Święta

Roladki z cukinii z tuńczykiem

2 stycznia 2012

Witam Was w 2012 roku!:)
Mam nadzieję, że hucznie go przywitaliście.
Mnie i K. bolały nogi od tańcowania i brzuchy od wspaniałego bufetu na zabawie:)
A teraz?
Przed nami jeszcze 2 dni wypoczynku w Borach Tucholskich i powrót do Łodzi.
I trochę się boję, bo o sesji trzeba będzie już zacząć myśleć.


Macie jakieś postanowienia noworoczne?
Ja takowych nie poczyniłam, aleee
mam swoje plany na najbliższe 2 miesiące.
Myślę tutaj o kursie tańca, ale jakim?
Polecacie coś?


Roladki z cukinii polecam jako przystawkę, tzw. zimny bufet. Świetnie sprawdzi się na imprezie!:)


Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • puszka tuńczyka w sosie własnym (ew. w wodzie)
  • woreczek ugotowanego ryżu
  • 2 łyżki oliwy
  • mała puszka kukurydzy
  • sól
  • pieprz
  • 200ml bulionu
Cukinię myjemy, kroimy w cienkie plastry. Blanszujemy w bulionie ok. 2-3 minuty. Hartujemy zimną wodą i odcedzamy.
Ryż mieszamy z tuńczykiem, dorzucamy kukurydzę, doprawiamy do smaku, dodajemy oliwę, aby farsz był zwarty.
Na plaster cukinii nakładamy farsz i zwijamy. Wbijamy wykałaczki, aby cukinia się nie otworzyła.
Uwaga: Możemy dodać łyżkę- dwie majonezu zamiast oliwy. Smak będzie bogatszy.
Zamiast bulionu można także użyć kostki rosołowej- będzie szybciej!
Dekorowałam natką pietruszki:)
 
Dodaję do akcji:
 

Przeczytaj również

11 komentarzy

  • Reply Dusia 2 stycznia 2012 at 13:50

    Super przepis! Polecam salsę, chodziłam kiedyś 3 lata i sprawiała mi tyle radości. Jako fitnessowo bardziej zumba też jest świetna:)

  • Reply basinepichcenie 2 stycznia 2012 at 13:58

    Roladki super. Bardzo podoba mi się pomysł. Już sobie dodałam do ulubionych. Niebawem powinnam wypróbwać przepis 🙂

  • Reply Aleksandra 2 stycznia 2012 at 16:01

    bardzo apetyczne!

  • Reply Asiek 2 stycznia 2012 at 16:11

    Ale pyszne!! Częstuję się!!

  • Reply noresay 2 stycznia 2012 at 16:37

    Cukinia i tuńczyk to zdecydowanie dobre połączenie. 🙂

  • Reply Sue 2 stycznia 2012 at 17:33

    Ja polecam Zumbę! 😀
    U mnie w tym roku nie było przystawek, bo impreza w małym gronie 😉
    Super roladki!

  • Reply Amy 2 stycznia 2012 at 18:11

    Zdecydowanie moje smaki! Tuńczyk i cukinia-uwielbiam!

  • Reply Praline 2 stycznia 2012 at 19:02

    Kurs tańca… mmmm… 😀
    Chodziłam na zumbę, ale to jednak nie moje klimaty 😉

    Wolę bardziej ekstremalne fitnessowe poczynania 😉

    Buziaki!

  • Reply Avelina 2 stycznia 2012 at 21:42

    Świetne roladki, bardzo apetycznie wyglądają.
    W sprawie tańca nic nie doradzę, jak tam wolę basen lub Nordic Walking.

  • Reply wilczyca-Aga 3 stycznia 2012 at 19:28

    U mnie w domu właśnie teraz po tym okresie objadania się chłoniemy smaki proste i zupełnie inne. Lubię roladki, a Twój farsz zapowiada się ciekawie. Co do tańca…po co Ci kurs? zamykasz oczy i parkiet Twój, tańcz tak jak czujesz muzykę. Taniec to wyrażanie siebie, a nie wyuczone kroki. Chyba, że oddasz się klasyce typu walce czy tango-to rozumiem. Pozdrawiam

  • Reply Kasia 3 stycznia 2012 at 19:54

    Wyglądają fantastycznie! Muszę spróbować!

  • Zostaw komentarz