Wróciliśmy z Kazimierza,
przyznaję bez bicia- uwielbiamy to miasto,
jednakże wolimy jeździć tam w trójkę, a tym razem byliśmy bez Nili
i jednak to nie to samo 😀
W końcu nie bez przyczyny stoi tam pomnik pieska:)
Co do dietetycznego ciasta,
jest proste, smaczne, nawet K. się skusił pomimo otrębowego spodu;P
Będę powtarzać tak często, jak się da!
W końcu to ciasto czyli coś słodkiego, no i dietetyczne!
Składniki na spód:
- 4 płaskie łyżki otrębów pszennych
- 1 mały jogurt light ( u mnie malinowy)
- 1 jajko
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki mieszamy razem i wylewamy do formy (ja piekę w silikonowej keksówce). Pieczemy ok. 15-20minut w 180stopniach- aż się zarumieni. Pozostawiamy w formie do wystygnięcia.
Warstwa budyniowa:
- opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 1 łyżka cukru
- mleko 0.5%-2%
Przygotowujemy wg opisu na opakowaniu, zmniejszając ilość cukru bądź w ogóle go pomijając.
Galaretka z herbaty:
- 350ml wrzątku
- 1 torebka herbaty owocowej Peach Lemon Star (jeśli macie inne herbaty radzę zaparzyć 3-4 torebeczki, aby napar był mocny)
- 2 łyżki żelatyny
- słodzik do smaku (u mnie 5 tabletek)
Herbata musi być zaparzona we wrzątku ok. 8 minut, do naparu dodajemy żelatynę- mieszamy do jej rozpuszczenia. Dodajemy słodzik. Odstawiamy do lodówki, do momentu zastygania żelatyny.
Dodatkowo:
- 1 banan
- 0.5 pomarańczy
Przygotowanie:
Na zimny spód wylewamy ciepły budyń, odstawiamy na godzinę do lodówki, aby ten całkowicie zastygł. Po tym czasie na masę budyniową wykładamy banana pociętego w plastry oraz cząstki pomarańczy i zalewamy tężejącą herbacianą galaretką (zupełnie tak, jakbyśmy postąpili z normalną).
Odstawiamy na parę godzin do lodówki- najlepiej na noc.
Dodaję do akcji:
32 komentarze
Wygląda przepięknie! Poratuj mnie kawałeczkiem, proszęęę 😉
Super przepis, ciasto wygląda przepysznie a nie zanosi się na nazbyt kaloryczne 🙂
Do tego jeszcze budyń więc zapisuje do zrobienia 🙂
Doskonały przepis na jedzenie bez wyrzutów 🙂
Śliczne zdjęcie w profilu!
ładne kolorki! uwielbiam herbatę z galaretki, szczególnie na sernik. żeby było do pary – też “odchudzonym” 🙂
Super lekka propozycja!
Super przepis, można jeść bez wyrzutów sumienia 🙂
koniecznie zrobię 😀
Ale pyszności i to w wersji dietetycznej… cudna propozycja!
naprawdę, wielkie umysły myślą podobnie! 😉
Często robię galaretkę z herbaty jako lekki deser, raz zrobiłam z nią sernik na zimno 😀
Lekkie ciasto, można sobie pozwolić na więcej… Sama zjadłabym pół 😉
Bardzo fajny przepis! 🙂
Na jakiej wielkości formę jest to przepis?
Świetna propozycja na deserek:)
Kusząca propozycja, zwłaszcza że u mnie również koniec ze słodkościami, które nie są fit.
Pozdrawiam 🙂
Cisto musi być na prawdę pyszne. Chętnie zjadłabym sobie taki deserek. 🙂
Świetny serniczek, pomysłowa babko :*
cudownie 🙂 i bez wyrzutów!
a faktycznie samo zdrowie:) ja to kupuję 🙂
świetne.
fajniutkie i leciutkie :).
otrębowy spód i słodka kombinacja na górze?
jestem gotowa na degustację :))
Ciasto tak pięknie się prezentuje, że szkoda nawet spróbować, pozdrawiam 🙂
skusił mnie nie tylko opis ale też wygląd;)
muszę wypróbować!
zapraszam na mój modowo- kulinarny blog;)
http://www.juliettecapuleti.blogspot.com
o mniam mniam, musi byc pyszne! I faktycznie bardzo light.. do wyprobowania 🙂
I to mi się podoba. Ja to ostatnio tylko bomby kaloryczne w kuchni tworzę. ;P
Ale kusi 😀
Anonimowy- moja keksówka ma 30CM (http://www.eko-market.pl/product_info.php/products_id/473)
Ufff… znalazłam 🙂 Kilka dni temu czytałam Twój przepis i zapomniałam go dodać do ulubionych, a dziś się trochę namęczyłam, żeby go odnaleźć 🙂 Biegnę do sklepu i robię :):):)
Fantastycznie wygląda, smakowicie i wcale nie jak dietetyczne! 🙂
super ciasto! właśnie takiego przepisu dziś szukałam, chciałam zrobić Murzynka, ale to ciasto jest idealne! Dzięki za inspirację;) pozdrawiam, będę tu częściej zaglądać, bo też uwielbiam gotować!
Zrobiłam :):):)
http://kulinarne-rozkosze.blogspot.com/2012/07/bardzo-dietetyczne-ciasto.html
ile kalorii ma kawałek ciasta?:) jeśli na górze jest normalna galaretka a nie z herbaty to będzie dużo bardziej kaloryczne? Wygląda smakowicie
nie ma dużo kalorii, nie liczyłam i nie mam pojęcia ile moze mieć kawałek ciasta:)
Kurczę a jak bardzo ten spód rośnie? Robię w foremkach do babeczek i mam wrażenie, że ciasto zaraz mi z nich wyjdzie a napelnialam niespelna do połowy wysokości. ;/
pozdrawiam,
A.
Mi urósł tylko na 1-2cm, więc mało. Może to kwestia proszku do pieczenia? Nie mam pojęcia- w razie czego po upieczeniu możesz przekroić na pół i wyjdzie Ci po prostu więcej sztuk:)