Przekąski i przystawki

Przepis na ciasto do pizzy (cienkie)

9 stycznia 2012
cienkie ciasto

Ostatnimi dniami pogoda znów daje mi się we znaki.
Słońce prawie w ogóle nie wychodzi zza chmur,
popaduje deszcz i za nic w świecie nie chce mi się wychodzić z Nilą (mój piesek).

Kto nie lubi pizzy, hm?
Przyznawać się!
Pizza pasuje na każdą okazję- jest tania i szybka.
Nie mam pewności co dokładnie znajduje się w tych zamawianych na telefon,
ale ta domowa jest zdecydowanie zdrowa i pyszna!
Przepis jest genialny, jeden z dwóch niezawodnych, z których korzystam.
Tak więc nie zanudzając…
Wykorzystajcie koniecznie ten przepis na ciasto do pizzy!:)


Składniki:

  • 20g świeżych drożdży
  • ok. 200ml ciepłej wody
  • pół łyżeczki cukru
  • 300g mąki pełnoziarnistej (może być pszenna, orkiszowa)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
  • 4 łyżeczki suszonego oregano
  • 4 łyżeczki suszonej bazylii
Zaczynamy od robienia zaczynu: mąkę przesypujemy do naczynia, w jej środek wrzucamy drożdże, zasypujemy cukrem i mąką. Odstawiamy na 15-20 min, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki na ciasto i wyrabiamy ok. 10 min. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 1 godzinę.
 
Dodatki (to co mamy w lodówce/to co lubimy):
  • 8 plastrów szynki
  • ser żółty/ mozzarella
  • pół dużej cebuli
  • garść groszku
  • 2 pomidory
Ser trzemy na tarce, cebulę kroimy w piórka, a pomidora w plastry. 
 
Sos:
  • puszka krojonych pomidorów (ew. koncentrat pomidorowy)
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • bazylia
  • oregano
Wszystko gotujemy w małym garnuszku, doprawiamy do smaku.
 
Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Wyrośnięte ciasto kładziemy na blaszce posypanej mąką, smarujemy sosem, posypujemy serem, układamy ulubione dodatki,  i zapiekamy ok. 15 minut.
 
 
 
Dodaję do akcji:
 

Przeczytaj również

29 komentarzy

  • Reply slyvvia 9 stycznia 2012 at 18:27

    I znowu chcę pizzę 😉

  • Reply mania179 9 stycznia 2012 at 18:37

    Zapisałam przepis, może wreszcie ja się wezmę za robienie pizzy, bo zawsze wręczam mamie kostkę drożdży i wyganiam ją do kuchni 😉 Buziaki!

  • Reply Kasia 9 stycznia 2012 at 18:41

    A ja nie przepadam za pizzą, ha! 😀 Ale Prezydent dałby się okroić, więc robię mu często…Wiesz, co, ale ta jest smakowita! Następną robię na orkiszowym spodzie! 😉

  • Reply forum kulinarne 9 stycznia 2012 at 18:43

    Wygląda smakowicie 🙂

  • Reply Dusia 9 stycznia 2012 at 18:59

    o taka z mąki pełnoziarnistej to musi być pyszna. nie znałam tego sklepu, szkoda że tak daleko do niego mam. a ceny przystępne?

  • Reply Aurora 9 stycznia 2012 at 19:00

    Uwielbiam chrupać! Zwłaszcza pizzę! 😀

  • Reply ola 9 stycznia 2012 at 19:17

    O Mamooo znowu pizza! Kusicie! 😀

  • Reply Aleksandra 9 stycznia 2012 at 19:36

    Apetyczna!

  • Reply noresay 9 stycznia 2012 at 20:04

    Ale pyszna! 😀

  • Reply Tyna 9 stycznia 2012 at 20:21

    To muszę się tam wybrać, nie wiedziałam, że są tam takie fajne rzeczy do kuchni! A pizza przepyszna, uwielbiam taką pełnoziarnistą:)

  • Reply aga 9 stycznia 2012 at 20:24

    ale narobilas mi smaku:)

  • Reply viridianka 9 stycznia 2012 at 20:26

    Ostatnio miałam ogromną chęć na pizzę, była z gorgonzolą, szpinakiem i śmietanką z czosnkiem – pycha!
    Czekam na fotę ze zdobyczami!:)

