Kiedy padło hasło wino u znajomych
popędziłam do kuchni.
Jednakże weny za nic nie miałam,
wysłałam więc smsa do Pauli z wołaniem o pomoc i od razu zabrałam się do roboty.
Paula (dziękuję!) poleciła mi ciasto francuskie z pesto- ja w lodówce miałam
i ciasto i pesto od Monini- z bazylii oraz Apertin z suszonych pomidorów.
Postanowiłam wykorzystać oba smaki w owych zawijańcach:)
Wyszło genialnie!
Polecam jako przekąskę do wina i nie tylko!
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- słoiczek pesto z bazylii
- słoiczek pesto z suszonych pomidorów
- 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka
Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy jedną połowę pesto bazyliowym, a drugą pomidorowym. Wycinamy kwadraty i zwijamy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy suszonymi ziołami.
W moim przypadku: roladki z pesto bazyliowym posypałam suszoną bazylią, a z pomidorowym chili.
Zapiekamy do zrumienienia w temp. 180stopni.
Smacznego!
18 komentarzy
o jak fajnie Ci wyszły! wyobrażałam sobie je jakoś inaczej, jak mi opowiadałaś. Jak dorwę francuskie to też sobie zrobię, tylko trochę zmienię formę na taką, o jakiej mówiłam ^_^
Próbowałam już wielu dodatków do ciasta francuskiego, ale z pesto jeszcze nie robiłam. Świetny pomysł, na pewno wypróbuję!
Zamiast popcia do filmu? No i do wina też 😀
Musiało być pysznie, nie zechciałabyś do mnie wpaść na wino z takim arsenałem?:>
Świetna przekąska, idealnie do wina się nada 🙂
francuskie do wszystkiego, super:)
Idealnie się nadadzą do wina. Przepyszne nadzienie 🙂
Zapraszam do Tagu, wszystko opisane jest na moim blogu 🙂
Jaki zachęcający zestaw składników! Przepięknie wyszły te roladki. Pycha!
I za to uwielbiam ciasto francuskie – 20 minut i gotowe przekąski/ciastka 🙂
To musi być pyszne!
Piękne, proste i pyszne, na pewno smakowały wyśmienicie!
Przekąseczka palce lizac 🙂
mmmmm ♥ do tej pory z ciastem francuskim działałam tylko na słodko, ale kusisz, kusisz 🙂
suszonym pomidorowm i pesto też zawsze mówię tak :).
Pesto i pomidory to wystarczające pozycje na liście składników, bym mogła zakochać się w tych ślimaczkach 🙂
Lubię kombinować z ciastem francuskim. Twoja propozycja miesza kuchnię włoską z francuską, pycha!
już wiem na co spożytkuję ciasto francuskie 😀
super przepis:) wyglada apetycznie. Chyba zrobie na nastepna impreze dla znajomych:)