Bez glutenu

Ciasteczka czekoladowe (bezglutenowe

1 marca 2012
ciastka z czekoladą

Wczoraj byłam w Warszawie załatwić ważną sprawę…
Mianowicie wybrać materiał, z którego zostanie uszyta TA rzeczy na TĘ okazję 🙂
Jest piękny, jaka szkoda, że dopiero w sierpniu zobaczę całość!


A tymczasem wyśmienite ciasteczka czekoladowe.
Bezglutenowe, dla mnie trochę za słodkie, ale K. baaardzo smakowały.

Pamiętacie o konkursie z oklejgo.pl? Wpłynęły do mnie już 3 prace konkursowe i chcę więcej!:)


Składniki na 2 blachy ciasteczek czekoladowych:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (ja dałam mleczną w postaci dropsików do pieczenia)
  • 30g kakao
  • 0.5 kostki masła
  • 2 jajka
  • 80g cukru
  • 180g mąki bezglutenowej (może być pszenna)
  • 2 łyżki mleka

Wszystkie składniki razem zagniatamy, czekoladę siekamy drobno, 1/3 zostawiamy, aby udekorować ciasteczka na wierzchu, a resztę wgniatamy do ciasta. Formujemy w kulki, nakładamy cząstki czekolady i pieczemy ok. 20 minut w 180stopniach.

ciastka bezglutenowe
Do kubka mleka jak znalazł!:)
Inspiracja stąd.

Przeczytaj również

14 komentarzy

  • Reply Kamila 1 marca 2012 at 07:49

    Pyszne smaki. Czy Ten dzień, to Ten najważniejszy? 🙂

  • Reply Kaś 1 marca 2012 at 08:31

    jak ciasteczka, to zawsze z mlekiem 🙂
    cieszę się, że cel wyjazdu został osiągnięty. zobaczysz, sierpień przyjedzie zanim się obejrzysz 🙂

  • Reply Eve 1 marca 2012 at 09:19

    Pięknie zaczęłaś nowy miesiąc – słodko i czekoladowo! Słodkie!

  • Reply Miss Disorderly 1 marca 2012 at 09:30

    Ciekawa jestem jak się przedstawia kaloryczność mąki bezglutenowej do zwykłej. Jest jakaś różnica?
    A ciasteczka śliczne, wyglądają smakowicie i idealnie pasowałyby do mojej kawy 🙂

  • Reply pees 1 marca 2012 at 10:07

    Miss Disorderly zagięłaś mnie!:) szukam szukam informacji w internecie, ale nic nie znalazła; wydaje mi się, że jest mniej kaloryczna bo jej skład to głównie skrobia kukurydziana i mąka kukurydziana, ale wciąż jest to biała mąka, więc … nie wiem!:)

  • Reply Dota 1 marca 2012 at 15:06

    ale fajny przepis:)

  • Reply olala 1 marca 2012 at 18:43

    jak ciasteczko to obowiązkowo mleko oj tak! ;D

  • Reply Dominika 1 marca 2012 at 19:04

    ja chcę te ciasteczka na jutro do szkoły!! sierpień już niedługo, zobaczysz jak szybko zleci! jestem bardzo ciekawa materiału i jak będzie wyglądała sukienka, a Ty w niej 🙂

  • Reply Czekoladowe Wyznanie 1 marca 2012 at 19:51

    Nie ma to jak ciasteczko z czekoladową wkładką ;-p To taka prosta przyjemność i nie dużo kosztuje ;-p

  • Reply Dusia 2 marca 2012 at 18:34

    poproszę takie ciasteczko:)

  • Reply Lovelykate 2 marca 2012 at 22:11

    Będą się nadawać i na niepogodę i na pogodę. Świetnie wyglądają 🙂

  • Reply Saratelka 2 marca 2012 at 23:19

    Cudne małe ciasteczka! Ja poproszę pół tuzina, tymczasem zagrzeję sobie do nich mleczko 😀

  • Reply Anonymous 25 stycznia 2013 at 20:18

    czy mozna masło zastąpić jogurtem naturalnym? czy nie wyjdą?

    • Reply pees 25 stycznia 2013 at 20:45

      masło daje się bo ma tłuszcz, a jogurt takiego nie posiada więc ciastka na pewno by nie wyszły…

    Zostaw komentarz