  • Reply Dominika 9 stycznia 2012 at 20:34

    pysznie wygląda! ale ja chyba najbardziej lubię na grubym cieście 😉 swoją drogą, to też uwielbiam dział kuchenny w tk maxie 🙂 kupowałam tam fajne blaszki do pieczenia ♥

  • Reply Avelina 9 stycznia 2012 at 22:32

    Nie ma to jak domowa pizza 🙂

  • Reply od-kuchni 9 stycznia 2012 at 23:24

    Ta pizza wygląda tak apetycznie, że nie mogę oderwać od niej oczu! Używasz kamienia do pizzy? Czy z blaszki taka cudna wyszła?

  • Reply wilczyca-Aga 10 stycznia 2012 at 10:38

    na cienkim cieście..mmmm….tak jak lubię

  • Reply pees 10 stycznia 2012 at 11:33

    Dusia- przeceny są cudowne ja za 4 śliczne francuskie ramekiny zamiast ceny pierwotnej 56zł zapłaciłam 19.90 więc naprawdę mało! nóż z 45zł za 18. a jest cudowny!:)

    Od-kuchni jaki kamień? moja czarna blaszka, ktora jest w zestawie z każdym piekarnikiem. Ciasto jest wspaniałe, można cienko rozwałkować, wszystko z nim zrobić.:) dlatego tak ładnie wyszło:)

    Viri- doczekasz się!:)

  • Reply Eat with gusto! 11 stycznia 2012 at 10:58

    Widzę, że “wszyscy” ostatnio mieli ochotę na pizzę. To przepyszne danie uzależni od siebie każdego, kto zje jej choć jeden kęs. Ponadto: wczoraj też jadłam pizzę. Tym razem – Marakesz z dodatkiem suszonych pomidorów, sera mozzarelli oraz rukolą. Pychoootttkkkaaa! 🙂 Twoja pizza na zdjęciu wygląda bardzo apetycznie :).

  • Reply Marta 11 stycznia 2012 at 12:22

    Bardzo podoba mi się ten przepis i chyba niedługo go wypróbuję 🙂

  • Reply klliisiaa 11 stycznia 2012 at 15:21

    podziel się! 😀

  • Reply Anonymous 13 stycznia 2012 at 18:14

    Obiecałam sobie , że od nowego roku nie będę jadała takich rzeczy jak pizza. Widząc to smakowite zdjęcie będę musiała na chwile udać , ze postanowienia nie było. Jak zrobię , to się przyznam. buziaki Beata

  • Reply Paulina 13 stycznia 2012 at 18:46

    Bardzo fajny przepis do mojej akcji:P Dzięki za dodanie:P

  • Reply Agnieszka 13 stycznia 2012 at 22:00

    Witam:) Bardzo podoba mi się Twój blog, te smaki i aromaty sa mi bardzo bliskie. Pizza taka jak lubię i dlatego pod nią zostawiam komentarz:). Wyszła bardzo apetyczna;) – (mała rada ja rozgrzewam blaszkę w piekarniku i na gorącą wrzucam ciasto – podpatrzone u Liski ) TKmaxx wymiata – kupiłam tam sobie kilka przydatnych drobiazgów – a teraz omijam bo oszczędzam:):):)

  • Reply alucha 15 stycznia 2012 at 20:09

    Pięknie wygląda Twoja pizza – najlepsza jest taka cieniutka :). Ostatnio trafiłam na rewelacyjny przepis – do wglądu u mnie ;). I tak jak Agnieszka kładę na nagrzaną blachę.
    Uwielbiam “domowe” zakupy 🙂

  • Reply Hofi_ 25 lutego 2012 at 14:07

    No to robię.

  • Reply manowce 15 września 2012 at 19:11

    ach, ciasto mi wyszło lepkie ): musiałam mąki dodawać.

  • Reply Kurcia 23 lutego 2013 at 16:29

    a czy ciasto mogę zostawić na cały dzień?! 🙂 jak myślicie?!

    • Reply pees 23 lutego 2013 at 22:06

      myślę, że nie ma problemu:)

  • Reply Judyta 28 stycznia 2018 at 23:14

    Dzięki! Fajny i nie aż taki trudny przepis. Polecam go dalej.

  • Zostaw komentarz