Pikantne pierogi z chilli… i wycieczka!

W nocy będziemy już w Szczawnicy.
Ach!:) Śnieg, góry, oscypki na gorąco z żurawiną- tego mi trzeba!:)
Obiecuję zamieścić jakieś przepisy z oscypkiem czy bryndzą, na bank!:)

Kochani,
nie wiem jak Wy, ale ja przepadam za pierogami.
Tym razem powstały ‚na ostro’ – z kapustą i z chili.
Zdziwicie się, że takie połączenie? Odrobina masełka na wierzch i można zajadać!:)

Składniki na ciasto takie same jak w przypadku pierogów ruskich hop!:)


Składniki na farsz:

  • 0.5 kg kapusty kiszonej
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • pół łyżeczki drobno posiekanej papryczki chilli (można użyć suszonej)
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

Kapustę obgotowujemy, odcedzamy i drobno kroimy. Papryczkę chilli podsmażamy na patelni z odrobiną oleju i z czosnkiem, dodajemy kapustę, wsypujemy przyprawy i gotujemy tak długo, aż kapusta zmięknie.
Na gotowe ciasto pierogowe nakładamy farsz łyżeczką i gotujemy w osolonej wodzie, bądź zamrażamy:)

16 myśli nt. „Pikantne pierogi z chilli… i wycieczka!

  1. Paulina

    Szczawnica – super :) Byłam kilka razy :) Też bym sobie chętnie gdzieś wyjechała, ale chyba poczekam aż się cieplej zrobi :) Pierogi bardzo ciekawe, ja uwielbiam chilli :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>