Oooo to zdjęcie jest takie soczyste, no nie?
Aż chce się jeść.
Zabierzcie się za robienie tej panna cotty, bo warto!
Składniki na panna cottę:
- 250ml śmietany kremówki
- 200ml jogurtu greckiego
- 2 łyżki żelatyny
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Podgrzewamy kremówkę, dodajemy do niej jogurt grecki oraz cukier. Gotujemy. Żelatynę zalewamy wrzątkiem, ok. 1/4 szklanki wody i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny.
Dodajemy żelatynę do nabiału, przelewamy do kokilek i odstawiamy do stężenia.
Składniki na mus z kiwi:
- 3 owoce kiwi
- 1 łyżeczka miodu
- sok z połowy cytryny bądź 3 łyżki Lemoniny
Kiwi rozgniatamy widelcem, dodajemy miód oraz cytrynę. Odstawiamy.
Składniki na domową chałwę:
- 200g sezamu
- 50g pistacji niesolonych
- 50g orzechów ziemnych
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Wszystkie składniki rozgniatamy w moździerzu bądź mielimy w młynku do kawy. Sezam możemy wcześniej podsmażyć na suchej patelni- smak będzie intensywniejszy.
Przechowujemy w słoiczku bądź pojemniku szczelnie zamykanym.
Przygotowanie:
Gdy panna cotta stężeje podzielmy ją na dwie części. Pomiędzy nie nałóżmy mus z kiwi.
Na koniec wystarczy pokruszyć chałwę na wierzch i podać:)
Wierzcie- wieeeelkie mniaaam!:)
19 komentarzy
Jaki fajny przepis, zaraz go zapiszę.
raty, jak pysznie zielono!
jej! to wygląda nieziemsko 😀
Super deser 🙂
a deser się nie zrobił gorzki od połączenia kiwi ze śmietanką? ;> Pytam, bo kiedyś zrobiłam koktajl mleczny z kiwi i zrobił się gorzki, a potem przeczytałam, że kiwi zawiera enzymy, które rozkładają białka i stąd ten smak 🙂 Ale doczytałam też, że jeśli się kiwi zblanszuje to można temu zapobiec 🙂
Swietnie wyglada, a ten mus z kiwi mnie oczarowal!
mam w domu chałwożerców, myślę, że warto pokazać im, jak smakuje chałwa własnej roboty 🙂
Ale apetyczny deser;)
No Koleżanko:) wygląda naprawdę bardzo smacznie:)
Marlena:D
Jesteś boginią! 😀
naprawdę, wspaniały deser!
bardzo lekki, wakacyjny za sprawą kiwi ;]
uroczy pomysł, uwieńczony pyszna posypką.
ta domowa chałwa najbardziej mnie kusi! mmm 🙂 a wygląda tak wiosennie:)
Paulina- kiwi nie bardzo łączy się w tym przepisie ze śmietanką- panna cotta dobrze mi stężała i nie było nic gorzkiego. Ani ja ani K. nie poczuł. Może inaczej jest jak się do samego kiwi dodaje nabiału, a tu jest to połączone, ale każda warstwa jest osobno mimo wszystko:)
Aurora- babo! przestań:)
kiwiiii ♥
Wiosenna Panienka;p
♥ Zaadopyujcie mnie z K.! Proszę! Za takie jedzenie będę przynosić dobre oceny i po powrotach z imprez świeże bułeczki!
jaka zieloniutka <3
Ola- pomyślę co da się zrobić :))
No, no! Miło Cię odwiedzić pod nową nazwą i adresem! 🙂 Zdjęcia bardzo soczyste!