Słodkości

Dietetyczne ciasto

15 kwietnia 2012

Wróciliśmy z Kazimierza,
przyznaję bez bicia- uwielbiamy to miasto,
jednakże wolimy jeździć tam w trójkę, a tym razem byliśmy bez Nili
i jednak to nie to samo 😀 
W końcu nie bez przyczyny stoi tam pomnik pieska:)


Co do dietetycznego ciasta,
jest proste, smaczne, nawet K. się skusił pomimo otrębowego spodu;P
Będę powtarzać tak często, jak się da!
W końcu to ciasto czyli coś słodkiego, no i dietetyczne!

Składniki na spód:

  • 4 płaskie łyżki otrębów pszennych
  • 1 mały jogurt light ( u mnie malinowy)
  • 1 jajko
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki mieszamy razem i wylewamy do formy (ja piekę w silikonowej keksówce). Pieczemy ok. 15-20minut w 180stopniach- aż się zarumieni. Pozostawiamy w formie do wystygnięcia.

Warstwa budyniowa:

  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 łyżka cukru
  • mleko 0.5%-2%

Przygotowujemy wg opisu na opakowaniu, zmniejszając ilość cukru bądź w ogóle go pomijając.

Galaretka z herbaty:

  • 350ml wrzątku
  • 1 torebka herbaty owocowej Peach Lemon Star (jeśli macie inne herbaty radzę zaparzyć 3-4 torebeczki, aby napar był mocny)
  • 2 łyżki żelatyny
  • słodzik do smaku (u mnie 5 tabletek)

Herbata musi być zaparzona we wrzątku ok. 8 minut, do naparu dodajemy żelatynę- mieszamy do jej rozpuszczenia. Dodajemy słodzik. Odstawiamy do lodówki, do momentu zastygania żelatyny.

Dodatkowo:

  • 1 banan
  • 0.5 pomarańczy

Przygotowanie:

Na zimny spód wylewamy ciepły budyń, odstawiamy na godzinę do lodówki, aby ten całkowicie zastygł. Po tym czasie na masę budyniową wykładamy banana pociętego w plastry oraz cząstki pomarańczy i zalewamy tężejącą herbacianą galaretką (zupełnie tak, jakbyśmy postąpili z normalną).

Odstawiamy na parę godzin do lodówki- najlepiej na noc. 

Dodaję do akcji:

Przeczytaj również

32 komentarze

  • Reply Saratelka 15 kwietnia 2012 at 22:24

    Wygląda przepięknie! Poratuj mnie kawałeczkiem, proszęęę 😉

  • Reply Madzialena 16 kwietnia 2012 at 06:34

    Super przepis, ciasto wygląda przepysznie a nie zanosi się na nazbyt kaloryczne 🙂
    Do tego jeszcze budyń więc zapisuje do zrobienia 🙂

  • Reply Kamila 16 kwietnia 2012 at 06:58

    Doskonały przepis na jedzenie bez wyrzutów 🙂
    Śliczne zdjęcie w profilu!

  • Reply Kaś 16 kwietnia 2012 at 07:09

    ładne kolorki! uwielbiam herbatę z galaretki, szczególnie na sernik. żeby było do pary – też “odchudzonym” 🙂

  • Reply Angie 16 kwietnia 2012 at 07:15

    Super lekka propozycja!

  • Reply Paulina 16 kwietnia 2012 at 07:16

    Super przepis, można jeść bez wyrzutów sumienia 🙂

  • Reply Siaśka 16 kwietnia 2012 at 07:36

    koniecznie zrobię 😀

  • Reply mojetworyprzetwory 16 kwietnia 2012 at 09:16

    Ale pyszności i to w wersji dietetycznej… cudna propozycja!

  • Reply Cytrynka 16 kwietnia 2012 at 09:37

    naprawdę, wielkie umysły myślą podobnie! 😉
    Często robię galaretkę z herbaty jako lekki deser, raz zrobiłam z nią sernik na zimno 😀
    Lekkie ciasto, można sobie pozwolić na więcej… Sama zjadłabym pół 😉

  • Reply Anonymous 16 kwietnia 2012 at 10:26

    Bardzo fajny przepis! 🙂
    Na jakiej wielkości formę jest to przepis?

