Sosy i dodatki

Chleb litewski z kminkiem

28 stycznia 2012

Jak pisałam w przypadku przepisu na wileńskie uszka,
moja prababcia pochodziła z Wileńszczyzny.
W gimnazjum wybrałam się z babcią i wujkiem na weekend majowy do stolicy Litwy,
aby zobaczyć, gdzie mieszkała prababcia i za czym tęskniła po wojnie.
I to co tam zobaczyłam zachwyciło mnie!
Wilno jest piękne, kuchnia litewska jest cudowna,
a chleb jaki tam jadłam pozostał w mej pamięci.
Od Eko-marketu dostałam paczkę właśnie z mieszanką do wypieku chleba litewskiego oraz silikonową formę na chleb.
Tak, jak nigdy dotychczas nie korzystałam z takiego typu mieszanki to mój debiut jest jak najbardziej udany.
Chleb ma wspaniały smak, jest ciemny i zbity. Taki jak powinien być!

Składniki:

  • 500g mieszanki pszenno-żytniej
  • 350ml maślanki
  • 1 rozgotowany ziemniak
  • 2 łyżeczki kminku
  • odrobina soli
  • łyżka miodu
  • 50g rodzynek bądź suszonych śliwek
  • 15g drożdży
Jeśli możecie zróbcie zakwas, ja nie miałam kiedy go zrobić więc chleb powstał na drożdżach.
Zaczynamy od zrobienia zaczynu. Do mąki wrzucamy drożdże, zalewamy 150ml maślanki i odstawiamy na 25minut. Po tym czasie dodajemy rozgniecionego ziemniaka oraz resztę płynu, rodzynki, miód i sól, wyrabiamy i ciasto odstawiamy przykryte ściereczką do podwojenia objętości.
Po tym czasie masę umieszczamy w formie na chleb, nacinamy, i pieczemy 20minut w temp. 200stopni, po tym czasie przykrywamy go folią i pieczemy jeszcze ok. 30minut.
 
Uwaga: jeśli nie lubicie kminku nie dodawajcie go do chleba, bo w mieszance już się znajduje.
 
 

Przeczytaj również

13 komentarzy

  • Reply Russkaya 28 stycznia 2012 at 15:48

    kurcze, jeśli smakuje tak jak wygląda to pragnę zjeść kawałek 🙂

  • Reply anjax 28 stycznia 2012 at 15:59

    to jest moja ulubiona mieszanka chlebowa, najczęściej właśnie z niej robię chleb na zakwasie, bo uważam że smakuje najlepiej ze wszystkich mieszanek, polecam spróbować z pestkami dyni;)

  • Reply Kamila 28 stycznia 2012 at 16:26

    Bardzo apetyczny!

  • Reply Siaśka 28 stycznia 2012 at 16:38

    zakochuję się w takich domowych wypiekach ostatnio 😀

  • Reply ola 28 stycznia 2012 at 16:47

    Nie lubię litewskiego chleba
    A Litwę uwielbiam*.*

  • Reply Sue 28 stycznia 2012 at 17:59

    I z suszonymi śliwkami! Och, cudo!

  • Reply Karolka 28 stycznia 2012 at 18:42

    Wygląda zachęcająco;))

  • Reply Dominika 28 stycznia 2012 at 21:46

    Chciałabym pojechać kiedyś do Wilna! Może w wakacje się uda 🙂 Swoją drogą w zeszłym roku jadłam taki malutki chlebek litewski i baaardzo mi smakował 🙂

  • Reply Saratelka 29 stycznia 2012 at 01:13

    Ale musi pachnieć taki domowy świeżo upieczony chlebek! 😀 Zazdroszczę.. ja póki co nie mam ciągle czasu na poważniejsze wypieki. Aha, tylko ja z kminku muszę zrezygnować, bo nie przełknę hihi ;P

  • Reply Amy 29 stycznia 2012 at 10:28

    Uwielbiam pieczywo z dodatkiem suszonych śliwek 🙂

  • Reply Dusia 29 stycznia 2012 at 16:30

    domowy chleb to jest coś, pięknie Ci wyszedł. oh moja babcia też tęskni za Litwą, też kocha chleb litewski:) ale ja nigdy tam nie byłam.
    ps. czekam na ulubione seriale bo Cię otagowałam 😀

  • Reply Avelina 29 stycznia 2012 at 22:43

    Wygląda bardzo apetycznie. A a będąc na Litwie bardzo mi ich chleb smakował, że kawałek przywiozłam rodzinie na skosztowanie 🙂

  • Reply Anonymous 7 lutego 2012 at 13:41

    Wygląda przepysznie!!!

  • Zostaw komentarz