Święta

Sernik nowojorski na kruchym spodzie

26 grudnia 2011
Tegoroczna Wigilia była jednym, wielkim debiutem.
Pierwszy raz robiłam sernik nowojorski i to dubletem. Pierwszy raz robiłam też babkę!
Nie ukrywając- stres był ogromny!
Udało się, wyszło pysznie!
Jak powiedział tata K.: “to jest sernik przez duże s!”
To chyba najlepsze podsumowanie. Delikatny, puszysty, niesamowicie pyszny.
Sernik z klasą, nie jest taki, do jakiego jestem przyzwyczajona.
Nie zawaham się go zrobić jeszcze raz!
Mowa oczywiście o Serniku Nowojorskim. 
Jak minęły Wam święta? 
Prezenty były trafione?
 

Składniki na spód:

  • 200g pokruszonych ciasteczek bądź pierniczków ( u mnie bezglutenowe ciastka )
  • 3 łyżki masła

Masło roztapiamy i do ciepłego dodajemy pokruszone ciastka. Tortownicę smarujemy tłuszczem ( u mnie ten) i wylepiamy dno masą ciasteczkową. Chłodzimy przez 30 min. w lodówce.

Składniki na masę serową bezglutenową:
  • 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego (ja używam do tego celu blendera- nie posiadam maszynki do mielenia)
  • 3  łyżki skrobi kukurydzianej (można zastąpić mąką pszenną)
  • 200 g cukru pudru
  • 250 ml śmietany 18%
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 5 łyżeczek soku z cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • ziarenka z połowy laski wanilii

Wszystkie składniki miksujemy. Masa serowa musi być gładka.
Wylewamy ją na ciasteczkowy spód.
Sernik piekłam w kąpieli wodnej.
Tzn. Formę z sernikiem owijamy folią aluminiową (3-4 razy), wkładamy ją do większego naczynia (ja włożyłam do formy na tartę). Do większego naczynia nalewamy gorącą wodę (do połowy wysokości formy z sernikiem).

Pieczemy 15 minut w 180°C, po tym czasie zmniejszamy temp. do 110°C i pieczemy 35minut. Po tym czasie ciasto z wierzchu powinno być ścięte, sprawdzałam patyczkiem. Powierzchnia jest galaretowata.
Sernik studzimy w wyłączonym piekarniku do godziny czasu (zostawiamy lekko uchylone drzwiczki). Po tym czasie chłodzimy w lodówce 3 godziny.


Składniki na polewę:

  • 250 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Wszystkie składniki mieszamy i pokrywamy schłodzony spód.

Sernik odstawiamy na 12 godzin do lodówki.

Smacznego!

 
Inspiracja czerpana stąd.

Przeczytaj również

16 komentarzy

  • Reply kasiaaaa24 26 grudnia 2011 at 10:56

    Widać, że wyszedł idealny 🙂

    Co prawda, życzenia troszkę spóźnione, ale życzę Wam wszystkiego najlepszego i mnóstwo szczęścia w nowym roku 🙂

    I temu Panu, co go na zdjęciu widac od tyły, też wszystkiego najlepszego 😉

  • Reply slyvvia 26 grudnia 2011 at 11:35

    Idę ukroić sobie sernika, bo narobiłaś mi ochoty 😉

  • Reply Tyna 26 grudnia 2011 at 12:06

    Ja chcę kawałek sernika!! Bo nie mam w te Święta. Narobiłaś mi apetytu, wygląda pysznie:) Wesołej reszty Świąt!:D

  • Reply Avelina 26 grudnia 2011 at 12:47

    Oddałabym wszystko za kawałek takiego sernika

  • Reply Dusia 26 grudnia 2011 at 14:38

    wyglada naprawde jak sernik przez duze S. ja debiutowalam makowcem

  • Reply noresay 26 grudnia 2011 at 14:54

    Och mniam. Uwielbiam sernik 🙂

  • Reply pees 26 grudnia 2011 at 15:36

    Kasiu, K chciał zaznaczyć swoją obecność 😀 I wam również wszystkiego dobrego. w lutym jestem w krk to wiesz co to oznacza?:)

    Dziękuję Kochane!

  • Reply noresay 26 grudnia 2011 at 16:08

    A, oceniam je jako przyjemne i udane. 🙂 Były spokojne, pozbawione kłótni, lęków… Chciałam takich.

    A jak minęły Twoje?

  • Reply kasiaaaa24 26 grudnia 2011 at 16:37

    WOW!!! Super! Mam nadzieję, że się spotkamy 🙂 A kiedy dokładniej?

  • Reply Amy 26 grudnia 2011 at 17:28

    Uwielbiam serniki.Właśnie pochłaniam kawałek:). Najbardziej lubię takie bez spodu, z samego sera. Myślisz, że mogę pominąć w tym przepisie spód z ciasteczek?

  • Reply pees 26 grudnia 2011 at 18:06

    Kasia, w czasie ferii studenckich, jedziemy z Kamilem do Szczawnicy na tydzień… 🙂

    Amy- można, można. Musisz papier do pieczenia wysmarować tłuszczem i będzie okej, sernik dobrze się kroi, boki ładnie od blachy odeszły same, nie trzeba było ich nawet obkrajać w formie.

    Noresay- wyjątkowo udane, naprawdę, jak nigdy!:))

  • Reply Asiek 26 grudnia 2011 at 21:50

    Przepięknie Ci się udał ten sernik! Pysznie wygląda:)
    Pozdrawiam cieplutko:)

  • Reply Anonymous 26 grudnia 2011 at 21:51

    wgląda naprawdę fantastycznie! taki czysty i delikatny 🙂

  • Reply alucha 27 grudnia 2011 at 10:30

    No, przypomniałaś mi, że ja też mam sernik! Zaraz po niego sięgnę :). Zawsze go robię na święta – też jest delikatny, rozpływa się w ustach :).
    A prezenty udane 😉

  • Reply Anonymous 27 grudnia 2011 at 10:44

    Ten sernik ma wszyskie inne serniki pod sobą!!
    Pyszny!! miałam okazję zjeść go w dużej ilości. Dzięki!!! Beata

  • Reply Eat with gusto! 30 grudnia 2011 at 11:56

    Sernik wygląda bardzo apetycznie, jak puch lekki i delikatny w smaku. Muszę się kiedyś pokusić na przygotowanie takiego sernika. Pozdrawiam :).

  • Zostaw komentarz