Sosy i dodatki

Smażony oscypek z plackami ziemniaczanymi

23 lutego 2012

Już zdecydowanie za długo nie byłam w domu.
Może w ciągu tygodnia-dwóch uda mi się tam pojechać?

A tymczasem Kochani
mam dobrą wiadomość, wspaniałą!
Niedługo na blogu znajdziecie informację co należy zrobić, aby wygrać …
oryginalną nagrodę, która przyda się każdemu!
To wspaniała rzecz, sama taką posiadam, a nawet w trzech “rodzajach”.
Ciekawi jesteście? 🙂 Już w poniedziałek wszystko będzie jasne!

To, co widzicie na zdjęciu, to smażony oscypek w otrębach i placki ziemniaczane upieczone w piekarniku, w silikonowej formie na babeczki, z żurawiną w środku:)
Pyszne! Wierzcie na słowo albo zaraz róbcie:)

Składniki na smażonego oscypka:

  • 1 nieduży oscypek
  • 4 łyżki otrębów pszennych
  • 4 łyżki otrębów owsianych
  • 1 jajko
  • 2 łyżki żurawiny
  • oliwa Classico w spray’u

Oscypek kroimy na grube plastry, maczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w otrębach.
Oliwę rozgrzewamy na patelni, smażymy na niej serek, każdy dodatkowo spryskujemy oliwą- skórka będzie niezwykle chrupiąca!

Po przepis na babki ziemniaczane posyłam do przepisu na 
placki ziemniaczane z boczkiem i kozim z serkiem, z tym że ziemniaki należy zetrzeć na papkę
i mocno odsączyć.

Gdy składniki są już wymieszane wykładamy ciastem silikonowe foremki i zapiekamy
w piekarniku ok. 40 minut, aż będą dobrze zarumienione.

Oscypek wykładamy na deskę (bądź na talerz), podajemy z babkami ziemniaczanymi, do których środka możemy dodać żurawinę. Oczywiście sposób podania to tylko moja propozycja.

Dziś przedstawiam Wam kolejną odsłonę oliwy firmy Monini. Extra vergine Classico to oliwa idealna, nadająca się do wszystkiego. Szczególnie zachwycił mnie w niej smak i kolor- taki żywy w porównaniu z poprzednią wersją oliwy. A to, że posiada pompkę i dozuje oliwę to kolejny atut!
Takie opakowanie świetnie sprawdzi się w np. skrapianiu pieczeni czy steku w piekarniku.
Nie trzeba się męczyć i natłuszczać mięsa łyżką, przy czym nieźle się oparzyć, wystarczy wysunąć blachę i psiknąć.
Banalnie proste, a jakie przydatne!

No i jak patrząc na to zdjęcie nie pomyśleć sobie : mniaaaam! ?
Dodaję do akcji

Przeczytaj również

19 komentarzy

  • Reply Karmel-itka. 23 lutego 2012 at 23:32

    oj, jakie cudowne fotki! ten ciągnący się ser, rozkosz.
    kocham wszelakie sery, a oscypki to dla mnie guru serowe. kocham!
    a w tej wersji.. rewelacja.
    och, a te urocze babeczki ziemniaczane… cudowne.

  • Reply Saratelka 24 lutego 2012 at 00:40

    O, bardzo ciekawe danie! I bardzo ładnie podane 😀

    Czy ta nagroda to “neutralizator pustych kalorii bez strat smakowych dla słodyczy, słonych przekąsek i tłustych dań”? No bo co innego przyda się każdemu? 😛

  • Reply Kamila 24 lutego 2012 at 06:54

    Ciekawe danie i bardzo smacznie wyglądające!

  • Reply Paulina 24 lutego 2012 at 07:44

    Skąd tu teraz wziąć oscypka? 🙁 Zazdroszczę Ci tego pysznego sera 😛

  • Reply pees 24 lutego 2012 at 08:25

    Saro, no niestety nie. Będzie to gadżet do kuchni!:) Przydatny w tym sensie, że cieszy oko baaardzo!:)

  • Reply Eve 24 lutego 2012 at 10:28

    Świetny sposób podania oscypka, o babeczkach ziemniaczanych nie wspomnę! Cudo;)

  • Reply Dominika 24 lutego 2012 at 11:03

    ciekawa jestem co to będzie za nagroda! 🙂 ojeeej ale pyszniepysznieee dziś u Ciebie!

  • Reply Aga w kuchni 24 lutego 2012 at 15:48

    ale fajnie to wykombinowałaś, bardzo podoba mi się ta forma podania 🙂

  • Reply Kasia 24 lutego 2012 at 17:45

    Uwielbiam oscypka 🙂 i świetny pomysł z tym kształtem babek 😉

  • Reply magda k. 24 lutego 2012 at 18:06

    pomysł rewelacyjny 🙂 a placki w takiej formie super pomysł 🙂

  • Reply oliwek 24 lutego 2012 at 19:38

    świetne:) do tej pory jadłam tylko samotnego grillowanego oscypka z żurawiną:)

  • Reply Sue 24 lutego 2012 at 19:40

    Genialne danie! Ja chcę w góry, ja chcę oscypka! 😛

  • Reply Karolka 24 lutego 2012 at 21:33

    czemu mi to robisz?! czemu pokazujesz mi oscypka kiedy ja usycham bez niego…:((

  • Reply Avelina 24 lutego 2012 at 21:36

    Bardzo mi się podobają babeczki ziemniaczane z żurawiną. Za tydzień wybieram się do Zakopca to sobie sera przywiozę. Będę mogła zrobić 🙂

  • Reply Lovelykate 24 lutego 2012 at 22:10

    Pewnie, że miaaam! 🙂 Ale skąd tu dobry, góralski oscypek?

  • Reply Arvén 24 lutego 2012 at 23:12

    O rany…smażony oscypek. To ostatnie zdjęcie mnie po prostu rozbroiło!!
    Powstrzymywanie się od ‘mniam’owania jest poza zasięgiem moich możliwości 😛

  • Reply Milena 25 lutego 2012 at 11:44

    O jejciu, cudowny! 😉

  • Reply Dusia 26 lutego 2012 at 00:06

    choć kocham góry to za oscypem nie przepadam, ale taki na ciepło to cxzasem zjem, podoba mi się pomysł 🙂

  • Reply Anonymous 7 marca 2012 at 14:50

    Ziemniaczane placko-babki wyglądają super! Do tego ten oscypek i już widzę swój obiad idealny! 🙂
    kam.

  • Zostaw komentarz