Aaaaaaaaaaaaaaaaaa
jak się cieszę!:)
To przepis Babci, który uwielbiam i za który dziękuję!
Przedstawiam kaszubski obiad zwany też potrawką z kurczaka, z kury czy frykasem kaszubskim
Składniki na sos do ryżu i kurczaka:
- 1 szklanka rosołu na włoszczyźnie i kurze
- sok z połowy cytryny
- 1/3 szklanki wody rozmieszana z 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- garść rodzynek + agrest
- 1/4 szklanki mleka bądź słodkiej śmietanki
- sól, cukier,
Do gorącego rosołu wlewamy wodę z mąką i gotujemy mieszając, następnie wyciskamy sok z cytryny, dodajemy cukier,
solimy do smaku, dodajemy roztrzepane żółtka.
Na sam koniec wlewamy śmietankę i dodajemy rodzynki.
Nie potrafię podać dokładnych proporcji soli, cukru i soku z cytryny- smak ma być najpierw kwaśny, a zaraz potem powinno wyczuwać się słodycz.
Podajemy w ten sposób: kopiec ryżu, na nim sos, obok kurczak (koniecznie gotowany w rosole, z którego sporządza się sos) i to wszystko posypujemy rodzynkami oraz agrestem (którego nie miałam w domu).
Składniki w języku kaszubskim: kĂšra, włoszczëzna, riz, żôłtkò, smiotana, rozynë, sól, pieprz, cytrónowi sok, cëczer 🙂
Taki kurczak jest na każdej kaszubskiej uroczystości od komunii, urodzin dziadka po wesele!:)
11 komentarzy
Gratulacje, daj tam czadu! 🙂
Jeszcze raz Gratuluję! Baw się dobrze i skorzystaj ile się da!
Serdeczne gratulacje i czekam jakie ciekawe doświadczenia przywieziesz!
Gratulacje 🙂
gratuluję serdecznie :):):)
Gratulacje! Życzę cudownej zabawy 🙂
U mnie w domu też robimy taką potrawkę, wszyscy uwielbiamy.
Gratulacje! 🙂
Smakowite;)
Widzisz a mówiłaś że chciałabyś warsztaty! Gratulacje!
Gratulacje 🙂
Kurczak wygląda bardzo ciekawie i sos fajny, gęsty.