Przekąski i przystawki

Ciasto francuskie- przepis na śniadanie

18 stycznia 2012

Dziś mam totalnie pomylony dzień.
Zła godzina, zły tramwaj, zły dzień w którym miałam mieć szkolenie!
Obym jutro dotarła na czas, w dobre miejsce, dobrym tramwajem 🙂
Bo jutro czwartek, prawda?


Przedstawiam Wam moje ostatnie odkrycie.
Śniadaniowe.
Dla K. – specjalnie wstałam wcześniej i zrobiłam niespodziankę.
Zjadł 3 sztuki!:)



A co to?
Nie, nie ciacho! Nie babeczka i nie suflet!
Aaaaa, jajko w cieście francuskim z bezą!:)

Składniki na 3 sztuki:

  • pół opakowania ciasta francuskiego
  • 3 jajka (osobno białko i żółtko)
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 plastry sera
  • 2 plastry szynki
  • sól, pieprz
Ciasto francuskie kroimy w kwadraty i umieszczamy w formie na muffiny tak jak to było w przypadku tego przepisu.
W środki wrzucamy żółtka, solimy i pieprzymy do smaku. Ser i szynkę kroimy w kostkę i kładziemy na wierzch żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, pod koniec ubijania dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i chwilę ubijamy.
Tak przygotowane ciasto francuskie zapiekamy 15min. w temp. 180stopni, po tym czasie przykrywamy je chmurką z bezy i podpiekamy do zrumienienia.
Ładnie wygląda w przekroju?:)

 
sposób z bezą podpatrzony w pewnym programie śniadaniowym:)


Dodaję do akcji:

Przeczytaj również

20 komentarzy

  • Reply co by tu zjeść? 18 stycznia 2012 at 17:30

    Paulina to jest super! i jak pięknie sie prezentuje a to że jest z francuskim ciastem to już w ogóle mnie rozkłada:) Jestem jak najbardziej za i zazdroszczę twojemu K:)

  • Reply Dominika 18 stycznia 2012 at 18:01

    Zrób mi też takie śniadanie, bardzo proszę :*

  • Reply Karolka 18 stycznia 2012 at 18:43

    Kurczę, jak tak można? Takie smaki wyczarowywać, że ja już myślę o jedzeniu;p

  • Reply burczymiwbrzuchu 18 stycznia 2012 at 19:07

    Podoba mi się taka śniadaniowa przekąska 🙂

  • Reply Asiek 18 stycznia 2012 at 19:36

    O ludzie!!! Ale cudnie to wymyśliłaś!!! Cudnie!

  • Reply Dusia 18 stycznia 2012 at 19:42

    O jakie pomysłowe, zapisuję sobie kochana!

  • Reply ola 18 stycznia 2012 at 19:58

    Szał ciał niebo dla podniebienia! 😀

  • Reply Anonymous 18 stycznia 2012 at 20:17

    Mmmmm…. Wypróbuję! 🙂 Zastanawiam sie tylko jak długo trzeba by to zapiekać, aby żółtko było mniej ścięte. Eksperymentowałaś może z tym? Pozdrowienia!
    Kam.

  • Reply Hania-Kasia 18 stycznia 2012 at 21:13

    Bardzo fajny pomysł. Trzech sztuk na raz bym nie zjadła w obawie o poziom cholesterolu, ale jedną bardzo chętnie.

  • Reply Karenira 18 stycznia 2012 at 21:58

    Ooo, ciekawe 🙂 Koniecznie do spróbowania, zdjęcie wygląda bardzo apetycznie.

  • Reply Maggie 19 stycznia 2012 at 08:57

    Wyglada super! Takiej wersji zapiekanych jaj jeszcze nie robilam. Ale zrobie na pewno, bo pomysl mnie urzekl!

  • Reply Amy 19 stycznia 2012 at 09:56

    Idealne na poprawę humoru :-). Już mam ochotę na taki wypiek:)

  • Reply klliisiaa 19 stycznia 2012 at 14:55

    hah, bardzo fajnie wygląda! 😀 ciekawe jak smakuje :))

  • Reply Sue 19 stycznia 2012 at 15:14

    Ja chcę taką kolację!

  • Reply Kaś 19 stycznia 2012 at 17:38

    wygląda fantastycznie!

  • Reply Kasia 19 stycznia 2012 at 19:47

    Paulinko, wracaj do domu !!! ja też takie chcę!

  • Reply evita0007 20 stycznia 2012 at 10:46

    Rewelacja !!! Super,bardzo pieknie wygląda mmm 🙂

  • Reply Anonymous 20 stycznia 2012 at 22:07

    Świetny pomysł 🙂 a w Łodzi to swoją drogą tramwaje zazwyczaj są ZŁE 😉 pozdrawiam

  • Reply Paula Rogóż 30 czerwca 2012 at 19:31

    Ile ich wychodzi . ? ;>

    • Reply pees 1 lipca 2012 at 06:51

      3-4 sztuki, w zależności od wielkości kokilek:)

    Zostaw komentarz