Słodkości

Muffiny orkiszowe z ananasem!

18 listopada 2011

To chyba jedne z tych, które uwielbiam.
Rzadko kiedy piekę muffinki bez owoców, zawsze kończy się na ananasowych bądź jabłkowych.
Ewentualnie z białą czekoladą i malinami (!)
Mam zapas różnego typu mąk, i do tych zamiast mąki pszennej wykorzystałam orkiszową. 
Pycha!

Składniki:

  • 1.5 szklanki mąki orkiszowej bądź pszennej
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • jajko
  • kubeczek jogurtu naturalnego
  • sok z puszki po ananasach
  • pół szklanki oleju
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ananasy z puszki pocięte w małą kostkę
  • ew. do posypania cukier trzcinowy (w moim przypadku Muscovado)
Mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, płatki owsiane, proszek i sodę. W drugim naczyniu zaś mokre: jajko, jogurt, sok z ananasów, olej i pokrojone ananasy. 
Łączymy ze sobą produkty mokre i suche, delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
Nagrzewamy piekarnik do 180ºC, formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy do niej ciasta (ok. 3/4 wysokość papilotki). Pieczemy ok. 20min – do tzw. suchego patyczka.
 
Uwaga: jeśli pokroimy ananasa w duże kawałki ciężko będzie muffince urosnąć. Starajmy się więc kroić zgrabne kawałeczki.
 
 
 

Przeczytaj również

19 komentarzy

  • Reply Hofi_ 18 listopada 2011 at 19:47

    A to moje ulubione 🙂

  • Reply Sue 18 listopada 2011 at 19:55

    Muffiny są dobre w każdym wydaniu! 🙂 Pyszne u Cibie również. 🙂

  • Reply Duś 18 listopada 2011 at 20:45

    Piękne, z ananasem muszą być takie słodziutkie

  • Reply co by tu zjeść? 18 listopada 2011 at 21:10

    O i sobie też upiekę bo właśnie kupiłam mąkę orkiszową i nie bardzo wiedziałam czy można ją samą wykorzystać czy trzeba mieszać z pszenną:)

  • Reply slyvvia 18 listopada 2011 at 21:24

    Nigdy nie jadłam takich z ananasem. Wyglądają świetnie 🙂

  • Reply Anonymous 18 listopada 2011 at 23:19

    0k.czy mógłbym zamówić próbke na poniedziałek na uczelnie?

  • Reply AGATKA 19 listopada 2011 at 08:45

    smacznie wyglądają super fajny blog

    ,,Póki radość jest w nas
    Słońca dłoń gładzi twarz
    Warto żyć, warto śnić, warto być,,
    By Twoje życie zawsze było źródłem
    szczęścia i radości.
    Pozdrawiam

  • Reply Anonymous 19 listopada 2011 at 09:08

    Tak ładnie wyglądają, że muszę sie dowiedzieć jak smakują, więc przepis wydrukuję i upiekę ale nie dzisiaj bo zaplanowałam porządki domowe w ten weekend.buziaki i uściski

  • Reply domi 19 listopada 2011 at 15:02

    noo…brzmi pysznie! Mogę się spodziewać muffinkowego szaleństwa na migowym?

  • Reply pees 19 listopada 2011 at 16:19

    Anonimowy #1 nie wiem za bardzo o jaką uczelnie chodzi- trzeba się podpisywać!

    Dominiko, wystarczy umówić się do mnie na kawę i już! 🙂 na jutro się nie wyrobię!

  • Reply Dusia 19 listopada 2011 at 21:25

    Współczuję tak długo siedzieć w weekend na uczelni, pewnie zaocznie studiujesz. Ja dziennie i przez to muszę rano wstawać i w tygodniu nie mam czasu na śniadanka.
    Pewnie, że można mnie dodać, robię to samo 🙂 pozdrawiam trzymaj się ciepło i daj radę jutro na uczelni:*

  • Reply Karmel-itka. 19 listopada 2011 at 22:59

    musiałam zajrzec do Ciebie ;]
    cieszę się bardzo, że masz mnie w ulubionych, naprawdę się czuję szczęśliwa z tego powodu ;]

    hm..
    a chyba się poczęstuję taką zdrową babeczką.
    i na dodatek taką tropikalną!

    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspot.com

  • Reply Amber 20 listopada 2011 at 07:01

    Bardzo udana para – orkisz i ananas.
    Babeczki uwielbiam na śniadanie.

  • Reply mania179 20 listopada 2011 at 08:07

    Jeju, nie piekłam muffinek z ananasem w środku, dopiero teraz sobie to uświadomiłam. Muszą być pyszne! 🙂

  • Reply Anonymous 30 listopada 2011 at 07:22

    Skąd masz takie wspaniałe pomysły?Ja zazwyczaj robię z paczki…(wstyd).Twoja rodzinka pewnie jest szczęśliwa, że ma taką pomysłową gospodynię.Pozdrawiam.

  • Reply WegAnka 7 grudnia 2011 at 19:10

    Muffinki wychodzą przepyszne, na pewno jedne z lepszych, jakie jadłam!

  • Reply Emcia Pichci! 4 kwietnia 2012 at 16:48

    na bank skorzystam z przepisu!!! Pozdrawiam i zapraszam do siebie http://www.emcia-pichci.blogspot.com i na fb “Emcia pichci.” 🙂 Buziaczki!

  • Reply Anonymous 22 stycznia 2013 at 15:56

    Mam pytanie czy oleju Można dodać mniej? Bądź zastąpić go jogurtem naturalnym?
    Proszę o odpowiedź.

    • Reply pees 23 stycznia 2013 at 08:40

      Oleju nie można zastąpić jogurtem- bo to nie jest tłuszcz- możesz olej zastąpić roztopionym masłem:) a taka ilość oleju na 12 muffinek to naprawdę mało:)

    Zostaw komentarz