012 at 15:52

    Jest smakowity,u mnie orzechów pod dostatkiem,więc szybko się robi i równie szybko znika :p

  • Reply Lovelykate 28 kwietnia 2012 at 19:51

    Oj dawno już nie robiłam. Wygląda smakowicie 🙂

  • Reply Avelina 29 kwietnia 2012 at 20:13

    Bardzo go lubię, wygląda bardzo apetycznie 🙂

  • Reply Anonymous 23 sierpnia 2012 at 14:03

    Mała blaszka to o jakich wymiarach ?

    • Reply pees 23 sierpnia 2012 at 14:17

      u mnie była to prostokątna blaszka o wym. (280x235x55 mm.)

  • Reply Anonymous 25 stycznia 2013 at 17:03

    Zainteresowal mnie twoj przepis :-)))) Wlasnie zaczelam go robic napisze jeszcze jak się upiecze jak mi wyszlo i jak smakowalo

  • Reply Anonymous 25 stycznia 2013 at 20:53

    Tak jak obiecalam upieklam wyszlo i jest znakomite dzieki za przepis ze dalas pozdrawiam 🙂 ewa

  • Reply pees 26 stycznia 2013 at 14:03

    Ochh jak cudownie:)
    Ja dawno nie piekłam pleśniaka, aż mam na chrapkę:)

  • Zostaw komentarz