Miałam wielką ochotę na pleśniaka,
oj wielką.
Jak dla mnie to ciasto jest przesmaczne!
Zasługą jest kwaśna konfitura, wanilia
i beza!
Dedykuję je Wam,
wszystkim tym, którzy zaglądają do mnie
i pomagają osiągnąć każdy cel,
który sobie wyznaczę:)
To dopiero pół roku bloga,
i 110 postów, a tak wiele uśmiechów!:)
Składniki:
- 230g masła
- 5 jajek (osobno białka i żółtka)
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2/3 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1.5 łyżki kakao
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- słoik kwaśnego dżemu albo świeże owoce (u mnie powidła śliwkowe)
Masło zagniatamy z mąką, żółtkami, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
Masę dzielimy na 3 części, do jednej z nich dodajemy 2 łyżki kakao, do drugiej esencję waniliową i zagniatamy.
Odstawiamy do lodówki na godzinę.
Białka ubijamy, pod koniec dodajemy cukier oraz skrobię.
Małą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, trzemy na tarce 1 część białego ciasta, smarujemy ją powidłami, na wierzch trzemy ciemne ciasto, nakładamy bezę i kruszymy ostatnią część jasnego ciasta z esencją waniliową.
Zapiekamy ok. 30-40minut w 180stopniach (aż masa się zarumieni).
Uwaga: Moje powidła śliwkowe były kwaśno- słodkie, dlatego też do ciasta nie dodałam ani grama cukru, był on tylko w bezie (która była baardzo słodka).
21 komentarzy
nie przepadam za tego typu ciastami, ale to wygląda wyjątkowo smacznie!
pycha ciasto :)! Widziałam Cię w tym programie na Kuchni+, świetnie sobie radziłaś 🙂
bardzo mi miło!:)
może nie radziłam sobie świetnie, ale usłyszałam wiele ciepłych słów od Gosi Molskiej, które niesamowicie mobilizują, w końcu jak ktoś taki jak Ona mówi Ci, że Jej zaimponowałaś… 🙂 ach!
znakomity Ci wyszedł!
Kocham to ciasto, najbardziej z kwaśnym owocem. Pozdrawiam
Ciasto przepiękne, wygląda przepysznie ! Pozdrawiam 🙂
Kiedys unikalam plesniaka ze wzgledu na… nazwe. Potem sprobowalam i zakochalam sie w tym ciescie na zaboj. Twoje wyglada idealnie!
dziękuję!:)
Słodko-kwaskowe, takie lubię 🙂
Uwielbiam pleśniaka! W szczególności babci 🙂 W zeszłym roku robiłam z rabarbarem też fajny spróbuj 🙂
Uwielbiam pleśniaka i co najgorsze nigdy go nie robiłam 🙁
Uwielbiam pleśniaka i sama kilka dni temu jadłam podobnego. Był wspaniały i najchętniej upiekłabym go po raz kolejny. Lubię słodko-kwaskowe konfitury, moim zdaniem najlepiej sprawdzają się właśnie do pleśniaka. 🙂
Skubany jest niesamowicie dobry 😉
Jest smakowity,u mnie orzechów pod dostatkiem,więc szybko się robi i równie szybko znika :p
Oj dawno już nie robiłam. Wygląda smakowicie 🙂
Bardzo go lubię, wygląda bardzo apetycznie 🙂
Mała blaszka to o jakich wymiarach ?
u mnie była to prostokątna blaszka o wym. (280x235x55 mm.)
Zainteresowal mnie twoj przepis :-)))) Wlasnie zaczelam go robic napisze jeszcze jak się upiecze jak mi wyszlo i jak smakowalo
Tak jak obiecalam upieklam wyszlo i jest znakomite dzieki za przepis ze dalas pozdrawiam 🙂 ewa
Ochh jak cudownie:)
Ja dawno nie piekłam pleśniaka, aż mam na chrapkę:)