Święta

Pikantne pierogi z chilli… i wycieczka!

10 lutego 2012

W nocy będziemy już w Szczawnicy.
Ach!:) Śnieg, góry, oscypki na gorąco z żurawiną- tego mi trzeba!:)
Obiecuję zamieścić jakieś przepisy z oscypkiem czy bryndzą, na bank!:)

Kochani,
nie wiem jak Wy, ale ja przepadam za pierogami.
Tym razem powstały ‘na ostro’ – z kapustą i z chili.
Zdziwicie się, że takie połączenie? Odrobina masełka na wierzch i można zajadać!:)

Składniki na ciasto takie same jak w przypadku pierogów ruskich hop!:)


Składniki na farsz:

  • 0.5 kg kapusty kiszonej
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • pół łyżeczki drobno posiekanej papryczki chilli (można użyć suszonej)
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

Kapustę obgotowujemy, odcedzamy i drobno kroimy. Papryczkę chilli podsmażamy na patelni z odrobiną oleju i z czosnkiem, dodajemy kapustę, wsypujemy przyprawy i gotujemy tak długo, aż kapusta zmięknie.
Na gotowe ciasto pierogowe nakładamy farsz łyżeczką i gotujemy w osolonej wodzie, bądź zamrażamy:)

 

Przeczytaj również

16 komentarzy

  • Reply Saratelka 10 lutego 2012 at 23:51

    Pięknie wyglądają z taką posypką!! Uwielbiam różnorakie pierożki 🙂 Narobiłaś mi na nie smaku! 🙂

  • Reply Daria Anna 11 lutego 2012 at 00:30

    Ale pięknie wyglądają i zapowiadają się pysznie, ostre smaki to coś dla mnie 🙂

  • Reply pees 11 lutego 2012 at 07:19

    posypka to płatki chilli zmielone:)

  • Reply Siaśka 11 lutego 2012 at 08:26

    takiej wersji jeszcze nie jadłam!

  • Reply Sue 11 lutego 2012 at 09:49

    Myślałam, że są pieczone. ;D
    Ale świetnie wyglądają!

  • Reply Dominika 11 lutego 2012 at 12:22

    Ja też uwielbiam pierogi 🙂 Bawcie się wspaniale w Szczawnicy! Całuję mocno!

  • Reply Karolka 11 lutego 2012 at 12:34

    Z chilli nie próbowałam:) ja w ogóle tradycjonalistka jestem z reguły:)bawcie się dobrze:* p.s. ja też chcę na ferie…

  • Reply klliisiaa 11 lutego 2012 at 12:55

    chętnie bym takich spróbowała 🙂
    u mnie też dzis pierogi, ale z kaszą gryczaną, miętą i twarogiem 😀

  • Reply Avelina 11 lutego 2012 at 14:13

    Chętnie bym takiego pieroga skosztowała, z dodatkiem chili jeszcze nie jadałam ani nie robiłam.

  • Reply Lovelykate 11 lutego 2012 at 14:55

    Pychota! Uwielbiam wszystko co pikantne 😉

  • Reply Karmel-itka. 11 lutego 2012 at 16:49

    śliczne zdjęcia.
    podobaja mi się ;]
    takie pikantne, lubię ostre rzeczy.
    hm, pewnie nieźle rozgrzewają ;]

  • Reply Eve 11 lutego 2012 at 21:57

    Ale piękne;) I jakie muszą być pyszne;)
    Miłego odpoczynku i do skliknia;)

  • Reply Paulina 12 lutego 2012 at 07:26

    Szczawnica – super 🙂 Byłam kilka razy 🙂 Też bym sobie chętnie gdzieś wyjechała, ale chyba poczekam aż się cieplej zrobi 🙂 Pierogi bardzo ciekawe, ja uwielbiam chilli 🙂

  • Reply Bernadeta 12 lutego 2012 at 14:55

    cos dla mojego dziecka super pierozki.

  • Reply Kamila 12 lutego 2012 at 19:27

    Wspaniałe! Udanego wypoczynku 🙂

  • Reply Veggie 14 lutego 2012 at 08:18

    Uwielbiam pierogi wszelkiego rodzaju, Twoje są wyjątkowe i ślicznie sfotografowane 🙂

  • Zostaw komentarz