Przekąski i przystawki

Tarta z pieczarkami i porem

21 lutego 2012
tarta z porem
Tarta. To genialny wypiek, zarówno na słodko jak i wytrawnie.
Na słodko zamieściłam już dwa przepisy, dla przypomnienia: 
Tym razem tarta wytrawnego, z pieczarkami, porem i sosem beszamelowym.
Kochani, jeśli nie lubicie pora, naprawdę się tym nie przejmujcie,
ani ja ani K. nie przepadamy za tym warzywem, a w tej tarcie smakuje wybornie.
 
Składniki na spód:
  • 300g mąki pełnoziarnistej
  • 10g drożdży świeżych
  • 4 łyżki oliwy (można użyć oleju)
  • 0.5 szklanki wody bądź mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
Zaczynamy od zaczynu: drożdże rozcieramy z mąką, zalewamy ciepłą wodą, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 15minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 15minut do podrośnięcia, następnie wykładamy nim formę do tarty.
 
Składniki na farsz:
  • 300g pieczarek
  • 2 pory
  • 1 dymka
  • 0.5 szklanki wody
  •  sól, pieprz
 Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, podsmażamy na patelni, dodajemy drobno posiekany por oraz dymkę. Zalewamy 0.5 szklanki wody i gotujemy do czasu, aż cały sok wyparuje. Doprawiamy do smaku (proponuję całkiem sporo, bo spód sam w sobie jest mało wyrazisty).
 
Składniki na sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki mleka 
  • 3 łyżeczki mąki
  • 70g startego żółtego sera
  • 3 trójkąciki serka hochland (2x ziołowy i 1 śmietankowy)
  • 0.5 łyżeczki chilli w proszku
  • 1 łyżeczka pieprzu (musi być wyrazisty smak!)
  • szczypta soli
Wszystkie składniki mieszamy w rondelku, gotujemy, często mieszamy, aby nie powstały grudki.
 
Na przygotowany spód (nie upieczony!) nakładamy farsz i zalewamy go sosem.
Pieczemy w 180stopniach tak długo, aż boki się zarumienią, ok. 30minut. Możemy sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest jeszcze surowe.
 
 
Jak widać spód lekko wyrośnie, jest smaczny i z powodzeniem może służyć nam jako spód do pizzy:)
 
Inspiracja czerpana stąd

Przeczytaj również

18 komentarzy

  • Reply Saratelka 21 lutego 2012 at 23:31

    Ale bym się wgryzła w kawałek takiej tarty! Fajne połączenie smaków, coś w sam raz dla mnie 🙂

  • Reply kasiaaaa24 22 lutego 2012 at 06:09

    Praktycznie identyczną robiłam jakiś czas temu http://gotowaniecieszy.blox.pl/2009/10/Tarta-z-Porem-i-Pieczarkami.html

    Świetne połączenie smaków, prawda?

  • Reply Kamila 22 lutego 2012 at 06:38

    Uwielbiam tarty, z porem i takim sosem, na pewno wybornie smakuje 🙂

  • Reply wilczyca-Aga 22 lutego 2012 at 07:16

    smakowita i zachęcająca !

  • Reply kocie-smaki 22 lutego 2012 at 07:31

    robiłam kiedyś podobną tartę jednak coś mi w niej brakowało, może tego sosu beszamelowego? zrobię podejście nr 2 🙂

  • Reply pees 22 lutego 2012 at 07:51

    kasiaaaa24 też wzięłaś przepis od Doroty? (kulinarne karteluszki doroty, podałam adres pod przepisem i zdjęciem), jest pyszna!

    kocie-smaki próbuj! warto:)

  • Reply Sue 22 lutego 2012 at 09:26

    Super pomysł! Nie wiem czemu, ale tarty zawsze kojarzą mi się tylko i wyłącznie z kolacją. Pycha!

  • Reply Maggie 22 lutego 2012 at 11:08

    Oj, skusilabym sie na kawalek takiej tarty. Masz racje: to idealny wypiek i mozna z nim kombinowac do woli!

  • Reply Izka 22 lutego 2012 at 17:21

    Pychota. Absolutnie zgrane połączenie smakowe 😉

  • Reply Dusia 22 lutego 2012 at 18:52

    z porem nie dla mnie, chociaż por sercowy ładnie wygląda:)

  • Reply kasiaaaa24 22 lutego 2012 at 19:12

    Nie, przepis u siebie opublikowałam w 2009 roku a Dorotka w 2011, więc nie od Niej.

    Swój przepis oparłam na tarcie z jednej z Krakowskich restauracji w której ją jadłam i rozpracowałyśmy z przyjaciółką skład.

  • Reply pees 22 lutego 2012 at 20:44

    ten przepis na sos beszamelowy jest też na opakowaniu makaronu do lasagne:) z biedronki więc to bardzo popularne zestawienie:)

  • Reply Kasia 23 lutego 2012 at 06:40

    To zdecydowanie mój zestaw składników, bo nie przepadam za tartami na słodko. 😉 Wygląda bardzo smacznie. 😉

  • Reply Veggie 23 lutego 2012 at 07:40

    bardzo lubię takie rzeczy, nie robię często, ale jak już zrobię to uwielbiam, pora też bardzo lubię 🙂

  • Reply Asia 23 lutego 2012 at 12:24

    Ostatnio piekłam podobną. 🙂
    Ach, chyba mam słabość do tart…

  • Reply mopswkuchni 24 lutego 2012 at 10:54

    Zdecydowanie moje smaki! Śmieszna mordka Ci wyszła 😉

  • Reply Piżmak 4 marca 2012 at 20:46

    Właśnie zastanawiałam się co zrobić jutro na obiad. Wszystkie składniki o dziwo są w lodówce, tak więc szykuje się jutro królewska uczta. 🙂

  • Reply codojedzenia 15 maja 2012 at 05:12

    Tarty z sosem beszamelowym jeszcze nie jadlam, musze sprobowac

  • Zostaw komentarz