Tarta. To genialny wypiek, zarówno na słodko jak i wytrawnie.
Na słodko zamieściłam już dwa przepisy, dla przypomnienia:
Tym razem tarta wytrawnego, z pieczarkami, porem i sosem beszamelowym.
Kochani, jeśli nie lubicie pora, naprawdę się tym nie przejmujcie,
ani ja ani K. nie przepadamy za tym warzywem, a w tej tarcie smakuje wybornie.
Składniki na spód:
- 300g mąki pełnoziarnistej
- 10g drożdży świeżych
- 4 łyżki oliwy (można użyć oleju)
- 0.5 szklanki wody bądź mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Zaczynamy od zaczynu: drożdże rozcieramy z mąką, zalewamy ciepłą wodą, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 15minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 15minut do podrośnięcia, następnie wykładamy nim formę do tarty.
Składniki na farsz:
- 300g pieczarek
- 2 pory
- 1 dymka
- 0.5 szklanki wody
- sól, pieprz
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, podsmażamy na patelni, dodajemy drobno posiekany por oraz dymkę. Zalewamy 0.5 szklanki wody i gotujemy do czasu, aż cały sok wyparuje. Doprawiamy do smaku (proponuję całkiem sporo, bo spód sam w sobie jest mało wyrazisty).
Składniki na sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżeczki mąki
- 70g startego żółtego sera
- 3 trójkąciki serka hochland (2x ziołowy i 1 śmietankowy)
- 0.5 łyżeczki chilli w proszku
- 1 łyżeczka pieprzu (musi być wyrazisty smak!)
- szczypta soli
Wszystkie składniki mieszamy w rondelku, gotujemy, często mieszamy, aby nie powstały grudki.
Na przygotowany spód (nie upieczony!) nakładamy farsz i zalewamy go sosem.
Pieczemy w 180stopniach tak długo, aż boki się zarumienią, ok. 30minut. Możemy sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest jeszcze surowe.
Jak widać spód lekko wyrośnie, jest smaczny i z powodzeniem może służyć nam jako spód do pizzy:)
Inspiracja czerpana stąd
18 komentarzy
Ale bym się wgryzła w kawałek takiej tarty! Fajne połączenie smaków, coś w sam raz dla mnie 🙂
Praktycznie identyczną robiłam jakiś czas temu http://gotowaniecieszy.blox.pl/2009/10/Tarta-z-Porem-i-Pieczarkami.html
Świetne połączenie smaków, prawda?
Uwielbiam tarty, z porem i takim sosem, na pewno wybornie smakuje 🙂
smakowita i zachęcająca !
robiłam kiedyś podobną tartę jednak coś mi w niej brakowało, może tego sosu beszamelowego? zrobię podejście nr 2 🙂
kasiaaaa24 też wzięłaś przepis od Doroty? (kulinarne karteluszki doroty, podałam adres pod przepisem i zdjęciem), jest pyszna!
kocie-smaki próbuj! warto:)
Super pomysł! Nie wiem czemu, ale tarty zawsze kojarzą mi się tylko i wyłącznie z kolacją. Pycha!
Oj, skusilabym sie na kawalek takiej tarty. Masz racje: to idealny wypiek i mozna z nim kombinowac do woli!
Pychota. Absolutnie zgrane połączenie smakowe 😉
z porem nie dla mnie, chociaż por sercowy ładnie wygląda:)
Nie, przepis u siebie opublikowałam w 2009 roku a Dorotka w 2011, więc nie od Niej.
Swój przepis oparłam na tarcie z jednej z Krakowskich restauracji w której ją jadłam i rozpracowałyśmy z przyjaciółką skład.
ten przepis na sos beszamelowy jest też na opakowaniu makaronu do lasagne:) z biedronki więc to bardzo popularne zestawienie:)
To zdecydowanie mój zestaw składników, bo nie przepadam za tartami na słodko. 😉 Wygląda bardzo smacznie. 😉
bardzo lubię takie rzeczy, nie robię często, ale jak już zrobię to uwielbiam, pora też bardzo lubię 🙂
Ostatnio piekłam podobną. 🙂
Ach, chyba mam słabość do tart…
Zdecydowanie moje smaki! Śmieszna mordka Ci wyszła 😉
Właśnie zastanawiałam się co zrobić jutro na obiad. Wszystkie składniki o dziwo są w lodówce, tak więc szykuje się jutro królewska uczta. 🙂
Tarty z sosem beszamelowym jeszcze nie jadlam, musze sprobowac