  • Reply Karolka 16 kwietnia 2012 at 11:09

    Świetna propozycja na deserek:)

  • Reply Karenira 16 kwietnia 2012 at 12:25

    Kusząca propozycja, zwłaszcza że u mnie również koniec ze słodkościami, które nie są fit.
    Pozdrawiam 🙂

  • Reply pleasureofcooking 16 kwietnia 2012 at 15:08

    Cisto musi być na prawdę pyszne. Chętnie zjadłabym sobie taki deserek. 🙂

  • Reply Dusia 16 kwietnia 2012 at 15:46

    Świetny serniczek, pomysłowa babko :*

  • Reply magda barcik 16 kwietnia 2012 at 16:51

    cudownie 🙂 i bez wyrzutów!

  • Reply oliwek 16 kwietnia 2012 at 17:12

    a faktycznie samo zdrowie:) ja to kupuję 🙂
    świetne.

  • Reply niebochce 16 kwietnia 2012 at 17:50

    fajniutkie i leciutkie :).

  • Reply Tylko Spróbuj 16 kwietnia 2012 at 17:55

    otrębowy spód i słodka kombinacja na górze?
    jestem gotowa na degustację :))

  • Reply Samantha 16 kwietnia 2012 at 19:14

    Ciasto tak pięknie się prezentuje, że szkoda nawet spróbować, pozdrawiam 🙂

  • Reply Juliette in Wonderland- 16 kwietnia 2012 at 20:28

    skusił mnie nie tylko opis ale też wygląd;)
    muszę wypróbować!
    zapraszam na mój modowo- kulinarny blog;)

    http://www.juliettecapuleti.blogspot.com

  • Reply Agata 17 kwietnia 2012 at 14:16

    o mniam mniam, musi byc pyszne! I faktycznie bardzo light.. do wyprobowania 🙂

  • Reply Sue 17 kwietnia 2012 at 18:06

    I to mi się podoba. Ja to ostatnio tylko bomby kaloryczne w kuchni tworzę. ;P

  • Reply slyvvia 17 kwietnia 2012 at 20:19

    Ale kusi 😀

  • Reply pees 18 kwietnia 2012 at 08:42

    Anonimowy- moja keksówka ma 30CM (http://www.eko-market.pl/product_info.php/products_id/473)

  • Reply Ania 19 kwietnia 2012 at 15:12

    Ufff… znalazłam 🙂 Kilka dni temu czytałam Twój przepis i zapomniałam go dodać do ulubionych, a dziś się trochę namęczyłam, żeby go odnaleźć 🙂 Biegnę do sklepu i robię :):):)

  • Reply Kasia 25 kwietnia 2012 at 20:05

    Fantastycznie wygląda, smakowicie i wcale nie jak dietetyczne! 🙂

  • Reply mytrips 27 czerwca 2012 at 10:25

    super ciasto! właśnie takiego przepisu dziś szukałam, chciałam zrobić Murzynka, ale to ciasto jest idealne! Dzięki za inspirację;) pozdrawiam, będę tu częściej zaglądać, bo też uwielbiam gotować!

  • Reply Anonymous 22 września 2012 at 18:19

    ile kalorii ma kawałek ciasta?:) jeśli na górze jest normalna galaretka a nie z herbaty to będzie dużo bardziej kaloryczne? Wygląda smakowicie

    • Reply pees 24 października 2012 at 15:42

      nie ma dużo kalorii, nie liczyłam i nie mam pojęcia ile moze mieć kawałek ciasta:)

  • Reply Anonymous 24 października 2012 at 12:37

    Kurczę a jak bardzo ten spód rośnie? Robię w foremkach do babeczek i mam wrażenie, że ciasto zaraz mi z nich wyjdzie a napelnialam niespelna do połowy wysokości. ;/
    pozdrawiam,
    A.

    • Reply pees 24 października 2012 at 15:43

      Mi urósł tylko na 1-2cm, więc mało. Może to kwestia proszku do pieczenia? Nie mam pojęcia- w razie czego po upieczeniu możesz przekroić na pół i wyjdzie Ci po prostu więcej sztuk:)

    Zostaw komentarz