Pleśniak (skubaniec)

Miałam wielką ochotę na pleśniaka, oj wielką. Jak dla mnie to ciasto jest przesmaczne! Zasługą jest kwaśna konfitura, wanilia i beza! Dedykuję je Wam, wszystkim tym, którzy zaglądają do mnie i pomagają osiągnąć każdy cel,  który sobie wyznaczę:) To dopiero pół roku bloga, i 110 postów, a tak wiele uśmiechów!:) Składniki:
  • 230g masła
  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1.5 łyżki kakao
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • słoik kwaśnego dżemu albo świeże owoce (u mnie powidła śliwkowe)
Masło zagniatamy z mąką, żółtkami, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Masę dzielimy na 3 części, do jednej z nich dodajemy 2 łyżki kakao, do drugiej esencję waniliową i zagniatamy. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Białka ubijamy, pod koniec dodajemy cukier oraz skrobię. Małą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, trzemy na tarce 1 część białego ciasta, smarujemy ją powidłami, na wierzch trzemy ciemne ciasto, nakładamy bezę i kruszymy ostatnią część jasnego ciasta z esencją waniliową. Zapiekamy ok. 30-40minut w 180stopniach (aż masa się zarumieni). Uwaga: Moje powidła śliwkowe były kwaśno- słodkie, dlatego też do ciasta nie dodałam ani grama cukru, był on tylko w bezie (która była baardzo słodka).
 Inspiracja czerpana stąd

21 myśli nt. „Pleśniak (skubaniec)

    1. pees

      bardzo mi miło!:)
      może nie radziłam sobie świetnie, ale usłyszałam wiele ciepłych słów od Gosi Molskiej, które niesamowicie mobilizują, w końcu jak ktoś taki jak Ona mówi Ci, że Jej zaimponowałaś… :) ach!

      Odpowiedz
  1. pleasureofcooking

    Uwielbiam pleśniaka i sama kilka dni temu jadłam podobnego. Był wspaniały i najchętniej upiekłabym go po raz kolejny. Lubię słodko-kwaskowe konfitury, moim zdaniem najlepiej sprawdzają się właśnie do pleśniaka. :)

    Odpowiedz
  2. Anonymous

    Zainteresowal mnie twoj przepis :-) ))) Wlasnie zaczelam go robic napisze jeszcze jak się upiecze jak mi wyszlo i jak smakowalo

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>