Święta

Babka z bakaliami (przepisy na Boże Narodzenie)

28 grudnia 2011
babka na święta

A oto mój debiut w kategorii babka.
Tak wilgotnej jeszcze nie jadłam!
Rozpływa się w ustach!:)
Naprawdę polecam, nie tylko na święta. Na Nowy Rok będzie jak znalazł!


A jak u Was Kochani?
U nas na szczęście nie ma już jedzenia iście świątecznego.
Jestem u siebie w domu, razem z babcią, dziadkiem i mamą.
Codziennie gram z K. i z 8-letnią kuzynką w Monopoly i tylko czekam na zrobienie creme brulee,
ale to jak zapomnimy o świątecznym obżarstwie:)


Składniki na babkę z bakaliami:

  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 100 ml mleka
  • 150 ml miodu
  • 125 g masła
  • 50 ml świeżo zaparzonej kawy (fusy odcedzamy i wyrzucamy)
  • 1 szklanka posiekanych orzechów
  • 1.5 szklanki mąki tortowej ( u mnie mąka bezglutenowa)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • garść rodzynek
  • garść suszonej żurawiny
  • garść pomarańczowej skórki kandyzowanej ( u mnie grejpfrutowa- przepis wkrótce!)
  • 3 jajka, oddzielnie białka i żółtka
Miód, mleko, cukier i zaparzoną kawę wlewamy do garnka i gotujemy do rozpuszczenia i połączenia się składników.
Gdy płyn wystygnie dodajemy do niego orzechy, mąkę, sodę, proszek, przyprawę i bakalie- miksujemy         i dodajemy żółtka.
Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z masą w garnuszku i mieszamy do połączenia się składników.
Uwaga: Ja nie rozbijałam całego białka, w garnuszku miałam takie “chmurki” z białka, ale zostawiłam je tak, nie rozbijałam ich.
 
Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy ( u mnie cały czas tłuszcz w spray’u marki Wilton klik).
Pieczemy 45 min w 180ºC (sprawdzamy patyczkiem czy w środku jest już upieczona).
Inspiracja stąd.

Przeczytaj również

15 komentarzy

  • Reply slyvvia 28 grudnia 2011 at 10:57

    Wspaniała babka. U mnie już tylko moczka została, ale tęsknię za makowcem 😉

  • Reply Aurora 28 grudnia 2011 at 11:25

    Creme brulee najlepszym lekarstwem na poświąteczne obżarstwo 😉

  • Reply Nie-Typowe Wypieki 28 grudnia 2011 at 11:51

    Wygląda nieźle! Zapisuję przepis.

  • Reply Dominika 28 grudnia 2011 at 13:28

    Wygląda super! U mnie zostały jeszcze makowce, kutia, makiełki i pierniczki ;—) i nie widać ich końca 😉

  • Reply DaisyDukes 28 grudnia 2011 at 14:59

    hahaha… ja od wigilii codziennie jem zupę grzybową i bigos 😀 zostało jeszcze sporo świątecznych dań 😉 cudna babka 🙂

  • Reply ŁAKOMCZUCHY 28 grudnia 2011 at 15:06

    jejku, babka pierwsza klasa !
    niezły debiut 🙂

  • Reply noresay 28 grudnia 2011 at 16:09

    Mniam! Po świętach wszędzie widzę ciasta i słodycze, których liczba wzrosła dwukrotnie, ale… Powiem, że bardzo lubię wilgotne ciasta. 😉

  • Reply *sweet dreadi* 28 grudnia 2011 at 17:24

    Rewelacyjnie piękna!
    Na moim wigilijnym stole w tym roku zabrakło babki :(, ale i tak było zbyt wiele jedzenia 🙂

  • Reply Avelina 28 grudnia 2011 at 18:16

    Świetna babka, mam po świętach jeszcze sporo bakalii, może upiekę taką na Sylwestra.

  • Reply Dusia 29 grudnia 2011 at 11:24

    Ale piękna!!!! Cudowna!

  • Reply co by tu zjeść? 30 grudnia 2011 at 00:36

    Piękna ci wyszła a sądząc po składnikach to musi być pyszna:)ja też się obżarłam za dużo wszystkiego się szykuje na święta:)

  • Reply Maja i Kamila 30 grudnia 2011 at 11:20

    Przepiękny debiut:)

  • Reply kieliszek 30 grudnia 2011 at 16:03

    jak Ty to robisz, że wszystko wychodzi Ci zawsze perfekcyjnie:)

  • Reply Sue 30 grudnia 2011 at 16:07

    Oj, ale baba! Świetna. Jak z bakaliami, to jestem za!

  • Reply wilczyca-Aga 30 grudnia 2011 at 22:49

    I to jest BABKA!!! super! Szczęsliwego Nowego Roku!!!

  • Zostaw komentarz