Słodkości

Razowe buchty z czarnym bzem!

17 stycznia 2012

Buchty.
Robiłam je dwa razy w życiu- wczoraj i dziś.
Z wczorajszych nie byłam zadowolona i jak tylko w nocy 
zobaczyłam przepis u Aśki na jej buchty nastawiłam budzik na 7 rano, wstałam i…
 zrobiłam zaczyn:)
Na 10. miałam spotkanie na Pietrynie, nastawiłam więc piekarnik o 9.30 na 33minuty i uciekłam na tramwaj.
Jak wróciłam buchty były gotowe. Piękne, mięciutkie, o niepowtarzalnym smaku, no i zdrowe!


Dziękuję za wspólne gotowanie EliAsiOli i Kasi!:) To była miła przygoda.

Składniki:

  • 200g mąki pszennej
  • 300g mąki razowej żytniej
  • 35g drożdży świeżych
  • 200ml gorącego mleka
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • do nadzienia: słoiczek domowego dżemu z czarnego bzu (pyszny!)
Z drożdży robimy zaczyn (do miski wsypujemy mąkę, rozkruszamy drożdże, dodajemy odrobinę 
z porcji cukru, zalewamy gorącym mlekiem i zasypujemy mąką, która jest po bokach), odstawiamy na 20-30 minut do czasu, aż drożdże zaczną pracować (pojawią się bąbelki na powierzchni mąki).
Po tym czasie dodajemy resztę składników, wyrabiamy ciasto i ponownie odstawiamy na ok. 1 godzinę.
Z wyrośniętego ciasta lepimy nieduże kulki. 
Jeśli chcemy je nadziewać zróbmy podobnie jak z pierogami, tzn. rozpłaszczamy ciasto 
i nakładamy dżem łyżeczką.
Buchty układamy blisko siebie w wysmarowanej tłuszczem tortownicy i odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30minut.
Po tym czasie bułeczki smarujemy roztopionym masłem (bądź roztrzepanym jajkiem z mlekiem) 
i pieczemy ok. 30min. w temp. 180stopni.
 
Posypałam kokosem, bo bardzo pasuje do dżemu z czarnego bzu!:)
Mmm a co świetnie pasuje do ciepłych drożdżowych bułeczek? Oczywiście latte <3

Uwaga: Można oczywiście zrobić buchty z 500g mąki pszennej, ale ja staram się unikać jej w kuchni, dlatego połączyłam ją z razową, przez to bułeczki nie wyrosły tak bardzo, ale w smaku są idealne!:)

 
Do latte użyłam kawy, którą dostałam do przetestowania, ale o tym za parę dni.

Przeczytaj również

24 komentarze

  • Reply Aleksandra 17 stycznia 2012 at 11:52

    fajna wersja 🙂

  • Reply Monisia 17 stycznia 2012 at 13:00

    matko!piekne są,takie puszyste i na mące razowej;)
    nie mogę Ci darować domowego słoiczka z bzu;)też chcę;))
    pozdrawiam!
    M.

  • Reply ola 17 stycznia 2012 at 13:19

    Dżem z czarnego bzu? Zazdroszczęęę!

  • Reply karto_flana 17 stycznia 2012 at 13:35

    bardzo ladne 🙂 Dzieki z pieczenie wspolne- pewnie sie spotkamy jeszcze nie raz w kuchni wspolnie, wirtualnie .)

  • Reply pees 17 stycznia 2012 at 13:36

    Monisia, ola- mój K. nazbierał we wrześniu i zrobiłam 4 słoiczki, myslałam, że będą one głównie do mięsa i sosów ale same w sobie są wspaniałe ;p polecam na przyszły rok!

  • Reply noresay 17 stycznia 2012 at 14:05

    Brzmi to przepysznie 🙂 Biorę cały zestaw z latte. 😉

  • Reply Dominika 17 stycznia 2012 at 14:18

    ten dżemik… ojjjjj musi być najlepszy na świecie *o* bo ja uwielbiam herbatę z bzu, ciekawe czy smakują podobnie 😉

  • Reply Aurora 17 stycznia 2012 at 14:29

    U mnie w domu buchty tradycyjnie robilo sie na parze z sosem jagodowym :))

  • Reply Saratelka 17 stycznia 2012 at 16:02

    Wyglądają słodko i zdrowo! 😀 Ja poproszę takie małe stadko i do tego zamiast latte – kubek Inki 😉

  • Reply Asiek 17 stycznia 2012 at 16:07

    Szalona kobieta jesteś!! Buchty piękne, fajny pomysł z mąką:)
    Pozdrawiam!

  • Reply Kasia 17 stycznia 2012 at 18:23

    No i śliczne, takie razowe! ;;) ja zabieram ten dżemik! 😛

  • Reply Sue 17 stycznia 2012 at 18:55

    Piekarnik z taką funkcją by mi się przydał! 🙂 Oj, przydał. Mogłabym piec buchty, buły i bułeczki na okrągło! 🙂

  • Reply Anonymous 17 stycznia 2012 at 20:46

    Ale K. ma szczęście,że jesteś – codziennie takie smakowistości. mnaim , mniam A swoja drogą to z K. też niezły chłopak skoro zbiera czarny bez na dżem -:) Beata

  • Reply Kasia 17 stycznia 2012 at 21:19

    Ja też takie chcę! Jak zwykle super!

  • Reply Kamila 17 stycznia 2012 at 21:20

    Z mąką razową to coś dla mnie, a przez dodatek bzowego dżemu mam jeszcze większą ochotę na nie. Pozdrawiam

  • Reply co by tu zjeść? 17 stycznia 2012 at 22:30

    Jakie zdrowe:) fajny pomysł z tą mąką.

  • Reply Dusia 18 stycznia 2012 at 11:00

    To ja dziabnę taką buchtę jedną, pycha!

  • Reply Milena 18 stycznia 2012 at 16:09

    Ale Wam ładnie te buchty powychodziły 🙂 A dżemu z czarnego bzu jeszcze nie jadłam 😀

  • Reply Anonymous 10 czerwca 2012 at 19:22

    Wyglądają wspaniale 🙂
    Czy można zamiast dżemu użyć truskawki?

    • Reply pees 11 czerwca 2012 at 07:37

      jak najbardziej:)
      tylko podkreślam, jeśli zrobisz razowe będą twardawe- a nie puszyste jak jest w przypadku mąki pszennej:)

    • Reply Anonymous 11 czerwca 2012 at 09:06

      Chcę zrobić dokładnie według Twojego przepisu. Tylko zamiast dżemu dam truskawki i może rabarbar.

  • Reply Lili 27 maja 2013 at 11:53

    Pyszne 🙂
    Tylko drugim razem dodałam cukier do ciasta, bo sam dżem to za mało.

  • Reply Anonymous 28 maja 2013 at 07:58

    Muszę spróbować:)polecam mus z bzu czarnego dostępny jak i wiele innych ciekawostek na http://www.anielskieprzysmaki.pl Monika

  • Reply Joanna 17 lipca 2014 at 15:28

    Mąka razowa także może być pszenna 🙂

  • Zostaw komentarz