Obiady

Szaszłyki drobiowe z warzywami

13 stycznia 2012

Już po pierwszym egzaminie, teraz ciąg zaliczeń i oddawania prac.
Co prawda w lutym czeka mnie egz. z filozofii, ale zaraz potem upragniony wypoczynek w górach!:)
Dusiu, jak Ci poszedł egzamin? Mam nadzieję, że ten piątek 13-go nie był dla nikogo z Was pechowy!
Ja co prawda wyniki mam za tydzień, ale z rozmowy w cztery oczy z panią profesor wiem,
że ocena będzie pozytywna!:)


Szaszłyki powszechnie znane i lubiane.
Te przyrządzone w domu, na grillu elektrycznym nie smakują tak, jak te, które jemy latem w ogrodzie.
Dzięki szaszłykom mieliśmy więcej koloru w mieszkaniu niż mamy na codzień.
Były przepyszne:)

Składniki na 7 sztuk:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka (u mnie całkiem spora)
  • 1 cebula
  • 4 duże pieczarki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 średni ogórek
  • przyprawy (sól, pieprz, kurkuma, curry, oregano, bazylia, czosnek, chili i inne)
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawach i zostawiamy tak na 1-2 godziny w lodówce.
Cebulę i ogórka kroimy w talarki, pieczarki w ćwiartki, paprykę w kostkę.
Na patyczek nadziewamy na przemian mięso oraz warzywa, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180stopni) na 30-40 min bądź możemy położyć na grillu elektrycznym.
Ja podawałam z przyrumienionym na grillu chlebkiem oraz z dipem salsa.
 
 
 

Przeczytaj również

17 komentarzy

  • Reply Saratelka 13 stycznia 2012 at 17:46

    Smakowite kolory! Bardzo lubię takie szaszłyki z kurczaka, przypominają mi letnie grillowanie w ogrodzie 🙂 Przyznam jednak, że grillowanego ogórka jeszcze nie próbowałam ;>

  • Reply noresay 13 stycznia 2012 at 17:51

    Zdecydowanie piszę się na takie szaszłyki. ;p

  • Reply slyvvia 13 stycznia 2012 at 17:55

    Ogórka po takiej przeróbce termicznej nigdy nie jadłam. Szaszłyki zapowiadają się świetnie 😀

  • Reply ola 13 stycznia 2012 at 18:09

    Jestem ogórkiem zdziwiona 😀 Ale trzeba kiedyś spróbować akurat takiej formy ogóraska 😀

  • Reply pees 13 stycznia 2012 at 18:28

    🙂 Kochani moi- ogórek jest ok, mięciutki i soczysty!

  • Reply nat. 13 stycznia 2012 at 19:12

    Uwielbiam! Kolorowe, warzywno – kurczakowe szaszłyczki nie mogą chyba nie smakować.. 🙂
    Późnym latem zeszłego roku robiłam podobne – tyle że zamiast ogórka była cukinia i więcej różnokolorowej papryki 🙂
    Ściskam!

  • Reply Martyna 13 stycznia 2012 at 19:22

    potrzebuję wakacyjnego grilla z szaszłykami tak bardzo 🙂

  • Reply Pauli 13 stycznia 2012 at 19:44

    poprosze jeden warzywny ! (;

  • Reply pees 13 stycznia 2012 at 19:53

    nat. moje warzywniaki są ostatnio bardzo wredne- nic nie można w nich dostać!

    Martyna- ja tak samo! ach kiedy ta majówka!

  • Reply Lovelykate 13 stycznia 2012 at 20:17

    Ale kolorowo, smacznie 😉

  • Reply Avelina 13 stycznia 2012 at 20:29

    Bardzo lubię jeść szaszłyki, ale nie bardzo lubię je robić, mogłabyś mi tak jeden podrzucić 🙂

  • Reply Kasia 13 stycznia 2012 at 20:33

    te kolorowe szaszłyki przypomniały mi lato!!! Super!

  • Reply Karmel-itka. 14 stycznia 2012 at 00:04

    jakie ładne! i potwierdzam Kasi zdanie, przypominają lato!

  • Reply mania179 14 stycznia 2012 at 13:30

    Mniam, jakie pyszności!

  • Reply Aga w kuchni 14 stycznia 2012 at 16:10

    wyglądają bardzo apetycznie 🙂

  • Reply Dusia 14 stycznia 2012 at 23:19

    Oj u mnie gorzej bo test miał pytania otwarte, chyba ciężko ze zdaniem będzie, ale toż poprawki są dla ludzi, chociaż na sercu ciężko. 🙁
    skusiłaś tymi szaszłykami! pees powiedz jak masz na imię mi:*

  • Reply wilczyca-Aga 14 stycznia 2012 at 23:46

    kolorowe, oplecione zapachem lata. Kurcze, że też człowiek przed spaniem musi do Ciebie zajrzeć!!!!

  • Zostaw komentarz