Przepisy, Zupy

Zupa pomidorowa- przepis (z dodatkiem wina)

22 listopada 2011

Zachęcona konkursem organizowanym przez Pudliszki i Durszlak.pl postanowiłam zrobić znaną i lubianą zupę pomidorową, ale inaczej niż zawsze.
Przepis może nie do końca tradycyjny, ale smaczny. A przecież oto chodzi: żeby nadać nowy smak potrawom, które lubimy, ale które mogą z czasem nudzić.

Tak więc, jako że jestem dziś cały dzień w domu, zabrałam Nilę (mojego pieska) na spacer, oczywiście, po wszystkie potrzebne mi składniki. Obie wróciłyśmy do domu zadowolone!:)

Ciekawa jestem czy któraś z Was odważy się kiedyś ugotować pomidorówkę wg mojego przepisu.
Jednak bardziej jestem ciekawa czy jak ją zrobię z okazji któregoś niedzielnego, rodzinnego obiadu to będzie smakować innym.

Koniecznie się pochwalcie, jeśli wypróbujecie zupę pomidorową z winem!:)

Składniki na bulion:

  • 2 udka z kurczaka
  • włoszczyzna ( umnie mały seler, 2 pietruszki, 4 marchewki, 1 por)
  • 2 ząbki rozgniecionego czosnku (smak będzie bardziej wyrazisty)
  • pieprz kolorowy
  • ziele angielskie
  • 2 listki laurowe
Do garnka nalewamy 1-1.5 litra wody.
Aby powstał prawdziwy bulion należy gotować udka (bądź inne kawałki kurczaka) godzinę, po tym czasie możemy dodać obrane warzywa i przyprawy
(będą się one gotować z kurczakiem kolejną godzinę, więc dobrze by było, gdyby nie były pocięte na małe kawałki).
Bulion odcedzamy i wyjmujemy włoszczyznę (możemy ją później dodać do zupy)
Gotowe!
Tak powstały bulion możemy wykorzystywać jako bazę do sosów czy innych zup, niekoniecznie pomidorówki. Możemy też przelać go do formy na lód i zamrozić, w ten sposób otrzymamy domowej roboty kostki bulionowe-rosołowe:)
Składniki na pomidorówkę:
  • 200ml wytrawnego czerwonego wina
  • mała puszka Koncentratu Pudliszki
  • 2 pomidory pocięte w kostkę
  • 5 plastrów salami
  • ser feta
  • świeża i suszona bazylia
  • kolorowy pieprz
  • ew. śmietana/ser feta
Do gotującego się bulionu wlewamy wino.
Następnie dodajemy pomidory, możemy doprawić ponownie pieprzem, majerankiem. Dodajemy całą puszkę koncentratu i gotujemy kilka minut.
Sposób podania:
Salami kroimy w cieniutkie paseczki.
Do miseczki nakładamy makaron, zalewamy go przygotowaną zupą, na wierzch kładziemy małe kępki salami, dookoła posypujemy suszoną bazylią, możemy dekorować także świeżą.
Na stół kładziemy ser feta, aby każdy mógł sobie “doprawić” nim zupę wedle gustu.

Przeczytaj również

9 komentarzy

  • Reply Ania 22 listopada 2011 at 13:41

    Ależ bym dziś spróbowała!! 🙂

  • Reply Anonymous 22 listopada 2011 at 14:11

    Nie wytrzymałam, weszłam jak tylko mogłam. Wszystko co lubię: pomidorówka, bazylia, feta i… wiiino! 😉 W taki szaro-bury dzień kolorowa zupa w sam raz!

    Pozdrawiam!
    Kam.

  • Reply Praline 22 listopada 2011 at 16:07

    Bardzo podoba mi się to salami… :))

  • Reply Dusia 22 listopada 2011 at 21:39

    prezentuje się fajnie:)

  • Reply co by tu zjeść? 22 listopada 2011 at 22:39

    Z dodatkiem wina to tak z francuska jak mawiam ,bo nasz przyjaciel francuz właściwie do każdej zupy wino czerwone dodaje i powiem ci że to naprawdę ciekawy smak więc wcale się nie będę bała i z pewnością wypróbuję i wino i ser i salami
    Re: A co do konkursu to się zastanawiałam już ale skoro jeszcze ktoś (czyt. Ty )też ma takie zdanie to wcale nie głupi pomysł więc może niedługo jakiś konkursik zrobię:)

  • Reply Hofi_ 23 listopada 2011 at 14:03

    Pomidorowa ulubioną zupą mą!
    Więc z podwójnym smakiem zjadłem ją.

    Niesamowity, wyrafinowany smak!

  • Reply Sue 23 listopada 2011 at 15:12

    Mnie taka pomidorowa zachęca 😉

  • Reply Kasia 29 listopada 2011 at 21:35

    takiej jeszcze nie jadłam, ale niedługo spróbuję…

  • Reply Anonymous 9 grudnia 2011 at 10:26

    Pomidorowa znakomita! nowy smak który mi bardzo odpowiada, świetne połączenie z salami i serem feta. Polecam!
    grucha

  • Zostaw komentarz